Home / Paella recepten / Zwarte Paella Recept

Zwarte Paella Recept

Met dit Zwarte Paella recept zet je een echte eyecatcher met een verrassend lekkere smaak op tafel. Zwarte Paella, oftewel ‘Arroz Negro’ een relatief eenvoudig te maken en erg lekkere paella variant met een fantastische presentatie.

Zwarte Paella Recept Arroz Negro

Zwarte Paella maken voor een ander aantal personen maken

Het recept voor zwarte paella op deze pagina is voor vier personen. Wil jij dit recept graag maken, maar dan voor een ander aantal personen? Klik dan hieronder op het gewenste aantal personen:

Paella recept voor 2 personen    Paella recept voor 6 personen    Paella recept voor 8 personen    Paella recept voor 10 personen

Over zwarte paella

De intens zwarte Arroz Negro paella is een zeer veel gegeten paella variant aan de Spaanse kust. Met ingrediënten als garnalen, inktvis en mosselen heeft deze paella op het eerste oog veel overeenkomsten met paella met zeevruchten.

Echter is er één ingrediënt dat deze opvallende paella een compleet ander uiterlijk geeft. Namelijk, inkt van de inktvis. Door het toevoegen van inktvisinkt, of een bouillon waarin inktvisinkt verwerkt is, krijgt de paella zijn intens zwarte kleur.

Zwart is meestal niet de meest aantrekkelijke kleur voor voedsel. Als je daar echter doorheen kunt kijken en dapper genoeg bent om dit paella recept zelf te maken, kom je al snel tot de conclusie dat er een zeer smakelijk gerecht achter schuil gaat.

Zwarte Paella Recept – Benodigdheden

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Aanbevolen Kookgereedschap

Paella pan van 46 cm
Paella brander 30 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Ingrediënten

60 milliliter olijfolie
16 grote garnalen
300 gram inktvis
2 tenen knoflook
1 eetlepel peterselie
2 theelepels zoet paprikapoeder
2 tomaten
400 gram bomba rijst
1,5 liter zwarte paella bouillon
Zout, naar smaak

= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.

Zwarte Paella Recept – Gerelateerde producten

Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de volgende bijpassende producten en ingrediënten uit onze shop hier wellicht goed bij van pas:

Snelle verzending

Binnnen 48 uur verzonden

Authentieke producten

Geproduceerd en geteeld in Spanje

Uitgebreid assortiment

Alles voor paellas van 2 tot 10 personen

Zwarte Paella Recept – Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…

Voorbereiding van de locatie en materialen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit zwarte paella recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:

Checklist voor de warmtebron

  • Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
  • Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
  • Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
  • Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
  • Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
  • Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
  • Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)

Checklist voor de paella pan

  • Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
  • Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
  • Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
  • Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?

Checklist overige zaken

  • Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
  • Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
  • Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
  • Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
  • Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
  • Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.

Voorbereiden van de ingrediënten

Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding voor deze zwarte paella ziet er als volgt uit.

30 minuten van tevoren

Het mag uiteraard ook eerder, maar ongeveer een half uur voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de ingrediënten voor deze zwarte paella zoveel mogelijk voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat.

De ingrediënten van dit paella recept dienen als volgt voorbereid te worden:

Olijfolie -- afmeten en apart zetten in een bakje.
Garnalen – afspoelen met koud water en driekwart van de garnalen pellen. De rest gaat met schaal en al in de paella.
Inktvis – afspoelen met koud water en in blokjes van circa twee bij twee centimeter of ringen van circa één centimeter breed snijden.
Knoflook – fijn snijden.
Peterselie – fijn snijden.
Zoet paprikapoeder afmeten en apart zetten in een bakje.
Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje apart zetten.
Bomba rijst afmeten en apart zetten in een droge bak.
Zwarte paella bouillon afmeten en voorverwarmen in een aparte pan met deksel (niet laten koken).

Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en, richting paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.

Zwarte Paella Recept – Kookinstructies

  1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
  2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
  3. Bak de garnalen met schaal even kort aan, strooi er wat zout over en haal ze weer uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  4. Doe de gepelde garnalen, inktvis, knoflook en peterselie in de paella pan en bak ongeveer twee minuten.
  5. Verplaats nu de ingrediënten naar de rand van de pan, strooi het paprikapoeder in het midden en voeg meteen daarna de geraspte tomaat toe.
  6. Meng alle ingrediënten weer door elkaar en bak enkele minuten tot het meeste vocht van de tomaat verdampt is.
  7. Strooi daarna de paella rijst in de pan en bak deze ongeveer één minuut mee, tot de rijst enigszins glazig begint te zien.
  8. Giet de zwarte paella bouillon erbij en zet het vuur hoog.
  9. Verdeel de ingrediënten gelijkmatig, zorg dat alle rijst bedekt is door het vocht en breng de paella aan de kook.
  10. Kook de paella vervolgens ongeveer acht minuten op hoog vuur.
  11. Na vijf minuten koken leg je de garnalen met schaal netjes in de paella pan.
  12. Na acht minuten koken, of als de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt zet je het vuur laag.
  13. Laat de paella nu nog eens ongeveer acht minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
  14. Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt en is de paella klaar.
  15. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer vijf minuten rusten.

Zwarte Paella Recept – Video instructie

Wil jij zien deze prachtige zwarte paella graag zelf maken? In deze video van ons Youtube kanaal zie je stap voor stap hoe deze paella gemaakt wordt.

Meer paella recepten

Shopping Cart