Home / Vragen over Paella / Hoe wordt paella geserveerd?

Hoe wordt paella geserveerd?

Hoe paella precies geserveerd wordt hangt af van de setting waarin je op dat moment bent. Thuis tijdens privé aangelegenheden, in restaurants en in afhaalrestaurants wordt allemaal op geheel eigen wijze paella geserveerd.

Wat de setting ook is, één ding hebben ze met elkaar gemeen. Namelijk dat de paella geserveerd wordt in een paella pan. De paella pan is een essentieel onderdeel voor het bereiden van een goede paella.

Hoe wordt paella geserveerd

Zo serveert men thuis paella

Thuis, in privékringen, wordt paella eigenlijk altijd met pan en al midden op tafel gezet. Niet alleen omdat dit er mooi en gezellig uitziet. Vaak wordt er ook rechtstreeks uit de paella pan gegeten.

Met name in Valenciaanse families kan het eten van paella een mooi schouwspel zijn. Tijdens het eten van paella ontstaat er regelmatig een heftige discussie over wie welke ingrediënten krijgt of wie recht heeft op welk deel van de paella.

Ga je thuis een paella maken? Ook dan kun je hem uiteraard op deze manier serveren en rechtstreeks uit de pan eten. Ook voor kinderen is het super leuk als je zo de paella voor ze serveert!

Op deze manier krijg je paella in een restaurant geserveerd

Paella restaurants serveren de paella over het algemeen op een meer beschaafde manier.

Vaak komt de ober eerst met de gehele paella naar je tafel om hem vol trots aan je te presenteren. Je krijgt dan ruimschoots de gelegenheid om je goedkeuring en complimenten over de presentatie van de paella te geven.

Vervolgens plaatst men de paella op een aparte tafel om hem in eerlijke porties te verdelen. Één voor één worden de borden gevuld met een portie rijst, enkele stukken kip, garnalen of mosselen en een partje citroen. Daarna krijg je de paella geserveerd.

Meestal is de hoeveelheid paella in een restaurant precies toereikend voor het aantal personen waarvoor hij is gemaakt. Nadat de porties verdeeld zijn en de paella geserveerd is, is de pan meestal leeg en wordt deze meteen meegenomen.

Het kan echter voorkomen dat de pan niet in één keer helemaal leeg gaat. Als je met kinderen bent bijvoorbeeld. In dat geval wordt de paella pan vaak op of dichtbij je tafel gezet en kun je een tweede keer opscheppen. Hoe dan ook, de hele pan mag leeg!

Zo wordt bij een afhaalrestaurant paella geserveerd

Bij afhaalrestaurants gaat het er uiteraard anders aan toe dan als je echt in een restaurant gaat eten.

Veel afhaalrestaurants in Spanje willen wel een authentieke vorm van paella aanbieden. Vanuit praktisch oogpunt zullen ze hem op een andere manier aan hun klanten moeten serveren. Je kan immers niet drie kwartier op je paella gaan staan wachten.

Uiteraard willen de afhaalrestaurants hun klanten in korte tijd van een portie paella kunnen voorzien. Daarom maken ze vaak grote hoeveelheden paella in één keer in grote paella pannen.

Om keuze in het aanbod te hebben maakt men vaak meerdere varianten paella. Paella Valenciana, Paella de Marisco en Paella de Verduras zijn ook bij afhaalrestaurants populaire varianten.

Als de paellas klaar zijn worden worden ze, met pan en al, in de vitrine gezet. Zo kunnen de klanten zien welke paellas er gemaakt zijn en hoeveel er nog is. Op is op!

Als je paella af gaat halen kun je er meestal voor kiezen om hem warm of koud mee te nemen. Afhankelijk van je keuze krijg je een bakje met je bestelling. Deze kun je meteen opeten of meenemen om thuis op te warmen.

Tegenwoordig zijn er ook afhaalrestaurants die de authenticiteit hoog in het vaandel hebben staan. Deze restaurants zijn, als je tijdig bestelt, wel in staat om een verse paella voor je bereiden. Soms krijg je deze paella met pan en al mee naar huis. Voor het lenen van de paella pan betaal je dan een kleine borg.

Paellas Velarte, nabij het centrum van Valencia, is een voorbeeld van een afhaalrestaurant met gerechten van hoge kwaliteit. Je kunt er diverse paellas en andere lokale rijstgerechten bestellen of afhalen.

Winkelwagen