Home / Vragen over paella

Paella Info

Paella, met zijn gele rijst en grote ronde pan is verreweg het meest bekende gerecht uit de Spaanse keuken. Maar welke geschiedenis gaat er eigenlijk achter paella schuil? En wat zijn de gebruiken en tradities die bij het maken en eten van paella horen?

Op deze pagina hebben wij zoveel mogelijk paella gerelateerde vragen voor je proberen te beantwoorden. Op het moment dat we nieuwe vragen ontvangen of ons te binnen schieten, zoeken we het uit en voegen we de antwoorden toe.

Hou deze pagina dus in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan ben jij altijd op de hoogste van alles wat met paella te maken heeft.

Paella pan icon

Paella, wat is het?

Paella wat is het

Het feit dat wel eens een foto van paella gezien hebt of dat je het gerecht een keer gegeten hebt, wil niet zeggen dat je ook weet wat paella precies is.

In dit artikel staan we stil bij een aantal basisbegrippen en gebruiken rondom paella.

Paella pan icon

Uit welk land komt paella?

Uit welk land komt paella

Zoals de meeste mensen weten is Spanje het land van paella. Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook grote delen van Spanje zijn waar niet of nauwelijks paella gegeten wordt.

Paella pan icon

Hoe is paella ontstaan?

Hoe is paella ontstaan

De eerste, primitieve, vormen van paella zijn ontstaan vanaf de tiende eeuw. Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat paella al meer dan duizend jaar bestaat.

Paella pan icon

Paella, de oorsprong en ontwikkeling.

Paella de oorsprong en ontwikkeling

Hoewel veel mensen denken dat paella overal in Spanje wordt gegeten, heeft paella zijn oorsprong oorsprong en ontwikkeling in Valencia, aan de oostkust van Spanje.

Paella pan icon

Waar smaakt paella naar?

Waar smaakt paella naar

De beste manier om erachter te komen waar paella precies naar smaakt, is door een keer een paella te gaan eten. Of nog beter. zelf te maken!

Paella pan icon

Hoe eet je paella?

Hoe eet je paella

Hoe eet je paella precies? Er is een Spaans gezegde dat als volgt klinkt: “Cuantos mas seremos, mas reiremos”. Met hoe meer we zijn, hoe meer we zullen lachen! Deze houding zie je zeker terug bij het eten van paella.

Paella pan icon

Wanneer eet je paella?

Wanneer eet je paella

Het gerecht paella is wereldwijd bekend, maar wanneer eet je paella nou eigenlijk precies? Paella en andere Valenciaanse rijstgerechten werden in vroeger tijden door twee compleet tegengestelde bevolkingsgroepen gegeten.

Paella pan icon

Hoe laat kun je het beste paella eten?

Hoe laat kun je het beste paella eten

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe laat je het beste paella kunt gaan eten in Spanje? En waardoor het komt dat het ene moment iedereen aan de paella zit en het op een ander moment niet te krijgen is?

Paella pan icon

Hoe wordt paella geserveerd?

Hoe wordt paella geserveerd

Hoe paella precies geserveerd wordt hangt af van de setting waarin je op dat moment bent. Thuis tijdens privé aangelegenheden, in restaurants en in afhaalrestaurants wordt allemaal op geheel eigen wijze paella geserveerd.

Paella pan icon

Wat kost paella?

Wat kost paella

In een Spaans restaurant kun je paella eten vanaf zo’n €15,- per persoon. Neem je de duurdere varianten met zeevruchten of kreeft, dan kan de prijs richting de € 20,- tot € 25,- per persoon gaan.

Paella pan icon

Wat geeft paella zijn specifieke kleur?

Wat geeft paella zijn specifieke kleur

Het is een fantastisch mooi gezicht. Een grote vers bereide paella met de contrasterende kleuren van schaaldieren, mosselen en de kenmerkende gele rijst. Maar wat is het dat paella zijn specifieke kleur geeft?

Paella pan icon

Hoe lang kun je paella bewaren?

