Paella del Senyoret Recept

Dit Paella del Senyoret recept, oftewel Arroz del senyoret, zoals dit gerecht doorgaans wordt genoemd is een samenvoeging van twee authentieke rijstgerechten uit de Valenciaanse keuken. Enerzijds waren het namelijk vissers op zee die de Arroz a Banda hebben bedacht, terwijl het aan de andere kant de Valenciaanse elite (de Senyoret) was die geen vieze handen wilde krijgen…

Het feit dat dit authentieke en zeer smakelijke rijstgerecht gemaakt kan worden met eenvoudig verkrijgbare ingrediënten en al binnen een half uur op tafel kan staan, maakt het zeer de moeite waard om te maken.

Paella del Senyoret recept - Arroz a Banda recept

Paella del Senyoret maken voor een ander aantal personen maken

Het Paella del Senyoret recept op deze pagina is voor vier personen. Wil jij dit recept graag maken, maar dan voor een ander aantal personen? Klik dan hieronder op het gewenste aantal personen:

Paella recept voor 2 personen    Paella recept voor 6 personen    Paella recept voor 8 personen    Paella recept voor 10 personen

Over Paella del Senyoret

Zoals gezegd is het huidige Paella del Senyoret recept een samenvoeging uit de gerechten Arroz a Banda en Arroz del Senyoret. Hoewel beide gerechten een compleet andere achtergrond hadden zijn ze in de loop der jaren dermate veel naar elkaar toegegroeid dat men het tegenwoordig als één gerecht beschouwd.

Arroz a Banda was oorspronkelijk een gerecht van vissers op de Middellandse Zee. Tijdens de vistochten werden restanten van verwerkte vis en onbruikbare bijvangst gebruikt als basis van een visbouillon. Na een langdurig en uitdagend kookproces (hou de bouillon maar eens in de pan en het vuur brandend) werd deze bouillon aan de rijst toegevoegd. De intense smaken uit de bouillon werden vervolgens door de rijst opgenomen waarna er een zeer smakelijk rijstgerecht ontstond dat vaak samen met een lepel aioli geserveerd werd.

De Arroz de Senyoret daarentegen is een rijstgerecht dat zijn oorsprong heeft onder de Valenciaanse elite. Zij wilden hun handen namelijk niet vuil maken aan reguliere paella’s zoals de authentieke Paella Valenciana met kip en konijn of Paella met Zeevruchten met mosselen en hele garnalen.

Om te voorkomen dat de Senyoret, oftewel ‘heren’ van Valencia vieze handen zouden krijgen werden dus alle botjes, schalen, schelpen en andere harde materialen uit het gerecht verwijderd. Zo kon men het gerecht op een nette manier met een lepel eten zonden hun handen vuil te hoeven maken.

Paella del Senyoret Recept – Benodigdheden

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Aanbevolen Kookgereedschap

Paella pan van 46 cm
Paella brander
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Ingrediënten

60 milliliter olijfolie
12 grote garnalen
200 gram inktvis
2 tenen knoflook
2 theelepels zoet paprikapoeder
2 tomaten
1 zakje saffraanpoeder
1 zakje paella kleurstof
400 gram Albufera rijst
1,2 liter bouillon voor paella met zeevruchten
Zout, naar smaak

= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.

Paella del Senyoret Recept – Gerelateerde producten

Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de volgende bijpassende producten en ingrediënten uit onze shop hier wellicht goed bij van pas:

Gratis Verzending NL vanaf € 35
Gratis Verzending BE vanaf € 60
Binnen 24 uur verzonden
30 dagen gratis retour*

Paella del Senyoret Recept – Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…

Voorbereiding van de locatie en materialen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit Paella del Senyoret recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:

Checklist voor de warmtebron

  • Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
  • Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
  • Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
  • Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
  • Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
  • Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
  • Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)

Checklist voor de paella pan

  • Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
  • Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
  • Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
  • Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?

Checklist overige zaken

  • Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
  • Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
  • Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
  • Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
  • Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
  • Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.

Voorbereiden van de ingrediënten

Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding voor deze Paella del Senyoret ziet er als volgt uit.

15 minuten van tevoren

Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een kwartier voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de ingrediënten voor deze paella zoveel mogelijk voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat.

De ingrediënten van dit paella recept dienen als volgt voorbereid te worden:

Olijfolie afmeten en apart zetten in een bakje.
Garnalen – afspoelen met koud water, pellen en eventueel de darmkanaaltjes verwijderen.
Inktvis – afspoelen met koud water en in blokjes van circa twee bij twee centimeter of ringen van circa één centimeter breed snijden.
Knoflook – fijn snijden.
Zoet paprikapoeder – afmeten en apart zetten in een bakje.
Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje apart zetten.
Saffraanpoeder – afmeten, en eventueel alvast aan de zeevruchten bouillon toevoegen.
Kleurstof voor paella – afmeten, en eventueel alvast aan de zeevruchten bouillon toevoegen.
Paella rijst – afmeten en apart zetten in een droge bak.
Bouillon – afmeten en voorverwarmen in een aparte pan met deksel (niet laten koken/verdampen)

Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en richting paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.

Paella del Senyoret Recept – Kookinstructies

  1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
  2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
  3. Bak de garnalen en inktvis voor circa twee minuten.
  4. Voeg nu de knoflook toe, meng met de andere ingrediënten en bak ongeveer één minuut.
  5. Verplaats de ingrediënten naar de rand van de paella pan, strooi het paprikapoeder in het midden van de pan en giet meteen daarna de geraspte tomaat erbij.
  6. Meng met de andere ingrediënten en bak ongeveer twee minuten.
  7. Als je het saffraanpoeder en de paella kleurstof niet in de bouillon hebt gedaan, voeg je deze nu toe.
  8. Strooi meteen daarna de paella rijst in de pan en bak deze één minuut mee, totdat de rijst glazig begint te zien.
  9. Giet nu voorzichtig de zeevruchtenbouillon erbij en zet het vuur hoog.
  10. Verdeel de ingrediënten over de paella pan, zorg dat alle rijst onder de bouillon verdwenen is en breng de paella aan de kook.
  11. Kook de paella ongeveer acht minuten op hoog vuur.
  12. Na acht minuten, of als de bovenste rijst bijna boven het vocht uit begint te komen, zet je het vuur laag.
  13. Laat de paella nu nog eens ongeveer acht minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
  14. Als je hoort dat de paella begint te bakken is het vocht verdampt en is de paella klaar.
  15. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog enkele minuten rusten.

Paella del Senyoret Recept – Video instructie

Wil jij deze eenvoudig te maken en zeer smakelijke Paella del Senyoret graag zelf maken? In deze video van ons Youtube kanaal zie je stap voor stap hoe deze paella gemaakt wordt.

Meer paella recepten



Volg ons op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen met een vriend