Home / Dit is het authentieke paella recept

Dit is het authentieke paella recept

Wat is het authentieke paella recept? Dat vragen veel mensen zich af. Als je in de toeristische streken in Spanje paella besteld, krijg je vaak paella met zeevruchten. Hoewel paella met zeevruchten er smakelijk en fotogeniek uitziet, is dit niet de authentieke paella zoals deze ooit in de omgeving van de Spaanse stad Valencia ontstaan is.

Op deze pagina neem ik je mee naar het verhaal en vooral ook het gevoel achter het originele paella recept. Paella Valenciana, zoals deze paella heet, heeft een beschermde status en wordt gemaakt met een tiental vastgestelde basis ingrediënten. Ook deze vind je hier terug, net als het gehele recept van deze fantastische paella.

Authentieke Paella Recept

Authentieke paella gaat ten onder aan zijn eigen succes

Massa’s toeristen trekken elk jaar weer naar Spanje en komen daar in aanraking met het gerecht paella. Veel mensen willen na thuiskomst dat fijne vakantiegevoel nog eens terughalen door zelf paella te gaan maken. Super leuk om te doen natuurlijk, maar wat is eigenlijk het recept van paella, hoe kom je aan een goede paella pan en welke ingrediënten heb je precies nodig voor paella?

Garnalen en mosselen zijn niet altijd beschikbaar of alleen in grote hoeveelheden te koop en daardoor nogal duur. Dus er moet een andere paella variant bedacht worden. Chorizo dan maar? Dat is immers ook Spaans…. Verder nog een gefruit uitje,  doperwten, misschien wat zalm en uiteraard een flinke portie knoflook. En waar haal je die gele rijst vandaan? Maar even bij de lokale toko of in de supermarkt kijken…

Met gebruik van deze ingrediënten wordt er vervolgens iets in elkaar geknutseld wat op paella zou moeten lijken. Het heeft echter in de verste verte niets meer met het originele paella recept te maken en de authentieke smaak is dan ook vaak ver te zoeken.

Valencianen in opstand tegen het verpesten van paella

Het gerecht paella heeft zijn oorsprong in de Spaanse stad Valencia. De Valencianen zijn een trots volk en het geknutsel met de meest vreemde ingrediënten en het ontstaan van allerlei exotische varianten van paella schoot bij steeds meer Valencianen in het verkeerde keelgat. Met afschuw zagen ze hún paella, waar ze zo ontzettend trots op zijn, in het buitenland verpest worden. Toen zelfs beroemde TV koks als Jamie O. en Gordon R. aan het verpesten van hun geliefde paella mee gingen doen, was de maat echt vol.

Tijd voor actie

In 2014 is een groep prominente Valencianen, lokale chefs en bedrijven uit de regio Valencia samengekomen en hebben zij besloten dat het zo niet langer kon. Gezamenlijk hebben zij de stichting Wikipaella opgericht. Met het oprichten van Wikipaella willen zij duidelijkheid aanbrengen in de berichtgeving over wat authentieke paella nou eigenlijk is. Ook willen ze duidelijkheid over het authentieke paella recept creëren.

Delen van kennis en het krijgen van erkenning

De belangrijkste doelen die Wikipaella nastreeft zijn het overdragen van kennis over en het krijgen van erkenning voor authentieke paella. Op de eigen website omschrijft men dit als volgt:

Overdragen van kennis

Het overdragen van kennis over Paella en klassieke rijstgerechten uit de Valenciaanse keuken als onderdeel van het cultureel erfgoed. Dieper ingaan op de kennis van de geschiedenis, de voedingswaarde, de bereiding en de wijze van consumeren. Zowel qua geur, smaak als presentatie.

Krijgen van erkenning

Het uitlichten van bedrijven die authentieke paella en rijstgerechten bereiden met respect, professionaliteit en liefde voor het gerecht. Het genereren van meer erkenning en het verspreiden van gerelateerde informatie om de cultuur van de rijstgerechten levend en open te houden.

