Paella mixta recept

De combinatie van vlees, vis, schaaldieren en schelpdieren maakt het Paella Mixta recept een zeer populair paella recept. Deze zeer smaakvolle variant van paella heeft voor ieder wat wils.

Hieronder vind je het recept van deze, op zijn zachtst gezegd, nogal diverse paella.

Paella Mixta

Paella Mixta Recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën:

Kookgereedschap

In de tabel onder het recept zie je welk formaat paella pan geschikt is voor welk aantal personen.

Ingrediënten

  • 360 gram paella rijst, type Bomba rijst * of van het type Redondo rijst.*
  • 400 gram kippenvlees, met bot (bijv. drumsticks en kippedijen met bot).
  • 4 grote rauwe gamba’s met schaal.
  • 200 gram gepelde gamba’s.
  • 200 gram inktvis, in blokje of ringen.
  • 4 grote mosselen, of 8 kleinere mosselen.
  • 200 gram zeeduivelfilet, in stukken van circa 3×3 cm.
  • 1 rode paprika, in blokjes of reepjes.
  • 1 grote tomaat, geraspt.
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden.
  • 20 saffraandraadjes *, geweld in heet water of 1 zakje saffraanpoeder.*
  • 1 zakje natuurlijke kleurstof voor paella.*
  • 900 milliliter goede kwaliteit vis- of schaaldierenbouillon.
  • 100 milliliter Extra Vierge Olijfolie.*
  • Zout, naar smaak.

*= Verkrijgbaar in onze webshop

Instructies

  1. Zorg dat de paella pan waterpas op de warmtebron staat.
  2. Verhit de paella pan en voeg de olijfolie toe.
  3. Bak de gamba’s met schaal even kort aan en haal ze daarna weer uit de pan. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te worden.
  4. Doe de kip in de pan en bak deze goudbruin.
  5. Voeg de paprika toe en bak deze samen met de kip.
  6. Als de kip goed bruin gebakken is voeg je de inktvisringen, gepelde gamba’s en zeeduivel toe en bak je het geheel enkele minuten op hoog vuur.
  7. Voeg de fijngesneden knoflook en geraspte tomaat toe en bak ook deze enkele minuten mee.
  8. Voeg de gewelde saffraandraadjes (inclusief vocht) of het saffraanpoeder toe en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
  9. Doe de kleurstof voor paella erbij en meng ook deze meteen met de andere ingrediënten.
  10. Doe de paella rijst erbij en bak deze ongeveer één minuut mee tot de rijst glazig begint te zien.
  11. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Verdeel de ingrediënten netjes over de pan. Leg ook de mosselen en gamba’s met schaal erop.
  12. Kook de paella op hoog vuur tot de bovenste rijst boven het vocht uit begint te komen. Meestal duurt dit ongeveer 8 minuten.
  13. Zet het vuur vervolgens laag en laat de paella op laag vuur koken tot al het vocht verdampt is. Ook dit duurt vaak zo’n 8 minuten.
  14. Als al het vocht verdampt is kun je het vuur nog heel even hoog zetten om een laagje “socarrat” op de bodem te creëren. Let wel op dat je de paella niet aan laat branden!
  15. Zet het vuur uit en laat de paella een minuut of vijf rusten zodat ook het laatste vocht kan verdampen.

TIP! Gebruik een goede paella pan in het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een overheerlijke Paella Mixta, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

  1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
  2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
  3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Populaire producten uit onze webshop

Volg ons via Social Media en de Nieuwsbrief

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *