Paella Info

Paella, met zijn gele rijst en grote ronde pan is verreweg het meest bekende gerecht uit de Spaanse keuken. Maar welke geschiedenis gaat er eigenlijk achter paella schuil? En wat zijn de gebruiken en tradities die bij het maken en eten van paella horen?

Op deze pagina hebben wij zoveel mogelijk paella gerelateerde vragen voor je proberen te beantwoorden. Op het moment dat we nieuwe vragen ontvangen of ons te binnen schieten, zoeken we het uit en voegen we de antwoorden toe.

Hou deze pagina dus in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan ben jij altijd op de hoogste van alles wat met paella te maken heeft.

Paella pan icon

Paella, wat is het?

Paella wat is het

Het feit dat wel eens een foto van paella gezien hebt of dat je het gerecht een keer gegeten hebt, wil niet zeggen dat je ook weet wat paella precies is.

In dit artikel staan we stil bij een aantal basisbegrippen en gebruiken rondom paella.

Paella pan icon

Uit welk land komt paella?

Uit welk land komt paella

Zoals de meeste mensen weten is Spanje het land van paella. Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook grote delen van Spanje zijn waar niet of nauwelijks paella gegeten wordt.

Paella pan icon

Hoe is paella ontstaan?

Hoe is paella ontstaan

De eerste, primitieve, vormen van paella zijn ontstaan vanaf de tiende eeuw. Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat paella al meer dan duizend jaar bestaat.

Paella pan icon

Paella, de oorsprong en ontwikkeling.

Paella de oorsprong en ontwikkeling

Hoewel veel mensen denken dat paella overal in Spanje wordt gegeten, heeft paella zijn oorsprong oorsprong en ontwikkeling in Valencia, aan de oostkust van Spanje.

Paella pan icon

Waar smaakt paella naar?

Waar smaakt paella naar

De beste manier om erachter te komen waar paella precies naar smaakt, is door een keer een paella te gaan eten. Of nog beter. zelf te maken!

Paella pan icon

Hoe eet je paella?

Hoe eet je paella

Hoe eet je paella precies? Er is een Spaans gezegde dat als volgt klinkt: “Cuantos mas seremos, mas reiremos”. Met hoe meer we zijn, hoe meer we zullen lachen! Deze houding zie je zeker terug bij het eten van paella.

Paella pan icon

Wanneer eet je paella?

Wanneer eet je paella

Het gerecht paella is wereldwijd bekend, maar wanneer eet je paella nou eigenlijk precies? Paella en andere Valenciaanse rijstgerechten werden in vroeger tijden door twee compleet tegengestelde bevolkingsgroepen gegeten.

Paella pan icon

Hoe laat kun je het beste paella eten?

Hoe laat kun je het beste paella eten

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe laat je het beste paella kunt gaan eten in Spanje? En waardoor het komt dat het ene moment iedereen aan de paella zit en het op een ander moment niet te krijgen is?

Paella pan icon

Hoe wordt paella geserveerd?

Hoe wordt paella geserveerd

Hoe paella precies geserveerd wordt hangt af van de setting waarin je op dat moment bent. Thuis tijdens privé aangelegenheden, in restaurants en in afhaalrestaurants wordt allemaal op geheel eigen wijze paella geserveerd.

Paella pan icon

Wat kost paella?

Wat kost paella

In een Spaans restaurant kun je paella eten vanaf zo’n €15,- per persoon. Neem je de duurdere varianten met zeevruchten of kreeft, dan kan de prijs richting de € 20,- tot € 25,- per persoon gaan.

Paella pan icon

Wat geeft paella zijn specifieke kleur?

Wat geeft paella zijn specifieke kleur

Het is een fantastisch mooi gezicht. Een grote vers bereide paella met de contrasterende kleuren van schaaldieren, mosselen en de kenmerkende gele rijst. Maar wat is het dat paella zijn specifieke kleur geeft?

Paella pan icon

Hoe lang kun je paella bewaren?

Hoe lang kun je paella bewaren

Heb je een lekkere verse paella gemaakt, maar is er nog wat paella overgebleven dat je wilt bewaren? Bewaar deze dan afgedekt in de koelkast of stop het in de vriezer.

Paella pan icon

Hoe kan ik paella opwarmen?

Hoe kan ik paella opwarmen

Stel, je hebt gisteren een heerlijke paella gegeten en om één of andere onverklaarbare reden is de pan niet helemaal leeg gegaan. Hoe kun je deze paella dan het beste opwarmen? In de magnetron, in een pan of op een andere manier?

Paella pan icon

Hoe kan ik paella maken?

Hoe kan ik paella maken

Veel mensen denken dat het maken van paella moeilijk is. Een ander vooroordeel is dat het lastig is om aan de juiste ingrediënten te komen. Beide conclusies zijn niet geheel terecht. Indien je de juiste gereedschappen en kwalitatief goede ingrediënten gebruikt is het maken van paella zeker niet moeilijk.

Paella pan icon

Wat is het authentieke paella recept?

Dit is het authentieke paella recept

Wat is eigenlijk het echte paella recept? Dat vragen veel mensen zich af. Als je in de toeristische streken in Spanje paella bestelt, krijg je meestal paella met zeevruchten. Deze paella bevat schaal- en schelpdieren.

Paella pan icon

Hoe lang moet paella koken?

Hoe lang moet paella koken

Afhankelijk van welke variant paella je maakt duurt de periode van bakken en koken zo’n één tot anderhalf uur. In die tijd heb je een overheerlijke verse, zelfgemaakte paella op tafel staan.

Vragen over het maken van paella

Vragen over toebehoren voor paella

Vragen over paella ingrediënten

Vragen over paella rijst

Vragen over het kopen en bestellen van paella

Vragen over eten en drinken in combinatie met paella

Vragen over soorten paella


Volg ons via Social Media en de Nieuwsbrief

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest