Paella Mixta recept

De combinatie van vlees, vis, schaaldieren en schelpdieren maakt het Paella Mixta recept een zeer populair paella recept. Deze zeer smaakvolle variant van paella heeft voor ieder wat wils.

Hieronder vind je het recept van deze, op zijn zachtst gezegd, nogal diverse paella.

Paella Mixta

Lees dit voordat je naar het paella mixta recept gaat!

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op zoek bent naar een recept voor Paella Mixta.

Ik begrijp dan ook dat je graag zo snel mogelijk naar het recept (onderaan deze pagina) gaat. Echter ga ik er ook vanuit dat je graag een echte goede en lekkere paella maakt.

Om dit resultaat te bereiken is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het gebruik van het juiste gereedschap en de juiste ingrediënten is namelijk essentieel. Hieronder lees je waarom.

Gebruik een goede paella pan in het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een overheerlijke Paella Mixta, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Veel mensen die op vakantie of via internet een paella pan aangeschaft hebben, komen achteraf tot de conclusie dat de paella pan te klein is voor de voor de hoeveelheid paella die ze willen maken.

De reden dat veel mensen hiermee de mist ingaan komt door informatie die door de producent (en verkopende partij) op de paella pan gezet wordt.

Een voorbeeld:

De fabrieksopgave van een paella pan met een doorsnee van 46 cm is 12 raciones, oftewel 12 porties. Als je dit leest lijkt het alsof je voor 12 personen paella in deze pan kunt maken.

Met de Spaanse term ‘raciones’ wordt echter niet een portie bedoeld zoals wij die kennen. Een ración is eerder een uit de kluiten gewassen tapa dan een complete portie.

Hou hier dan ook rekening mee bij het aanschaffen van een paella pan. Het zou zonde zijn als je je uiterste best doet om een lekkere paella te bereiden en het resultaat tegenvalt omdat de pan te klein is.

In de tabel hieronder vind je de formaten paella pan die wij aanbevelen. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de maten die de chefs in de paella restaurants in Valencia ook gebruiken.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

 1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
 2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
 3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Benodigde gereedschappen voor het maken van het paella mixta recept

Ben jij een serieuze hobbykok, of iemand die zijn zaakjes graag goed geregeld heeft? Dan is het goed om te weten welke gereedschappen handig, en soms ook wel noodzakelijk zijn bij het maken van paella. Wij bevelen het volgende aan:

Essentiële paella ingrediënten

Paellas heb je in vele soorten en maten. Echter zijn er enkele ingrediënten die in alle paellas terugkomen en ook essentieel zijn om de gewenste smaak en structuur te bereiken.


Paellas.nl webshop banner

Paella Mixta Recept

Aantal personen: 4

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3 beoordelingenLoading...

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën:

Ingrediënten

 • 360 gram paella rijst, type Bomba of Arroz Extra.
 • 400 gram kippenvlees, met bot (bijv. drumsticks en kippedijen met bot).
 • 4 grote rauwe gamba’s met schaal.
 • 200 gram gepelde gamba’s.
 • 200 gram inktvis, in blokje of ringen.
 • 4 grote mosselen, of 8 kleinere mosselen.
 • 200 gram zeeduivelfilet, in stukken van circa 3×3 cm.
 • 1 rode paprika, in blokjes of reepjes.
 • 1 grote tomaat, geraspt.
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden.
 • 20 saffraandraadjes of 1 zakje gemalen saffraan, geweld in een beetje heet water.
 • 900 milliliter goede kwaliteit vis- of schaaldierenbouillon.
 • 100 milliliter olijfolie, extra vierge.
 • Zout, naar smaak

Instructies

 1. Verhit de paella pan en voeg de olijfolie toe.
 2. Bak de gamba’s met schaal even kort aan en haal ze daarna weer uit de pan. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te worden.
 3. Doe de kip in de pan en bak deze goudbruin.
 4. Voeg de paprika toe en bak deze samen met de kip.
 5. Als de kip goed bruin gebakken is voeg je de inktvisringen, gepelde gamba’s en zeeduivel toe en bak je het geheel enkele minuten op hoog vuur.
 6. Voeg de fijngesneden knoflook en geraspte tomaat toe en bak ook deze enkele minuten mee.
 7. Voeg de gewelde saffraandraadjes of saffraanpoeder (inclusief vocht) toe en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
 8. Doe de paella rijst erbij en bak deze ongeveer één minuut mee tot de rijst glazig begint te zien.
 9. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Verdeel de ingrediënten netjes over de pan. Leg ook de mosselen en gamba’s met schaal erop.
 10. Kook de paella op hoog vuur tot de bovenste rijst boven het vocht uit begint te komen. Meestal duurt dit ongeveer 8 minuten.
 11. Zet het vuur vervolgens laag en laat de paella op laag vuur koken tot al het vocht verdampt is. Ook dit duurt vaak zo’n 8 minuten.
 12. Als al het vocht verdampt is kun je het vuur nog heel even hoog zetten om een laagje “socarrat” op de bodem te creëren. Let wel op dat je de paella niet aan laat branden!
 13. Zet het vuur uit en laat de paella een minuut of vijf rusten zodat ook het laatste vocht kan verdampen.

Eet smakelijk!