Home / Albufera, de bakermat van de paella rijst

Albufera, de bakermat van de paella rijst

Een geliefd Valenciaans gezegde luidt: “De inwoners van Valencia eten 6 keer per week rijst – en op zondag eten ze paella.” Rijst wordt in deze stad bijna dagelijks geserveerd. Beroemde rijstgerechten zijn: paella, arroz a banda, arroz al horno, arroz negro en arroz meloso. De variaties zijn eindeloos.

Albufera de bakermat van de paella rijst

Het komt dan ook niet als een verrassing dat er in Albufera, ten zuiden van Valencia, één derde van alle rijst van Spanje geproduceerd wordt. Het is één van de grootste rijstgebieden van Spanje en één van de belangrijkste moeraslanden van Europa.

In Valencia wordt rijst al meer dan 1000 jaar verbouwd. Dit doet men op de natte, overstromingsgevoelige, landerijen rond Albufera.

De kostbare witte granen hebben door de eeuwen heen verschillende culturen gevoed. De rijstteelt is diep geworteld in de Valenciaanse cultuur en is in talloze culinaire combinaties terug te vinden in de lokale keuken.

Van zoutwatermeer naar zoetwaterlagune

Albufera is een gebied met zandduinen, kanalen, rijstvelden en een uitgestrekte lagune.

Deze diversiteit maakt het een aantrekkelijk mozaïek van landschappen net ten zuiden van de stad Valencia.

Op slechts 10 km buiten de stad vind je een paradijs voor trekvogels en een mooi gebied voor zowel stedelingen als toeristen.

Albufera, of L’Albufera de València, is een zoetwaterlagune en vogelgebied aan de Spaanse oostkust. Het maakt onderdeel uit van het Parc Natural de l’Albufera de València met een totale oppervlakte van 21.120 hectare.

De natuurlijke biodiversiteit van het natuurgebied bezit een grote variëteit aan flora en fauna.

Hoewel Albufera ooit als een zoutwaterlagune is ontstaan, veranderden irrigatie en de aanleg van kanalen de lagune tegen de zeventiende eeuw in een zoetwatermeer.

Oorspronkelijk had het meer zelf een oppervlakte van meer dan 14.000 hectare, maar sinds het intensief gebruikt wordt voor de rijstteelt is de lagune geslonken tot iets minder dan 3.000 hectare.

De rijstteelt: een jaar lang werk

In Valencia wordt 120 miljoen kilo rijst verbouwd onder de paraplu van de D.O. Arroz de Valencia, die de originaliteit en kwaliteit garandeert.

Men kweekt er verschillende soorten rijst, die allen bij uitstek geschikt zijn voor de lokale omstandigheden. Deze rijstsoorten, waaronder de ‘bomba’ en ‘Arroz de Valencia’, absorberen heel goed en hebben een buitengewoon aangename textuur en smaak, perfect voor het bereiden van paella.

De rijstteelt neemt een heel jaar in beslag en vergt nauwgezet werk van de boeren. Het werk wordt in verschillende fasen uitgevoerd: voorbereiding van het land, zaaien, schoffelen en oogsten.

De velden worden in februari met kunstmest bestrooid en vervolgens in april onder water gezet.

Daarna worden de rijstzaden gelijkmatig over het veld verdeeld. Soms handmatig in rechte lijnen, andere keren met behulp van een strooimachine.

In september, wanneer de planten volgroeid zijn en de rijstkorrels rijp zijn, wordt er geoogst.

Verder lezen over de verschillende rijstsoorten en hun specifieke kenmerken? Lees dan het artikel over de verschillende soorten paella rijst

Wil jij meteen een goede kwaliteit paella rijst bestellen? Ga dan naar de shop.

Fietsen en vogelen

Het meer van Albufera is niet alleen een gebied waar rijst wordt verbouwd. Het is ook een natuurgebied waar vogelaars, stedelingen en toeristen hun hart op kunnen halen.

Met zijn overvloed aan mooie natuur, rijstvelden, paella-restaurants en traditionele barracas, is Albufera een belangrijk stuk culturele identiteit van Valencia geworden.

De natuurlijke lagune van de Albufera wordt door een smalle strook zand gescheiden van de Middellandse Zee.

Het is het grootste natuurlijke meer van Spanje en ondersteunt een divers ecosysteem van vogels, vissen en planten.

Een tochtje op de fiets langs het meer is een garantie voor het observeren van vele bijzondere vogelsoorten. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn om tijdens de vogeltrek tot 100 verschillende vogelsoorten in één dag te zien.

Door de ligging nabij de stad is de lagune van Albufera prima per fiets vanuit Valencia te bereiken. 

Vanuit de stad fiets je over goed aangelegde fietspaden richting het strand. Vervolgens slinger je door de duinen en kom je via zandwegen door het bos bij het uitgestrekte meer.

Aan het meer zelf zijn verschillende kleine haventjes en aanlegsteigers waarvan je met een bootje het meer op kunt.

Ook kun je ervoor kiezen om nog een stukje verder te fietsen en in het dorpje El Palmar van een heerlijke authentieke paella te genieten in één van de uitstekende restaurants.

De echte authentieke paella. Wat gaat erin? Hoe kun je hem zelf maken en waarom hechten de Valencianen er zoveel waarde aan? Lees het hier.

Winkelwagen