10 standpunten in een manifest

Restauranthouders en andere mensen die deze doelen nastreven kunnen erkenning door Wikipaella verdienen als zij zich committeren aan de 10 standpunten uit het officiële manifest. Deze standpunten zijn als volgt:

 1. Authentieke paella heeft zijn oorsprong en ontwikkeling in de regio Valencia.
 2. Authentieke paella wordt bereid conform de tradities van de regio Valencia.
 3. De beste paella wordt op een houtvuur gemaakt, met paella rijst uit de regio Valencia.
 4. Overal op de wereld kan authentieke paella gemaakt en gegeten worden.
 5. Authentieke paella is ieders erfgoed en niemands eigendom.
 6. Wij verdedigen de waarden en paella recepten die door onze voorouders zijn overgedragen.
 7. Wij melden publiekelijk alle overtredingen die tegen authentieke paella worden gemaakt. In het bijzonder als deze in de regio Valencia plaatsvinden.
 8. Wij koesteren de bedrijven en instellingen die de tradities van paella respecteren.
 9. We moedigen de sociale kant van paella, als feestelijk en ceremonieel gerecht, aan.
 10. Wij dragen het gerecht paella in ons hart en nemen het overal mee naartoe.

Zoals je ziet wordt het lot van authentieke paella uiterst serieus genomen. In plaats dat men met lede ogen naar de teloorgang van de authentieke paella heeft zitten kijken, is er actie ondernomen. Hierdoor is de juiste informatie over paella nu voor iedereen beschikbaar en zijn er door heel Europa en Amerika vertegenwoordigers die dit cultureel erfgoed bewaken.

Gebruik het juiste gereedschap

Voordat we naar het daadwerkelijke recept voor authentieke paella gaan, wil ik het even over het gereedschap hebben. Zoals een timmerman niet zonder goed gereedschap kan, kan een kok dat namelijk ook niet.

Als je zelf paella gaat maken ben jij de paella chef en wil je waarschijnlijk een knap eindresultaat op tafel krijgen. Om dit te kunnen realiseren is één stuk gereedschap absoluut onmisbaar, namelijk een paella pan.

In een paella pan heb je voldoende ruimte voor het bakken van de ingrediënten en het goed gaar koken van de paellarijst. Verder draagt een paella pan ook voor een heel groot deel bij aan de uitstraling van het gerecht. Hoe gaaf is het om een indrukwekkend formaat paella op tafel te kunnen zetten en met zijn allen rechtstreeks uit de pan te kunnen eten?

Authentieke paella is dun

Authentieke paella, en eigenlijk elke paella, hoort vrij dun te zijn. De laag rijst moet zeker niet dikker zijn dan twee tot drie centimeter. Door het juiste formaat paellapan voor het juiste aantal personen te gebruiken, geef je de paellarijst de mogelijkheid om optimaal het vocht te absorberen en zijn kenmerkende stevige, maar losse textuur te krijgen.

Tevens biedt een paellapan die groot genoeg is de mogelijkheid om alle ingrediënten netjes te verdelen en er een mooi geheel van te maken. Je hoeft niet bang te zijn dat je moet gaan stapelen of dat ingrediënten helemaal onder de rijst verdwijnen. Het oog wil immers ook wat en de paella laat zich een stuk makkelijker uitserveren als de verschillende ingrediënten eenvoudig uit de pan gepakt kunnen worden.

Aanbevolen formaat paella pan

De maatvoering voor paella pannen die wij aanbevelen en die je overal op de site terug ziet komen, ziet er als volgt uit:

Formaat paella panAantal personen
paella pan 42 cm2 personen
paella pan 46 cm4 personen
paella pan 50 cm6 personen
paella pan 55 cm8 personen
paella pan 60 cm10 personen

Klik hier om alle paella pannen in onze webshop te bekijken.

Gebruik een geschikte warmtebron

Als je eenmaal een goed formaat paella pan hebt, is het zaak om een geschikte warmtebron voor deze pan te regelen. Bij het maken van paella is het namelijk essentieel dat de gehele bodem van de paellapan gelijkmatig verwarmd wordt. Alleen op die manier lukt het om de rijst overal gelijktijdig gaar te krijgen.

De meest gebruikte warmtebronnen voor het maken van paella zijn de kookplaat, een paella brander en de BBQ. Hieronder bekijken we hoe je deze warmtebronnen het beste kunt gebruiken.

Paella maken op de kookplaat

Paella maken op een normale kookplaat in de keuken lukt eigenlijk alleen goed als je een klein formaat paella pan hebt, of als je gebruik maakt van meerdere pitten. Werk je met slechts één pit dan is de kans heel groot dat de paella alleen in het midden van de pan zal gaan koken. Het gevolg is dan dat de rijst in het midden gaar is en al aan begint te koeken, terwijl er aan de rand van de pan nog vocht staat.

Dit probleem kun je verhelpen door meerdere pitten te gebruiken en, handmatig, de warmte zo gelijkmatig mogelijk onder de paella pan te verdelen. Dit doe je door continue op te blijven letten waar de paella kookt en de pan zo te draaien dat elk deel van de pan voldoende warmte krijgt en de paellarijst toch gelijkmatig gaar wordt. De eerste keer zal dit ongetwijfeld wat gedoe opleveren, maar op deze manier is het absoluut mogelijk om een knappe, en authentieke, paella te maken.

Paella maken op een paella brander

De meest optimale en best beheersbare warmtebron voor een paella pan, is een paella brander? Een paella brander wordt speciaal gemaakt voor het zo optimaal mogelijk verwarmen van de paella pan.

De brander bestaat, afhankelijk van het formaat paella pan dat je gebruikt, uit één of meerdere gasringen. De brander wordt aangesloten op een gasfles en met het juiste formaat paella brander verwarm je de gehele bodem van de paella pan mooi en gelijkmatig. Zo heb je optimale controle en kun je je aandacht vooral bij het maken van de paella houden.

Paella maken op de barbecue

Wil je (nog) geen speciale paella brander aanschaffen, maar toch lekker buiten paella maken? Dan is de BBQ waarschijnlijk het beste alternatief.

Bekijk goed wat de diameter van de barbecue is en schaf een pan aan die, aan de onderkant, tenminste 5 cm kleiner is dan het rooster van de BBQ. Er moet namelijk wel nog zuurstof in de barbecue kunnen komen zodat het houtskool of gasbrander goed blijven branden.

Een beperking van het maken van paella op een houtskool barbecue is dat je de warmte niet zo goed kunt reguleren. Je moet het doen met de warmte die de kolen afgeven, het vuur hoger of lager zetten gaat simpelweg niet. Met een gas- of elektrische barbecue heb je deze mogelijkheid uiteraard wel.

Het authentieke paella recept

Na een heleboel geschiedenis en achtergrond informatie over authentieke paella is het de hoogste tijd om naar het recept te gaan. Zoals eerder gezegd wordt authentieke paella, of Paella Valenciana, zoals dit gerecht doorgaans genoemd wordt, gemaakt met een aantal vastgestelde basis ingrediënten.

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen heb ik het aanbevolen kookgereedschap en de ingrediënten voor dit paella recept gespecificeerd voor twee, vier, zes, acht en tien personen. Op deze manier kun je precies zien wat je voor welk gezelschap nodig hebt en hoef je niet zelf te gaan zitten rekenen.

