Dit is het authentieke paella recept

Wat is het echte authentieke paella recept? Dat vragen veel mensen zich af. Als je in de toeristische streken in Spanje paella bestelt, krijg je vaak paella met zeevruchten. Hoewel paella met zeevruchten er erg mooi en fotogeniek uitziet en ook vaak uitstekend smaakt, is deze paella zeker niet de echte authentieke paella zoals deze ooit in de omgeving van de Spaanse stad Valencia ontstaan is.

In dit artikel neem ik je mee naar de ingrediënten die wél in het originele paella recept horen te zitten. Wist je dat dit er maar tien zijn? En wist je dat het recept van deze, zogenaamde Paella Valenciana, een beschermde status heeft?

Dit is het authentieke paella recept

Authentieke Paella Valenciana gaat ten onder aan zijn eigen succes

Massa’s toeristen trekken elk jaar weer naar Spanje en komen daar in aanraking met het gerecht paella. Veel mensen willen na thuiskomst dat fijne vakantiegevoel nog eens terughalen door zelf paella te gaan maken.

Super leuk om te doen natuurlijk, maar wat is eigenlijk het recept van paella, hoe kom je aan een goede paella pan en welke ingrediënten heb je precies nodig voor paella? Garnalen en mosselen zijn niet altijd beschikbaar of alleen in grote hoeveelheden te koop en daardoor nogal duur. Dus er moet een andere paella variant bedacht worden.

Chorizo dan maar? Dat is immers ook Spaans…. Verder nog een gefruit uitje,  doperwten, misschien wat zalm en uiteraard een flinke portie knoflook. En waar haal je die gele rijst vandaan? Maar even bij de lokale toko of in de supermarkt kijken…

Met gebruik van deze ingrediënten wordt er vervolgens iets in elkaar geknutseld wat op echte paella zou moeten lijken. Het heeft echter in de verste verte niets meer met het originele paella recept te maken en de authentieke smaak is ver te zoeken.

Valencianen komen in opstand tegen het verpesten van hun paella

Het geknutsel met de meest vreemde ingrediënten en het ontstaan van allerlei exotische varianten van paella schoot bij steeds meer Valencianen in het verkeerde keelgat. Met afschuw zagen ze hún paella, waar ze zo ontzettend trots op zijn, in het buitenland verpest worden.

En toen zelfs beroemde TV koks als Jamie O. en Gordon R. aan deze ‘vervuiling’ van hun geliefde paella mee gingen doen, was de maat echt vol.

Tijd voor actie

In 2014 is een groep prominente Valencianen, lokale chefs en bedrijven uit de regio Valencia samengekomen en hebben zij besloten dat het zo niet langer kon.

Gezamenlijk hebben zij de stichting Wikipaella opgericht. Met het oprichten van Wikipaella willen zij duidelijkheid aanbrengen in de berichtgeving over wat authentieke paella nou eigenlijk is. Ook willen ze duidelijkheid over het authentieke paella recept creëren.

Delen van kennis en het krijgen van erkenning

De belangrijkste doelen die de stichting Wikipaella nastreeft zijn kennis en erkenning. Op hun eigen website omschrijven ze dit als volgt:

Kennis

Het overdragen van kennis over Paella en klassieke rijstgerechten uit de Valenciaanse keuken als onderdeel van het cultureel erfgoed. Dieper ingaan op de kennis van de geschiedenis, de voedingswaarde, de bereiding en de wijze van consumeren. Zowel qua geur, smaak als presentatie.

Erkenning

Het uitlichten van bedrijven die authentieke paella en rijstgerechten bereiden met respect, professionaliteit en liefde voor het gerecht. Het genereren van meer erkenning en het verspreiden van gerelateerde informatie om de cultuur van de rijstgerechten levend en open te houden.

10 standpunten in een manifest

Restauranthouders of andere mensen die deze doelen nastreven kunnen erkenning door Wikipaella verdienen als zij zich committeren aan de 10 standpunten uit het officiële manifest. Deze standpunten zien er als volgt uit:

 1. Authentieke paella heeft zijn oorsprong en ontwikkeling in de regio Valencia.
 2. Authentieke paella wordt bereid conform de tradities van de regio Valencia.
 3. De beste paella wordt op een houtvuur gemaakt, met paella rijst uit de regio Valencia.
 4. Overal op de wereld kan authentieke Paella Valenciana gemaakt en gegeten worden.
 5. Authentieke Paella Valenciana is ieders erfgoed en niemands eigendom.
 6. Wij verdedigen de waarden en paella recepten die door onze voorouders zijn overgedragen.
 7. Wij melden publiekelijk alle overtredingen die tegen authentieke paella worden gemaakt. In het bijzonder als deze in de regio Valencia plaatsvinden.
 8. Wij koesteren de bedrijven en instellingen die de tradities van paella respecteren.
 9. We moedigen de sociale kant van paella, als feestelijk en ceremonieel gerecht, aan.
 10. Wij dragen paella in ons hart en nemen het overal mee naartoe.

Zoals je ziet wordt het lot van authentieke Paella Valenciana uiterst serieus genomen. In plaats dat men met lede ogen naar de teloorgang van de authentieke paella heeft zitten kijken, is er actie ondernomen. Hierdoor is de juiste informatie over paella nu voor iedereen beschikbaar en zijn er in heel Europa en Amerika vertegenwoordigers die dit cultureel erfgoed bewaken.

Ben jij benieuwd hoe echte Paella Valenciana gemaakt wordt? Of wil jij zelf Paella Valenciana maken? Neem dan een kijkje op de recepten pagina. Daar vind je het echte authentieke paella recept voor Paella Valenciana, voor 2, 4, 6, 8 én 10 personen.

Gebruik het juiste gereedschap

Voordat we verder stilstaan bij het authentieke paella recept en de ingrediënten die je daarvoor nodig hebt, wil ik het even over het gereedschap hebben. Zoals een timmerman niet zonder goed gereedschap kan, kan een kok dat namelijk ook niet.

Als je zelf paella gaat maken ben jij de paella chef en wil je waarschijnlijk een knap eindresultaat op tafel krijgen. Om dit te kunnen realiseren is één stuk gereedschap absoluut onmisbaar, namelijk de paella pan. Uiteraard is het mogelijk om met een koekenpan aan de slag te gaan, maar geloof mij, dat wil je niet!

Een koekenpan is vaak niet groter dan een centimeter of dertig. Als je dit afzet tegen het formaat paella pan dat wij aanbevelen, zou je er net een paella voor 1 persoon in kunnen maken.

Prima dus als je in je eentje gaat eten, maar zeker niet als je paella gaat maken voor je gezin of zelf ook nog gasten krijgt. In dat geval kan ik je echt ten zeerste aanraden om een echte paella pan te gebruiken.

In een paella pan heb je voldoende ruimte voor het bakken van de ingrediënten en het goed gaar koken van de paella rijst. Verder draagt een paella pan ook voor een heel groot deel bij aan de uitstraling van het gerecht. Hoe gaaf is het om een indrukwekkend formaat paella op tafel te kunnen zetten en met zijn allen rechtstreeks uit de pan te kunnen eten?

Authentieke paella is dun

Authentieke paella, en eigenlijk elke paella, hoort vrij dun te zijn. Door een paella pan in de juiste maat te gebruiken geef je de paella rijst de mogelijkheid om optimaal het vocht te absorberen. Overtollig vocht kan vervolgens eenvoudig verdampen waardoor de rijst zijn kenmerkende stevige, losse structuur krijgt.

Een ander voordeel is dat je voldoende ruimte hebt om alle ingrediënten netjes over de paella pan te verdelen en er een mooi geheel van te maken. Je hoeft niet bang te zijn dat je moet gaan stapelen of dat ingrediënten helemaal onder de rijst verdwijnen.

Aanbevolen formaat paella pan

De maatvoering voor paella pannen die wij overal op deze site adviseren ziet er als volgt uit:

Gebruik de juiste warmtebron

Naast het gebruik van het juiste formaat paella pan, is het zaak om deze paella pan zo optimaal mogelijk te kunnen verwarmen. Een goede paella bestaat namelijk uit een laag paella rijst die optimaal gegaard is en in de gehele pan even gaar is. Dit bereik je door de paella pan zo gelijkmatig mogelijk te verwarmen.

