Home / Paella maken, de tradities en gebruiken

Paella maken, de tradities en gebruiken

Noem paella maken in het bijzijn van iemand uit Valencia en je hebt er direct een vriend bij! De Valencianen zullen je graag in geuren en kleuren vertellen hoe je dat het beste kunt doen en met welke ingrediënten. De tradities, gebruiken en authentieke ingrediënten bij het maken van paella moeten gerespecteerd worden. Als je ervan afwijkt is het natuurlijk geen echte paella meer.

Paella maken de gebruiken en tradities

Streng? Misschien. Maar trots zijn de Valencianen zeker op ‘hun’ paella. De meeste families in en rond Valencia zitten dan ook steevast iedere zondag aan de ‘Paella Valenciana’. En daar horen vaste gewoonten bij.

Veel niet-Spanjaarden beschouwen paella als het nationale gerecht van Spanje. Maar de meeste Spanjaarden beschouwen het als een regionaal Valenciaans gerecht. Valencianen beschouwen paella op hun beurt als één van de symbolen van hun stad en hun eigen identiteit.

Paella is een typisch lunchgerecht. Het wordt door Spanjaarden als te zwaar beschouwd voor het avondeten. Alleen toeristen bestellen ’s avonds paella!

Droge rijst en knapperige korstjes

Rijst speelt de hoofdrol in paella. De beste paella wordt gemaakt met lokale paella rijst.

Paella rijst – droog en een middelgrote korrel

Deze heeft een middelgrote korrel en kan grote hoeveelheden vloeistof absorberen. Ook behouden deze rijstsoorten zijn vorm en worden ze niet papperig.

Paella is een droog rijstgerecht en verschilt daarmee van Italiaanse risotto. Het is dan ook goed om te weten dat er een verschil is tussen paella rijst en risotto rijst. Een goed bereide paella heeft zo weinig mogelijk restvocht. Al het vocht moet volledig door de paella rijst zijn opgenomen.

Socarrat op de bodem van de pan

Daarnaast is het belangrijk dat er een behoorlijke hoeveelheid socarrat is ontstaan: de knapperige stukjes rijst die zijn aangekoekt aan de bodem van de pan.

Het feit dat de Valencianen een woord hebben dat betekent “de krokante stukjes rijst die zich vastklampen aan de bodem van de pan” is toch wel een bewijs van hoe serieus ze hun rijst nemen!

Grote pannen op een buitengrill

Paella maken gebeurt niet in een gewone koekenpan. Er is maar één manier om authentieke paella’s te koken, en dat is in een grote, lage paella pan.

Het nut van de paella pan

Het brede, vlakke, kookoppervlak en de ondiepe zijkanten zorgen voor een betere warmteverdeling en stimuleren de verdamping van het vocht en de vorming van de knapperige soccarat.

De paella pan wordt al eeuwenlang in Spanje gebruikt en verdeelt de warmte gelijkmatig. Veilig voor de oven, kookplaat of een houtvuurtje.

Paella pannen zijn vaak te groot voor een normale kookplaat. Daarom hebben veel Valencianen een paellera in de tuin of op het terras staan. Een paellera is een soort stenen barbecue, waarop ze de paella op een vuurtje van sinaasappelhout maken.

Een ronde kogelbarbecue of speciale paella brander op gas zijn goede alternatieven en worden veel gebruikt. Het belangrijkste is dat de bodem van de pan gelijkmatig verwarmd wordt.

Paella uit de koekenpan

Paella maken kun je natuurlijk ook thuis in een grote koekenpan doen. Als de pan groot genoeg is, kun je qua smaak nog best een eind in de richting van echte paella komen. De presentatie is echter velen malen minder dan die van een echte paella pan. Je krijgt eerder veredelde nasi dan een Spaanse paella.

Zoek jij een paella pan, al dan niet met een paella brander? Kijk dan in onze shop. Daar je vind kwalitatief goede paella pannen in de meest gangbare maten.

Paella is het ultieme familiegerecht

Vraag aan een willekeurige Valenciaan wie de beste paella maakt en zij zullen je vertellen dat het hun moeder of schoonmoeder is of, nog waarschijnlijker, hun vader!

Paella maken is spelen met vuur

Het maken van paella is één van de weinige culinaire taken die Spaanse mannen thuis op zich nemen. Waarschijnlijk vooral omdat er met vuur gespeeld kan worden. Een beetje zoals de barbecue bij ons…!

Sommige Valencianen weigeren zelfs om paella te eten in restaurants. Niks zo lekker als een huisgemaakte paella en niemand die het beter kan bereiden dan zij zelf!

Hoe meer zielen hoe meer vreugd

De Spaanse koks zijn niet alleen erg kieskeurig over de ingrediënten en de perfectie in het maken van de paella.

Het is vooral ook het familiegevoel dat enorm bij het gerecht hoort. Het samen, met veel mensen, uit een grote pan eten in een vertrouwde, informele setting versterkt de sociale band.

De groepsfactor is dan ook van vitaal belang bij het maken van een paella. Spanjaarden maken geen rijst voor twee mensen.

Een Spaans gezegde luidt: “Cuantos mas seremos, mas reiremos”. Met hoe meer we zijn, hoe meer we zullen lachen! Zowel het bereiden als het eten van paella is dus een waar familie-gebeuren.

Enkele tips voor het maken van paella

  • Doe niet teveel rijst in de pan. Meer rijst nodig? Gebruik een grotere pan (check hier welke maat paella pan je nodig hebt)
  • Voeg nooit uien toe aan de paella. Paella is een “droge” rijst. Uien zijn een natte groente. Voeg uien toe aan andere soorten rijstgerechten, maar nooit aan een paella!
  • Doe geen deksel op de paella pan.
  • Als de vloeistof verdampt is en de rijst is nog niet klaar, sprenkel dan wat druppels water over de rijst.

Wil jij zelf graag paella op authentieke wijze maken? Kijk dan eens naar één van de paella recepten op onze recepten pagina.

Winkelwagen