Hoe lang kun je paella bewaren

Heb je een lekkere verse paella gemaakt, maar is er nog wat paella overgebleven dat je wilt bewaren? Bewaar deze dan afgedekt in de koelkast of stop het in de vriezer.

Paella pan icon

Hoe kan ik paella opwarmen?

Hoe kan ik paella opwarmen

Stel, je hebt gisteren een heerlijke paella gegeten en om één of andere onverklaarbare reden is de pan niet helemaal leeg gegaan. Hoe kun je deze paella dan het beste opwarmen? In de magnetron, in een pan of op een andere manier?

Paella pan icon

Hoe kan ik paella maken?

Hoe kan ik paella maken

Veel mensen denken dat het maken van paella moeilijk is. Een ander vooroordeel is dat het lastig is om aan de juiste ingrediënten te komen. Beide conclusies zijn niet geheel terecht. Indien je de juiste gereedschappen en kwalitatief goede ingrediënten gebruikt is het maken van paella zeker niet moeilijk.

Paella pan icon

Wat is het authentieke paella recept?

Dit is het authentieke paella recept

Wat is eigenlijk het echte paella recept? Dat vragen veel mensen zich af. Als je in de toeristische streken in Spanje paella bestelt, krijg je meestal paella met zeevruchten. Deze paella bevat schaal- en schelpdieren.

Paella pan icon

Hoe lang moet paella koken?

Hoe lang moet paella koken

Afhankelijk van welke variant paella je maakt duurt de periode van bakken en koken zo’n één tot anderhalf uur. In die tijd heb je een overheerlijke verse, zelfgemaakte paella op tafel staan.

Paella pan icon

Hoe maak je paella met zeevruchten?

Hoe maak je paella met zeevruchten

Paella met zeevruchten is de paella variant die, buiten Spanje, het meest tot de verbeelding spreekt. Hoe kun je deze populaire variant van paella zelf maken en wat gaat er allemaal in een paella met zeevruchten?

Paella pan icon

Hoe maak je paella met kip?

Hoe maak je paella met kip

Paella met kip is een goed alternatief voor de originele Paella Valenciana. Ook paella met kip kun je op authentieke wijze bereiden, met dien verstande dat het gerecht de naam Paella Valenciana niet meer mag hebben.

Paella pan icon

Welke gebruiken en tradities zijn er bij het maken van paella?

Paella maken de gebruiken en tradities

Noem paella maken in het bijzijn van iemand uit Valencia en je hebt er direct een vriend bij! De Valencianen zullen je graag in geuren en kleuren vertellen hoe je dat het beste kunt doen en met welke ingrediënten.

Paella pan icon

Welke paella pan kan ik het beste kopen?

Welke paella pan kan ik het beste kopen

De paella pan, hij is er in vele soorten en maten. Het formaat van de paella pan is gekoppeld aan het aantal porties paella dat je erin wilt maken. Kijk hier welke afmetingen wij aanbevelen en waarom.

Paella pan icon

Waar kan ik een paella pan kopen?

Waar kan ik een paella pan kopen?

Paella pannen zijn er in vele soorten en maten. Maar welke paella pan heb je precies nodig en waar kun je een paella pan kopen? Bij een paella pan kopen zijn er drie zaken om rekening mee te houden…

Paella pan icon

Welke kruiden heb ik nodig voor paella?

Welke kruiden heb ik nodig voor paella

Een authentieke paella wordt uitsluitend gemaakt met een aantal saffraan draadjes. Vaak aangevuld met zoet paprika poeder (Pimenton dulce) en een takje rozemarijn. De bouillon creëert namelijk de meeste smaak!

Paella pan icon

Met welke vis kan ik paella maken?

Met welke vis kan ik paella maken

Een authentieke paella wordt uitsluitend gemaakt met een aantal saffraan draadjes. Vaak aangevuld met zoet paprika poeder (Pimenton dulce) en een takje rozemarijn. De bouillon creëert namelijk de meeste smaak!

Paella pan icon

Welke groenten gaan er in paella?

Welke groenten gaan er in paella

Welke groenten je precies nodig hebt hangt af van het soort paella dat je gaat maken.

Paella pan icon

Welke garnalen zijn geschikt voor paella?

Welke garnalen zijn geschikt voor paella

De meest gebruikte garnalen voor paella zijn gamba’s. Deze heb je in verschillende soorten en maten dus pas dit vooral aan op je persoonlijke smaak.

Paella pan icon

Welke schelpen gaan er in paella?

Welke schelpen gaan er in paella

In de eerste plaats is het goed om te weten dat in vele variantan van paella helemaal geen schelpen gebruikt worden. Vaak wordt paella namelijk niet met vis of schaaldieren, maar met vlees gemaakt. Ga je wel een paella met zeevruchten maken dan zijn mosselen de meest gebruikt schelpen.

Paella pan icon

Welke bouillon heb ik nodig om paella te maken?

Welke bouillon heb ik nodig om paella te maken

Als je paella gaat maken met behulp van een vooraf bereide bouillon is het belangrijk om te zorgen dat deze bouillon van goede kwaliteit is. Daarnaast is het zaak om te bekijken welke bouillon het beste bij het soort paella past.

Paella pan icon

Welke bonen gaan er in paella?

Welke bonen gaan er in paella

Hoezo, welke bonen gaan er in paella? Paella maak je toch met vis en zeevruchten? Dit is wat veel mensen denken op het moment dat ze deze vraag zien. Toch is het zo dat authentieke paella, ook wel Paella Valenciana genaamd, onder andere met bonen wordt gemaakt.

Paella pan icon

Welke rijst heb ik nodig voor paella?

Welke rijst heb ik nodig voor paella

Paella maak je met paella rijst. Afkomstig uit de regio Valencia in Spanje en voorzien van een kwaliteitslabel met daarop de tekst: DENOMINACIÓN DE ORIGIN ARROS DE VALENCIA.

Paella pan icon

Waar kan ik paella rijst kopen?

Waar kan ik paella rijst kopen

Waar je ook paella rijst gaat kopen, het belangrijkste is dat je zorgt dat je echte paella rijst koopt. Echte paella rijst van goede kwaliteit is buiten Spanje niet altijd eenvoudig verkrijgbaar.

Paella pan icon

Is paellarijst hetzelfde als risottorijst?

Is paellarijst hetzelfde als risottorijst

Paellarijst en Risottorijst… Het klimaat waarin ze groeien toont veel overeenkomsten, qua uiterlijk doen ze niet voor elkaar onder en ze beide rijstsoorten worden gebruikt in een eenpansgerecht uit het Middellandse Zeegebied. Toch zijn paellarijst en risottorijst niet geheel hetzelfde.

Paella pan icon

Hoe kan ik paella rijst koken?

Hoe kan ik paella rijst koken

Hoe je paella rijst moet koken is een plausibele vraag als je ziet hoe bijna alle andere rijstsoorten gekookt worden.

Bijna altijd kook je rijst namelijk in een pan met water, al dan niet voorzien van smaak of kleur. Als de rijst gekookt is wordt hij aan de rest van het gerecht toegevoegd. In het geval van paella rijst gaat dit echter anders!

Paella pan icon

Waar komt paella rijst vandaan?

Albufera de bakermat van de paella rijst

Een geliefd Valenciaans gezegde luidt: “De inwoners van Valencia eten 6 keer per week rijst – en op zondag eten ze paella.”

Rijst wordt in deze stad bijna dagelijks geserveerd. Beroemde rijstgerechten zijn: paella, arroz a banda, arroz al horno, arroz negro en arroz meloso. De variaties zijn eindeloos.

Paella pan icon

Welke soorten paella rijst zijn er?

Paella rijst welke soorten zijn er

Paella rijst is een essentieel ingrediënt in het wereldberoemde rijstgerecht paella.Hoewel paella oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Valencia, in het oosten van Spanje, Wordt het tegenwoordig overal in Spanje gegeten. De populariteit in de rest van de wereld neemt de laatste jaren ook steeds verder toe.

