Vegetarische Paella Recept

Een Vegetarische Paella met groenten, in het Spaans ‘Paella de Verduras, genoemd, kun je voor een groot deel volgens je eigen recept maken.

Om tot een goed eindresultaat te komen is het belangrijk om de ingrediënten in de juiste volgorde en op de juiste wijze te bereiden. Qua ingrediënten heb je de vrije hand. Gebruik vooral de groenten die jij lekker vindt en verwerk deze in de paella.

Dit vegetarische paella recept is bij uitstek geschikt voor vegetariërs en veganisten. De paella is namelijk prima zonder vlees of dierlijke producten te bereiden.

Vegetarische Paella Recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans

Kookgereedschap

** In de tabel onder het recept zie je welk formaat paella pan geschikt is voor welk aantal personen.

Ingrediënten

  • 350 gram paella rijst, type Arroz Bomba of Arroz Redondo
  • 1 Groene paprika, in stukken van ca. 2×2 cm.
  • 1 Rode paprika, in stukken van ca. 2×2 cm.
  • 0,5 Aubergine, in reepjes van ca. 4×1 cm.
  • 0,5 Courgette, in reepjes van ca. 4×1 cm.
  • 100 gram bloemkool, in roosjes van ca. 3 cm doorsnee.
  • 100 gram snijbonen, in stukken van ca. 4 cm.
  • 100 gram wortel, in plakjes van ca. 0,5 cm.
  • 200 gram limabonen, uit blik of geweekt en een half uur voorgekookt.
  • 1 grote geraspte tomaat.
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden.
  • Ca. 20 saffraandraadjes, geweld in een beetje heet water.
  • Zout.
  • Olijfolie Extra Vierge.
  • 1 eetlepel Pimenton Dulce, zoet paprikapoeder.
  • 900 ml goede kwaliteit groentebouillon.

Instructies

  1. Verhit de paella pan en doe er een scheut olijfolie in.
  2. Doe de paprika, wortel en bloemkool in de pan en roerbak deze enkele minuten op hoog vuur.
  3. Doe ook de rest van de groenten in de pan en bak het geheel tot de groenten licht bruin beginnen te kleuren. Voeg in de tussentijd wat zout toe.
  4. Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak deze tot hij begint te verkleuren.
  5. Doe de geraspte tomaat erbij en bak ook deze even mee.
  6. Voeg de saffraan inclusief vocht en pimenton dulce toe. Meng dit meteen met de rest van de ingrediënten zodat het niet gaat verbranden.
  7. Doe de paella rijst erbij en bak deze een minuutje mee, tot de rijst enigszins glazig wordt.
  8. Voeg de groentebouillon toe, verdeel de ingrediënten netjes over de pan en breng de paella aan de kook. Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.
  9. Laat de paella op hoog vuur koken tot de bovenste rijstlaag boven het vocht uit komt (meestal duurt dit circa 8 minuten), zet daarna het vuur lager. Zorg wel dat het vocht blijft koken.
  10. Laat de paella vervolgens op laag vuur koken tot al het vocht verdampt is. Ook dit duurt meestal een minuut of acht.
  11. Haal de paella van het vuur en laat hem vijf minuten rusten.

TIP! Gebruik een goede paella pan in het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een lekkere, verse vegetarische paella, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

  1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
  2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
  3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Meer Over Paella?

Volg ons op Youtube
Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram
Volg ons op Pinterest