Paella maken op de kookplaat

Als je een grote pit (bijv. wokbrander) op je kookplaat hebt, zou je daar een pan tot ongeveer 36 cm op kwijt moeten kunnen. Alle paella pannen die groter zijn, zijn eigenlijk al te groot voor één pit.

De hitte blijft dan te veel in het midden zitten waardoor je het probleem krijgt dat de paella in het midden aan gaat branden terwijl het vocht aan de randen nog niet verdampt is. Onwenselijk dus.

In dat geval kun je twee dingen doen:

 1. Je kunt de paella alsnog op de kookplaat bereiden maar dan door het gebruik van meerdere pitten.
 2. Je kiest voor een andere warmtebron in de vorm van een paella brander, BBQ of houtvuur.

Wil je meerdere pitten gebruiken dan is het zaak om de paella pan in beweging te houden en handmatig de warmte zo goed mogelijk onder de pan te verdelen. Door voortdurend met de pan te draaien en de pitten harder en zachter te zetten is het absoluut mogelijk om zo een knappe paella te maken.

Het is een kwestie van goed kijken zodat alle gedeelten van de pan voldoende warmte krijgen en het vocht overal tegelijk verdampt is.

Paella maken op een paella brander

De meest optimale en best beheersbare warmtebron voor een paella pan, is een paella brander? Een paella brander is speciaal gemaakt voor het zo optimaal mogelijk verwarmen van de paella pan.

De brander bestaat, afhankelijk van het formaat paella pan dat je gebruikt, uit één of meerdere gasringen. Met het juiste formaat paella brander verwarm je de paella pan mooi gelijkmatig en kun je de hoogte van de vlam eenvoudig aanpassen.

Paella maken op de barbecue

Wil je (nog) geen speciale paella brander aanschaffen, maar toch lekker buiten paella maken? Dan is de ouderwetse kogelbarbecue het beste alternatief.

Bekijk goed wat de diameter van je barbecue is en schaf een pan aan die, aan de onderkant, tenminste 5 cm kleiner is dan het rooster van de BBQ.

Er moet namelijk wel nog zuurstof in de barbecue kunnen komen zodat de kooltjes goed blijven branden. Op deze manier kun je de gehele paella op de barbecue maken en wordt de paella pan zeer gelijkmatig verwarmd.

Een beperking van het maken van paella op een houtskoolbarbecue is dat je de warmte niet goed kunt reguleren. Je zult het moeten doen met de warmte die de kolen afgeven, het vuur hoger of lager zetten gaat simpelweg niet.

Met een gas- of elektrische barbecue heb je deze mogelijkheid uiteraard wel.

Deze ingrediënten gaan in een authentieke paella

In tegenstelling tot wat men het vaak laat lijken, is Paella een heel eenvoudig gerecht.

Het authentieke paella recept is ontstaan in tijden van armoede en is, zoals zoveel authentieke gerechten, een van oorsprong boerengerecht.

Het recept voor een authentieke Paella Valenciana bestaat uit slechts 10 ingrediënten, namelijk:

 • Paella rijst
 • Kip
 • Konijn
 • Ferradura Bonen (lokale Valenciaanse snijbonen) 
 • Garrofón (lokale Valenciaanse platte witte bonen)
 • Tomaat
 • Saffraan
 • Olijfolie
 • Water
 • Zout

Vaak worden deze ingrediënten nog met één of meerdere van de volgende ingrediënten aangevuld:

 • Kleurstof voor paella
 • Pimenton dulce (zoet paprikapoeder)
 • Rozemarijn
 • Caracoles (slakken)
 • Artisjok

Rozemarijn en kleurstof voor paella worden nagenoeg altijd toegevoegd. Voor de andere ingrediënten is het een kwestie van persoonlijke smaak en proberen wat je wel en niet lekker vindt.

Enkele bijpassende ingrediënten uit onze webshop

Wil jij zelf authentieke Paella Valenciana maken? Klik dan op één van de pannetjes voor het gewenste aantal personen en bekijk het bijbehorende Paella Valenciana recept:

Maak je liever een ander paella recept? Kijk dan op de recepten pagina, daar vind je authentieke recepten van de meest populaire paella’s.

Hoe wordt authentieke Paella Valenciana gemaakt? (VIDEO)

Wil jij graag zien hoe het maken van authentieke Paella Valenciana in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video:Volg ons op social media:
Delen met een vriend