Home / Over ons

Over ons

Het verhaal achter Paellas.nl

Een voorliefde voor koken, Spanje en daarmee de Spaanse keuken. Dat zijn belangrijkste zaken die mij aangezet hebben tot het oprichten van paellas.nl. In 2001 ontmoette ik mijn vrouw en kwam ik vervolgens met mijn schoonfamilie in contact. Via die weg kwam ik al vrij snel in aanraking met paella. Mijn schoonvader bleek namelijk een echte Valenciaan te zijn! Regelmatig toverde hij op zondag een heerlijke Paella Valenciana op tafel.

Veel Nederlanders associëren paella met schelpdieren en vis. In Valencia, de bakermat van de paella, wordt de traditionele en meest gegeten paella echter gemaakt met kip, konijn en bonen.

In Valenciaanse families is het bereiden en eten van paella een ware beleving. Het gebeuren neemt een groot deel van de zondag in beslag en heeft menig familieruzie doen ontstaan.

De voorbereidingen beginnen al in de ochtend wanneer er bouillon wordt getrokken en de ingrediënten worden gesneden. De familie druppelt langzaam binnen en aperitiefjes worden ingeschonken. Niet veel later staat de hele familie heftig discussiërend rond de paellapan zich te bemoeien met de bereiding.

Ergens halverwege de middag staat er dan een verrukkelijke, dampende paella op tafel. En wederom verzamelt iedereen zich rond de pan. Dit keer om de pan, met een lepel, tot de laatste rijstkorrel leeg te eten. Het gediscussieer gaat overigens vrolijk verder. Alleen gaat het nu om de stukken kip en de krokant gebakken “socarrat” op de bodem van de pan. Een feest!

Heel Nederland aan de paella

Mede door deze mooie persoonlijke ervaringen ben ik mij af gaan vragen waarom dit mooie gerecht niet regelmatig op veel meer Nederlandse tafels verschijnt. Paella is immers het familiegerecht bij uitstek. Nasi, sushi en risotto zijn door de jaren heen volledig opgenomen in de Nederlandse keuken. Maar met paella lijkt dit tot nu toe niet echt te lukken.

Daarom heb ik mijzelf ten doel gesteld om heel Nederland aan de paella te krijgen. Dit doe ik door dit fantastische gerecht beter toegankelijk te maken voor het Nederlandse publiek. Om te beginnen met het opzetten van één centrale plek waar echt alles over paella te vinden is., Paellas.nl. Welke plannen ik nog meer heb? Mañana, mañana