Aanbevolen kookgereedschap

Bij het maken van dit authentieke paella recept is het belangrijk om het juiste kookgereedschap te gebruiken. Zo is een goede kwaliteit paella pan absoluut noodzakelijk om een goed eindresultaat te verkrijgen. Ook is het gebruik van een paella brander aan te bevelen. Hieronder zie je welk gereedschap aan te bevelen is voor welk aantal personen:

Gereedschap voor 2 personen

Paella pan van 42 cm
Paella brander 30 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 4 personen

Paella pan van 46 cm
Paella brander 30 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 6 personen

Paella pan van 50 cm
Paella brander 40 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 8 personen

Paella pan van 55 cm
Paella brander 40 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 10 personen

Paella pan van 60 cm
Paella brander 40 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

= Verkrijgbaar in onze webshop.

Aanbevolen kookgereedschap voor authentieke paella

Snelle Levering

Binnen 2 werkdagen verzonden

Verzending vanaf € 3,95

Nederland en België

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Ingrediënten voor het authentieke paella recept

Kies het aantal porties dat je van deze authentieke paella wilt bereiden bekijk meteen de ingrediënten en hoeveelheden die je nodig hebt:

Ingrediënten voor 2 personen

30 milliliter extra vierge olijfolie
200 gram kippendijen en/of drumsticks
200 gram konijnenvlees
150 gram snijbonen
30 gram gedroogde garrofón bonen
1 theelepel zoet paprikapoeder
1 tomaat
1 zakje of circa 10 saffraandraadjes
1,2 liter water
1 takje rozemarijn
200 gram bomba rijst
Zout

Ingrediënten voor 4 personen

60 milliliter extra vierge olijfolie
400 gram kippendijen en/of drumsticks
400 gram konijnenvlees
300 gram snijbonen
60 gram gedroogde garrofón bonen
2 theelepels zoet paprikapoeder
2 tomaten
1 zakje of circa 20 saffraandraadjes
2,4 liter water
1 takje rozemarijn
400 gram bomba rijst
Zout

Ingrediënten voor 6 personen

90 milliliter extra vierge olijfolie
600 gram kippendijen en/of drumsticks
600 gram konijnenvlees
450 gram snijbonen
90 gram gedroogde garrofón bonen
3 theelepels zoet paprikapoeder
3 tomaten
2 zakjes of circa 30 saffraandraadjes
3,6 liter water
2 takjes rozemarijn
600 gram bomba rijst
Zout

Ingrediënten voor 8 personen

120 milliliter extra vierge olijfolie
800 gram kippendijen en/of drumsticks
800 gram konijnenvlees
60 gram snijbonen
120 gram gedroogde garrofón bonen
4 theelepels zoet paprikapoeder
4 tomaten
2 zakjes of circa 40 saffraandraadjes
4,8 liter water
3 takjes rozemarijn
800 gram bomba rijst
Zout

Ingrediënten voor 10 personen

150 milliliter extra vierge olijfolie
1 kilo kippendijen en/of drumsticks
1 kilo konijnenvlees
750 gram snijbonen
150 gram gedroogde garrofón bonen
5 theelepels zoet paprikapoeder
5 tomaten
3 zakjes of circa 50 saffraandraadjes
6 liter water
3 takjes rozemarijn
1 kilo bomba rijst
Zout

= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.

Aanbevolen ingrediënten voor authentieke paella

Zoals eerder beschreven bestaat het recept voor authentieke Paella Valenciana uit een tiental vaste ingrediënten. Met de ingrediënten hieronder maak je een goede start en kun je alvast een aantal belangrijke en lastig verkrijgbare ingrediënten van je boodschappenlijstje afstrepen.

Snelle Levering

Binnen 2 werkdagen verzonden

Verzending vanaf € 3,95

Nederland en België

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Voorbereidingen voor het authentieke paella recept

Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…

Voorbereiding van de locatie en materialen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit recept voor authentieke paella is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:

Checklist voor de warmtebron
 • Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
 • Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
 • Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
 • Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
 • Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
 • Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
 • Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)
Checklist voor de paella pan
 • Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
 • Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
 • Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
 • Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?
Checklist overige zaken
 • Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
 • Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
 • Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
 • Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
 • Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
 • Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.

Voorbereiden van de ingrediënten

Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding van dit recept voor authentieke paella beginnen zelfs al een dag eerder.

24 uur van tevoren

De gedroogde garrofón bonen dienen ongeveer 24 uur voordat je daadwerkelijk paella gaat maken in ruim water gezet te worden. In deze tijd zuigen de bonen een hoop vocht op, worden ze zachter en nemen ze ongeveer drie keer in volume toe.

Ben je vergeten om de bonen de dag van tevoren te weken? Dan kun je de bonen ook nog een aantal uren voordat je aan de paella gaat beginnen in een bak met ruim kokend water leggen. Het hete water zorgt ervoor dat de bonen snellen zacht worden, waardoor ze alsnog in de paella gebruikt kunnen worden.

30 minuten van tevoren

Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een half uur voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de overige ingrediënten voor dit authentieke paella recept voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat te dampen.

De ingrediënten voor deze authentieke paella dienen als volgt voorbereid te worden:

Extra Vierge Olijfolie afmeten en apart zetten in een bakje.
Kip – kippendijen halveren, drumsticks kunnen in zijn geheel in de paella.
Konijnenvlees – in even grote stukken snijden dan de kip.
Snijbonen – goed wassen en in stukken van circa vijf centimeter snijden.
Garrofón bonen overtollig water afgieten en goed uit laten lekken.
Zoet paprikapoeder afmeten en apart zetten in een bakje.
Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje apart zetten.
Saffraandraadjes afmeten, eventueel fijn stampen met een vijzel en laten wellen in een klein scheutje heet water.
Water – afmeten en apart zetten in een bak of fles.
Kleurstof voor paella afmeten en apart zetten in een bakje of in het zakje.
Takje rozemarijn – in zijn geheel afspoelen onder de koude kraan en apart leggen.
Bomba rijst afmeten en apart zetten in een droge bak.

Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en richting paellapan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.

Kookinstructies voor het authentieke paella recept

 1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
 2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
 3. Voeg de kip en het konijnenvlees toe en bak dit tot het vlees een mooie goudbruine kleur heeft. Voeg wat zout toe.
 4. Doe de snijbonen en garrofón bonen erbij en bak deze tot ze beginnen te verkleuren.
 5. Maak ruimte in het midden van de pan en strooi het paprikapoeder er in. Voeg direct daarna ook de geraspte tomaat toe en meng deze met het paprikapoeder.
 6. Bak de tomaat vervolgens enkele minuten in het midden van de pan en meng daarna met de rest van de ingrediënten.
 7. Doe de saffraandraadjes (inclusief vocht) of het saffraanpoeder erbij en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
 8. Voeg het water, de kleurstof voor paella en het hele takje rozemarijn toe.
 9. Zet het vuur hoog en breng de paella aan de kook. Meet even hoeveel vocht er nu in de pan zit, ongeveer de helft moet gaan verdampen.
 10. Kook de paella op hoog vuur zodat er een bouillon kan ontstaan. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
 11. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) doe je de paella rijst erbij.
 12. Verdeel de paella rijst en de andere ingrediënten gelijkmatig over de paella pan.
 13. Zorg dat alle rijst bedekt is door het vocht en haal het stokje rozemarijn weer uit de pan.
 14. Breng de paella aan de kook en laat hem circa 8 minuten op hoog vuur koken.
 15. Als de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt zet je het vuur laag.
 16. Laat de paella nu nog eens ongeveer 8 minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
 17. Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt.
 18. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer 5 minuten rusten.

Hoe wordt authentieke paella gemaakt – Video instructie

Wil jij dit recept voor authentieke Paella Valenciana graag zelf maken? In deze video van ons Youtube kanaal zie je stap voor stap hoe deze paella gemaakt wordt.

Meer paella recepten op deze site

Winkelwagen