Home / Vragen over Paella / Hoe eet je paella?

Hoe eet je paella?

Hoe eet je paella precies? Er is een Spaans gezegde dat als volgt klinkt: “Cuantos mas seremos, mas reiremos”. Met hoe meer we zijn, hoe meer we zullen lachen! Deze houding zie je zeker terug bij het eten van paella.

In paella restaurants gaat het er vaak beschaafd aan toe en fungeert de ober als een soort scheidsrechter. Bij privé gelegenheden gaat het er echter heel anders en toe en gaat men soms nog net niet met elkaar op de vuist om een paar rijstkorrels. Het grootste compliment voor de kok!

Hoe eet je paella

Paella als middelpunt van de familie

Paella is het familiegerecht bij uitstek! In veel Spaanse, met name Valenciaanse gezinnen staat er in de zomermaanden elke zondag paella op het menu.

Het is niet uitzonderlijk dat het bereiden en eten van de paella een groot deel van de zondag in beslag neemt. Zeker omdat men vaak op een andere locatie dan in het eigen huis paella eet.

Veel families uit Valencia hebben een plek buiten de stad waar ze in het weekend heen kunnen gaan om te ontspannen of om paella te gaan eten.

Vaak zijn deze locaties kleine, oude huisjes of gebouwtjes in de landerijen aan de Noord of Zuidkant van de stad. In de volksmond ook wel ‘El campo’ (Het platteland) genoemd.

Zo eet men thuis paella

In de delen van Spanje waar veel paella wordt gegeten, eet men de paella op dezelfde manier dan waarop hij wordt bereidt. Samen!

Paella wordt in een grote, platte paella pan gemaakt. Door het grote oppervlak van de paella pan zet je, na het bereiden, eigenlijk gewoon een heel groot bord op tafel. Dit is ook precies de interpretatie die veel Spanjaarden eraan geven.

“Waarom zou je het nog een keer over gaan scheppen op een bord? We kunnen er nu toch ook prima bij!?”

Zodra de paella klaar is en een paar minuten heeft kunnen rusten, verzamelt de familie zich, gewapend met een lepel, rondom de pan. Naar smaak wordt er, al dan niet, eerst wat vers citroensap over de paella gesprenkeld. Daarna kan er aangevallen worden!

Ruilhandel in de paella pan

Ondanks het feit dat de chef van dienst zijn uiterste best heeft gedaan om alle ingrediënten zo goed mogelijk te verdelen, ontstaat er onmiddellijk een heftige strijd om de meest waardevolle onderdelen van de paella.

De één is gek op kip en probeert zoveel mogelijk stukjes kip te bemachtigen, de ander houdt weer meer van konijn en gaat op konijnenjacht. De derde is vervolgens geen vleeseter maar houdt erg van bonen. Dus wordt de hele pan afgespeurd naar de lekkerste boontjes.

Wat er vervolgens ontstaat is een ruilhandel waar de gemiddelde effectenbeurs nog een puntje aan kan zuigen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk boontjes voor je stukje kip hebben.

De strijd om de laatste restjes paella

Als de ruilhandel in ingrediënten achter de rug is en de paella pan langzaam, maar zeker, leeg begint te raken begint er een nieuwe strijd.

In tegenstelling tot taart, wordt een paella niet netjes in puntjes gesneden en krijgt ieder een gelijk deel. Nee, de grenzen van de porties zijn, op zijn zachtst gezegd, nogal vaag…

Het is dan ook vaak het recht van de sterkste (lees: snelste eter) wie de grootste portie krijgt. Uiteraard tot groot ongenoegen van de mensen die langzamer eten en graag van de paella willen genieten.

Met regelmaat ontstaan er heftige discussies boven de paella pan. “Lagen die paar happen rijst nou op jouw of op mijn stuk?”

Uiteindelijk is de pan tot de laatste rijstkorrel leeg. De discussies worden vaak weer netjes bijgelegd, of uitgesteld naar de volgende keer dat er paella gegeten wordt. Vervolgens is iedereen moe en voldaan en is het tijd om op één oor te gaan. De siësta kan beginnen!

Zo eet men paella in een restaurant

In tegenstelling tot de hectiek die het eten van paella in huiselijke kringen met zich mee kan brengen, gaat het er in restaurants vaak een stuk beschaafder aan toe.

Als de paella eenmaal klaar is (het bereiden kan een half uur tot drie kwartier duren) komt de ober met de gehele paella pan naar je tafel. Trots wordt de paella gepresenteerd en wordt er naar complimentjes gevist.

Vervolgens wordt de paella pan op een apart bijzettafeltje geplaatst en gaat de ober de porties eerlijk over de borden verdelen. Iedereen krijgt dus netjes waar men recht op heeft.

Uit ervaring maken restaurants vaak precies genoeg paella voor het aantal personen dat aan tafel zit en is de pan leeg na het verdelen van de porties.

Ben je echter met kleine kinderen dan kan het zijn dat de pan nog niet helemaal leeg is. In dat geval blijft de pan vaak staan en kun je eventueel nog een tweede keer opscheppen.

Winkelwagen