Dit vegetarische paella recept kun je voor een groot deel volgens je eigen recept maken. Om tot een goed resultaat te komen is het wel belangrijk om de ingrediënten in de juiste volgorde en op de juiste wijze te bereiden. Qua ingrediënten zelf heb je de vrije hand. Gebruik vooral de groenten die jij lekker vindt en verwerk deze in de paella.

Vegetarische paella maken voor een ander aantal personen
Het vegetarische paella recept op deze pagina is voor 4 personen. Wil jij dit recept graag maken, maar dan voor een ander aantal personen? Klik dan hieronder op het gewenste aantal personen:
Over vegetarische paella recept
Vegetarische paella met een mix van verschillende groenten die jij het lekkerst vindt. Dat is de vrijheid die dit paella recept je biedt.
Waar het recept van authentieke Paella Valenciana vast omlijnd is en de samenstelling van een paella met zeevruchten ook vaak veel gelijkenissen toont, kun je met dit vegetarische paella recept echt alle kanten op.
In de zomer maak je deze paella bijvoorbeeld met courgette, tomaat en aubergine, terwijl je in de winterperiode bijvoorbeeld spruitjes, artisjok of kool kunt gebruiken. Het gebruik van verschillende ingrediënten kan de paella een compleet andere smaak en structuur geven. Zo kun je binnen hetzelfde recept volop variëren en toch echte paella eten.
Ben jij geen liefhebber van vlees, vis of zeevruchten, of ben je vegetarisch of veganistisch? Dan is dit vegetarische paella recept een super leuk gerecht om te maken.
Vegetarische Paella Recept – Benodigdheden
Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Kookgereedschap
- Paella Set 3 tot 4 Personen
- Paella Pan 46 cm
- Paella brander 30 cm
- Lepel met lange steel
- Kookschort
- Theedoek
Ingrediënten
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 8 groene asperges
- 200 g wortel
- 2 tenen knoflook
- 1 el peterselie
- 2 tl zoet paprikapoeder
- 2 tomaten
- 100 g zwarte bonen (uit blik)
- 1 zakje saffraanpoeder
- 1 zakje paella kleurstof
- 400 g Redondo rijst
- 1 L Groentebouillon
- Zout
= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.
Vegetarische paella recept – Gerelateerde producten
Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de kookgereedschappen en ingrediënten hieronder hier wellicht goed bij van pas.
Aanbevolen kookgereedschap voor paella voor vier personen
Een paella voor vier personen laat zich het beste bereiden in een paella pan met een doorsnee van 46 centimeter. Mocht je een keer met een iets kleiner gezelschap zijn, dan kun je in deze pan ook prima een paella voor twee tot drie personen bereiden.
Om een paella pan van 46 cm goed te kunnen gebruiken is een geschikte warmtebron van essentieel belang. De pan is te groot voor een reguliere kookplaat en komt het best tot zijn recht boven een paella brander, grote BBQ of een authentiek houtvuurtje. Het belangrijkste is dat je een warmtebron gebruikt waarmee je het hele bodemoppervlak van de paella pan goed en gelijkmatig kunt verhitten.
Een paella brander van 30 cm is zeer geschikt in combinatie met een paella pan van 46 cm. Deze brander geeft je perfecte controle over de hitte en heeft voldoende vermogen om de pan gelijkmatig te verwarmen.
Wil jij regelmatig paella’s voor drie tot vier personen gaan maken, dan biedt een complete paella set voor 3 tot 4 personen uitkomst. Deze paella set bestaat uit een pan van 46 cm, een paella brander van 30 cm inclusief poten, een lepel met lange steel, een gasset en windscherm. Sluit de set aan op een geschikte gasfles en je kunt meteen aan de slag.
Aanbevolen ingrediënten voor vegetarische paella
Met de ingrediënten hieronder maak je een goede start en kun je alvast een aantal belangrijke en lastig verkrijgbare ingrediënten van je boodschappenlijstje afstrepen.
Snelle Levering
Binnen 2 werkdagen verzonden
Verzending
Nederland en België vanaf € 3,95
Tevreden klanten
Klantbeoordeling van 9,4
Vegetarische Paella Recept – Voorbereidingen
Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…
Voorbereiding van de locatie en materialen
Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit vegetarische paella recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:
Checklist voor de warmtebron
- Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
- Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
- Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
- Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
- Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
- Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
- Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)
Checklist voor de paella pan
- Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
- Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
- Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
- Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?
Checklist overige zaken
- Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
- Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
- Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
- Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
- Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
- Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.
Voorbereiden van de ingrediënten
Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding van dit recept voor vegetarische paella beginnen ongeveer een half uur van tevoren.
Voorbereidende werkzaamheden
Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een half uur voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de ingrediënten voor dit vegetarische paella recept voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat te dampen.
De ingrediënten voor dit paella recept dienen als volgt voorbereid te worden:
- Olijfolie – afmeten en apart zetten in een bakje.
- Groene asperges – de asperges wassen, onderkant eraf snijden en goed droog maken.
- Wortels – schillen, afspoelen en in plakjes van ongeveer een halve centimeter snijden.
- Knoflook – pellen en fijn snijden.
- Peterselie – wassen en fijn snijden.
- Zoet paprikapoeder – afmeten en apart zetten in een bakje.
- Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje bewaren.
- Zwarte bonen – afmeten, afspoelen en goed uit laten lekken.
- Saffraanpoeder – afmeten en eventueel al aan de bouillon toevoegen.
- Kleurstof voor paella – afmeten en eventueel al aan de bouillon toevoegen.
- Redondo rijst – afmeten en apart zetten in een droge bak.
- Groentebouillon – afmeten en in een aparte pan met deksel verwarmen. Niet laten koken.
Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en richting de paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.
Vegetarische Paella Recept – Kookinstructies
- Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
- Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
- Bak de groene asperges voor ongeveer twee minuten in de paella pan. Bestrooi met wat zout en haal ze daarna weer uit de pan.
- Doe de wortel in de pan en bak ook deze een minuut of twee.
- Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook en peterselie toe en bak deze voor ongeveer één minuut
- Maak nu ruimte in het midden van de pan, strooi het paprikapoeder erin en giet meteen daarna de geraspte tomaat erbij.
- Meng alles goed door elkaar en laat het geheel enkele minuten bakken, tot het meeste vocht van de tomaat verdampt is.
- Daarna voeg je ook de zwarte bonen toe.
- Als je het saffraanpoeder ende paella kleurstof niet in de bouillon hebt gedaan, voeg je deze nu toe en meng je ze meteen met de rest van de ingrediënten.
- Strooi meteen daarna ook de paella rijst in de pan en bak deze een minuutje mee, tot de rijst enigszins glazig begint te zien.
- Giet daarna, voorzichtig, de groentebouillon erbij, zet het vuur hoog en breng de paella aan de kook.
- Verdeel alle ingrediënten gelijkmatig over de paella pan en zorg dat alle rijst onder het vocht verdwijnt.
- Kook de paella nu voor ongeveer acht minuten op hoog vuur en voeg naar smaak nog wat zout toe.
- Na acht minuten, of als de eerste paella rijst bijna boven het vocht uitkomt, zet je het vuur laag.
- Laat de paella nu nog eens ongeveer acht minuten op laag vuur koken. Leg nu ook de groene asperges netjes op de paella.
- Als je hoort dat de paella begint te bakken is het vocht verdampt en is de paella klaar.
- Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer vijf minuten rusten.
Vegetarische Paella Recept – Video instructie
Wil jij zien hoe deze verantwoorde en smakelijke vegetarische paella precies gemaakt wordt? Bekijk dan deze video van ons Youtube kanaal.
Meer paella recepten
- Paella Valenciana – De echte authentieke paella
- Paella met Zeevruchten – De meest bekende variant van paella
- Paella met Kip – Veel gegeten paella met een authentieke smaak
- Paella Mixta (gemengde paella) – Voor ieder wat wils met vlees én vis
- Zwarte Paella (Arroz Negro) – Een smaakvolle eyecatcher
- Paella del Senyoret – Paella met zeevruchten zonder vieze handen te krijgen
- Paella met Lamskotelet en groene asperges – Intense smaak en mooie presentatie
Deze pagina delen
Reacties
Heb je vragen of opmerkingen over dit paella recept? Laat dan hieronder een reactie achter. Je ontvangt spoedig een antwoord van ons.