Paella pan icon

Waar kan ik paella kopen?

Waar kan ik paella kopen

Paella kopen in Nederland is geen eenvoudige klus. Het aanbod is zeer beperkt en de kwaliteit en authenticiteit van de paellas is vaak van een zeer matig niveau.

Paella pan icon

In welke stad kan ik het beste paella eten?

In welke stad kan ik het beste paella eten

Het Spaanse Valencia is zonder enige twijfel de beste stad om paella te eten. Valencia ligt aan de oostkust van Spanje en is dé paella hoofdstad in de wereld.

Vaak wordt gedacht dat paella een gerecht is dat in heel Spanje gegeten wordt, maar dit is niet het geval. De oorsprong en ontwikkeling van paella heeft zich geconcentreerd rond de rijstvelden van Albufera, nabij Valencia.

Paella pan icon

Waar kan ik paella eten in Valencia?

Waar kan ik paella eten in Valencia

Heb jij binnenkort een trip naar Valencia op de planning staan en wil je graag paella eten in Valencia? Dan zit je goed! Valencia is dé paella hoofdstad in de wereld.

Valencia ligt letterlijk bezaaid met restaurants waar paella op de menukaart staat. Dit in tegenstelling tot andere Spaanse steden zoals Barcelona en Sevilla.

Paella pan icon

Paella eten in Madrid. Hier kan het

Paella eten in Madrid

Paella eten in Madrid, kan dat? Wellicht vraag jij je af waarom deze vraag überhaupt gesteld moet worden. Natuurlijk kun je paella eten in Madrid, het is de hoofdstad van Spanje!

Paella pan icon

Hier kun je paella eten in Barcelona

Paella eten in Barcelona

Alhoewel paella een gerecht is wat zijn oorsprong in de regio Valencia heeft, kun je natuurlijk ook paella eten in Barcelona. Hier vind je vijf restaurants in Barcelona waar men zich gespecialiseerd heeft in rijstgerechten en paella.

Paella pan icon

Waar kan ik paella eten in Sevilla?

Paella eten in Sevilla

Paella eten in Sevilla is niet makkelijk, maar het is zeker mogelijk! Vaak wordt gedacht dat paella een gerecht van heel Spanje is. Dit is echter niet het geval.

Paella pan icon

Welk voorgerecht wordt er bij paella gegeten?

Welk voorgerecht wordt er bij paella gegeten

Er is geen vaste combinatie van voor- en hoofdgerecht bij het eten van paella. Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat paella een gerecht is dat goed vult. Het is dan ook aan te raden om een licht en niet al te groot voorgerecht te nemen.

Paella pan icon

Wat kan ik drinken bij paella?

Wat drinken bij paella

Paella gaat het beste samen met een goed glas bier, wijn of water. Water spreekt voor zich. Met bier of wijn kun je het beste even kijken wat het beste bij het type paella dat je gaat eten past.

Paella pan icon

Welke wijn kan ik bij paella drinken?

Zelf zijn wij aanhanger van het principe: what grows together, goes together. In dat geval zou je dus voor een lokale wijn uit de regio Valencia kunnen kiezen.

Paella pan icon

Welk bier kan ik bij paella drinken?

Welk bier bij paella drinken

Sommige soorten paella kunnen prima gegeten worden met een biertje erbij. Vooral paellas op basis van vlees of gevogelte zijn hier prima geschikt voor.

Paella pan icon

Welke saus eet je bij paella?

Welke saus bij paella

Bij paella eet je in principe helemaal geen saus. Dit heeft het gerecht echt niet nodig.

Paella pan icon

Wat is Paella Valenciana?

Wat is paella valenciana

Paella Valenciana is de ultieme authentieke paella. Paella Valenciana heeft een beschermde status en is benoemd tot officieel cultureel erfgoed van de regio Valencia.

Volg ons op Social Media

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest