Home / Paella recepten / Paella Valenciana Recept voor 8 personen

Paella Valenciana recept voor 8 personen

Het paella recept voor Paella Valenciana wordt gezien als hét authentieke paella recept. Het Paella Valenciana recept heeft een heuse beschermde status.

Sinds 2014 is Paella Valenciana officieel cultureel erfgoed van de regio Valencia. Wil jij dit fantastische paella recept zelf maken en zelf de verrukkelijke smaak van een echte authentieke paella ervaren? Gebruik dan dit originele Paella Valenciana recept.

Dit paella recept voor een ander aantal personen maken?

Het Paella Valenciana recept hieronder is voor acht personen. Klik op de paella pannetjes als je dit paella recept voor een ander aantal personen wilt maken:

Zo maak je dit Paella Valenciana recept (VIDEO)

Paella Valenciana Recept voor 8 personen

Aantal personen: 8

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 80 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 606 per portie

Aanbevolen Kookgereedschap

  • Paella pan met een doorsnee van 55 of 60 cm.
  • Paella brander incl. onderstel.
  • Gasdrukregelaar.
  • Gasfles.
  • Schuimspaan of houten of kunststof lepel met lange steel.
  • Keukendoek of theedoek.
  • Keukenschort.

Verderop op deze pagina zie je een opsomming van alle aanbevolen gereedschappen en ingrediënten voor deze paella. Je kunt de artikelen van daaruit direct in de winkelmand plaatsen en bestellen in onze webshop.

Ingrediënten

  • 720 gram paella rijst van goede kwaliteit, type Bomba, Redondo of Albufera.
  • 800 gram kippenvlees met bot, in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm.
  • 800 gram konijnenvlees met bot, in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm.
  • 400 gram verse garrofón** bonen.
  • 600 gram groene snijbonen, in stukken van ongeveer 4 cm.
  • 4 tomaten, geraspt.
  • Ongeveer 40 saffraandraadjes, geweld in heet water, of 2 zakjes saffraanpoeder.
  • 2 zakjes kleurstof voor paella.
  • 3 takjes rozemarijn.
  • Zout, naar smaak.
  • 200 milliliter Extra Vierge Olijfolie.
  • 4 liter water.

**Garrofón bonen zijn buiten Spanje moeilijk verkrijgbaar en kunnen vervangen worden voor eenzelfde hoeveelheid Limabonen. Gebruik je gedroogde bonen? Wel deze dan eerst 24 uur in water en kook ze ongeveer 15 minuten voor. Bonen uit pot of blik kun je meteen gebruiken.

Instructies

  1. Zorg dat de paella pan waterpas op de warmtebron staat.
  2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
  3. Voeg het kippen- en konijnenvlees toe zodra de olijfolie warm is.
  4. Bak het vlees in ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur goudbruin van kleur en voeg alvast wat zout toe.
  5. Doe de snijbonen en garrofón/limabonen erbij en bak deze tot ze beginnen te kleuren.
  6. Verplaats de ingrediënten naar de buitenkant van de pan en giet de geraspte tomaat in het midden. Kijk uit voor spetters!
  7. Bak de tomaat enkele minuten, tot het meeste vocht verdampt is en de tomaat donkerder van kleur wordt. Meng daarna met de rest van de ingrediënten.
  8. Voeg de gewelde saffraandraadjes (inclusief vocht) of het saffraanpoeder toe en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
  9. Voeg het water, de kleurstof voor paella en het hele takje rozemarijn toe, zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook.
  10. Meet even hoeveel vocht er nu in de pan zit. Ongeveer de helft moet gaan verdampen.
  11. Laat de paella op hoog vuur koken zodat er een lekkere bouillon kan ontstaan. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
  12. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) doe je de paella rijst erbij. Verdeel de rijst zo gelijkmatig mogelijk over de paella pan.
  13. Zorg ervoor dat alle paella rijst bedekt is door het vocht en verdeel de grotere ingrediënten netjes over de pan. Haal ook het stokje rozemarijn weer uit de pan.
  14. Kook de paella zo’n 8 minuten op hoog vuur.
  15. Als de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt zet je het vuur laag.
  16. Laat de paella vervolgens zachtjes koken tot al het vocht verdampt is. Meestal duurt dit ook ongeveer 8 minuten.
  17. Als al het vocht verdampt en je hoort dat de paella begint te bakken, kun je het vuur nog heel even hoog zetten om een laagje “socarrat” te creëren. Let op dat je de paella niet laat aanbranden!
  18. Dan zet je het vuur uit en laat je de paella een minuut of vijf rusten zodat het laatste vocht kan verdampen.

Eet smakelijk!

Aanbevolen producten voor deze paella

Volg ons op Social Media

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *