Paella met Kip Recept

Dit Paella met Kip recept, in het Spaans Paella de Pollo genaamd, toont erg veel overeenkomsten met dat van authentieke Paella Valenciana.

Door het ontbreken van konijn als ingrediënt mag de term Paella Valenciana er niet opgeplakt worden en is het dus Paella met kip.

Het feit dat deze paella met kip minder authentiek is dan Paella Valenciana en meer eenvoudige ingrediënten bevat dan de fotogenieke Paella met Zeevruchten, is dit recept zeer zeker een aanrader om te maken.

Paella met Kip

Lees dit voordat je naar het paella met kip recept gaat!

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op zoek bent naar een recept voor Paella met kip

Ik begrijp dan ook dat je graag zo snel mogelijk naar het recept (onderaan deze pagina) gaat. Echter ga ik er ook vanuit dat je graag een echte goede en lekkere paella maakt.

Om dit resultaat te bereiken is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het gebruik van het juiste gereedschap en de juiste ingrediënten is namelijk essentieel. Hieronder lees je waarom.

Gebruik een goede paella pan in het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een overheerlijke Paella met Kip, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Veel mensen die op vakantie of via internet een paella pan aangeschaft hebben, komen achteraf tot de conclusie dat de paella pan te klein is voor de voor de hoeveelheid paella die ze willen maken.

De reden dat veel mensen hiermee de mist ingaan komt door informatie die door de producent (en verkopende partij) op de paella pan gezet wordt.

Een voorbeeld:

De fabrieksopgave van een paella pan met een doorsnee van 46 cm is 12 raciones, oftewel 12 porties. Als je dit leest lijkt het alsof je voor 12 personen paella in deze pan kunt maken.

Met de Spaanse term ‘raciones’ wordt echter niet een portie bedoeld zoals wij die kennen. Een ración is eerder een uit de kluiten gewassen tapa dan een complete portie.

Hou hier dan ook rekening mee bij het aanschaffen van een paella pan. Het zou zonde zijn als je je uiterste best doet om een lekkere paella te bereiden en het resultaat tegenvalt omdat de pan te klein is.

In de tabel hieronder vind je de formaten paella pan die wij aanbevelen. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de maten die de chefs in de paella restaurants in Valencia ook gebruiken.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

 1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
 2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
 3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Benodigde gereedschappen voor het maken van het paella met kip recept

Ben jij een serieuze hobbykok, of iemand die zijn zaakjes graag goed geregeld heeft? Dan is het goed om te weten welke gereedschappen handig, en soms ook wel noodzakelijk zijn bij het maken van paella. Wij bevelen het volgende aan:

Essentiële paella ingrediënten

Paellas heb je in vele soorten en maten. Echter zijn er enkele ingrediënten die in alle paellas terugkomen en ook essentieel zijn om de gewenste smaak en structuur te bereiken.


Paellas.nl webshop banner

Paella met Kip Recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 80 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 707 per portie

Ingrediënten

 • 350 gram paella rijst, type Bomba of Arroz Extra.
 • 800 gram kippenvlees, met bot (bijv. drumsticks en kippedijen met bot).
 • 200 gram Limabonen, uit blik of geweld en 15 minuten voorgekookt.
 • 300 gram groene snijbonen, in stukken van circa 4 cm gesneden.
 • 1 grote tomaat, geraspt.
 • 20 saffraandraadjes of één zakje gemalen saffraan, geweld in een beetje heet water.
 • 1 takje verse rozemarijn.
 • 100 milliliter olijfolie, extra vierge.
 • 1.800 milliliter water.
 • Zout, naar smaak.

Instructies

 1. Zet de paella pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe.
 2. Voeg, zodra de olijfolie warm, is het kippenvlees toe.
 3. Bak de kip in ongeveer 20 minuten goudbruin van kleur en voeg wat zout toe.
 4. Doe de snijbonen en limabonen erbij en bak deze tot ze een mooie, lichtbruine kleur hebben. Gebruik je Limabonen uit pot of blik? Voeg deze dan pas toe tussen stap 10 en 11.
 5. Verplaats de ingrediënten naar de buitenkant van de pan en giet de geraspte tomaat in het midden. Kijk uit voor spetters!
 6. Bak de tomaat tot deze een donkerrode kleur begint te krijgen en meng dan met de rest van de ingrediënten.
 7. Voeg de gewelde saffraandraadjes of saffraanpoeder (inclusief vocht) toe en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
 8. Voeg het water en het hele takje rozemarijn toe en breng het geheel aan de kook.
 9. Meet na het toevoegen van het water hoeveel vocht er precies in de pan zit. Dit kan bijvoorbeeld met een lepel, takje of zelfs een liniaal.
 10. Laat het geheel op hoog vuur koken zodat er een lekkere bouillon kan ontstaan. Voeg ondertussen naar smaak zout toe.
 11. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) kan de paella rijst erbij.
 12. Meng de paella rijst met de ingrediënten en zorg ervoor dat alle rijst bedekt is door het vocht. Verdeel de ingrediënten vervolgens netjes over de pan en haal het takje rozemarijn weer uit de pan.
 13. Kook de paella op hoog vuur tot de bovenste rijst boven het vocht uit begint te komen. Meestal duurt dit ongeveer 8 minuten.
 14. Zet het vuur vervolgens laag en laat de paella op laag vuur koken tot al het vocht verdampt is. Ook dit duurt vaak zo’n 8 minuten.
 15. Als al het vocht verdampt is kun je het vuur nog heel even hoog zetten om een laagje “socarrat” op de bodem te creëren. Let wel op dat je de paella niet aan laat branden!
 16. Zet het vuur uit en laat de paella een minuut of vijf rusten zodat ook het laatste vocht kan verdampen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *