Home / Paella recepten / Paella met Lamskotelet en Groene Asperges

Paella met Lamskotelet en Groene Asperges

In tegenstelling tot de traditionele paella recepten uit de Valenciaanse keuken, is dit recept met lamskoteletten en groene asperges een paella variant die door ons zelf bedacht is. Het recept heeft hierdoor uiteraard niet de nostalgie en historie die sommige authentieke paella recepten wel hebben. Diverse ingrediënten en ook de bereidwijze van dit paella recept zijn echter wel authentiek, waardoor we er toch echt wel het label ‘paella’ op kunnen plakken.

Paella recept met lamskotelet en groene asperges

Kookgereedschap

Bij het maken van dit paella recept is het gebruik van het juiste gereedschap van groot belang. Een paella pan in de juiste maat en van goede kwaliteit is bijvoorbeeld absoluut noodzakelijk om een goed eindresultaat te bereiken. Ook is het gebruik van een paella brander aan te raden, omdat deze voor een optimale warmteverdeling onder de paella pan zorgt.

Hieronder vind je een opsomming van het aanbevolen gereedschap, gekoppeld aan het aantal personen of porties paella dat je wilt maken:

Gereedschap voor 2 personen

Paella pan van 42 cm
Paella Brander 30 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 4 personen

Paella pan van 46 cm
Paella brander 30 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 6 personen

Paella pan van 50 cm
Paella brander 40 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 8 personen

Paella pan van 55 cm
Paella brander 40 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Gereedschap voor 10 personen

Paella pan van 60 cm
Paella brander 40 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

= Verkrijgbaar in onze webshop

Aanbevolen kookgereedschap voor dit paella recept

Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de volgende kookgereedschappen hier wellicht goed bij van pas.

Snelle Levering

Binnen 48 uur verzonden

Verzending

Nederland € 4,95 | België € 6,95

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Ingrediënten

Kies hieronder het aantal personen waarvoor je dit paella recept wilt maken en bekijk meteen welke ingrediënten je in welke hoeveelheden nodig hebt.

Ingrediënten voor 2 personen

30 milliliter extra vierge olijfolie
4 enkele of 2 dubbele lamskoteletten
50 gram groene aspergetips
100 gram kikkererwten uit blik
2 tenen knoflook
1 theelepel zoet paprikapoeder
1 takje verse tijm
1 takje verse rozemarijn
1 zakje of circa 10 saffraandraadjes
1 zakje paella kleurstof
750 milliliter wild bouillon
200 gram bomba rijst
5 Zwarte olijven
Zout
Peper

Ingrediënten voor 4 personen

60 milliliter extra vierge olijfolie
8 enkele of 4 dubbele lamskoteletten
100 gram groene aspergetips
200 gram kikkererwten uit blik
4 tenen knoflook
2 theelepels zoet paprikapoeder
2 takjes verse tijm
1 takje verse rozemarijn
1 zakje of circa 20 saffraandraadjes
1 zakje paella kleurstof
1,5 liter wild bouillon
400 gram bomba rijst
10 Zwarte olijven
Zout
Peper

Ingrediënten voor 6 personen

90 milliliter extra vierge olijfolie
12 enkele of 6 dubbele lamskoteletten
150 gram groene aspergetips
300 gram kikkererwten uit blik
6 tenen knoflook
3 theelepels zoet paprikapoeder
3 takjes verse tijm
2 takjes verse rozemarijn
2 zakjes of circa 30 saffraandraadjes
2 zakjes paella kleurstof
2 liter wild bouillon
600 gram bomba rijst
15 Zwarte olijven
Zout
Peper

Ingrediënten voor 8 personen

120 milliliter extra vierge olijfolie
16 enkele of 8 dubbele lamskoteletten
200 gram groene aspergetips
400 gram kikkererwten uit blik
8 tenen knoflook
4 theelepels zoet paprikapoeder
4 takjes verse tijm
3 takjes verse rozemarijn
2 zakjes of circa 40 saffraandraadjes
2 zakjes paella kleurstof
3 liter wild bouillon
800 gram bomba rijst
20 Zwarte olijven
Zout
Peper

Ingrediënten voor 10 personen

150 milliliter extra vierge olijfolie
20 enkele of 10 dubbele lamskoteletten
250 gram groene aspergetips
500 gram kikkererwten uit blik
10 tenen knoflook
5 theelepels zoet paprikapoeder
5 takjes verse tijm
4 takjes verse rozemarijn
3 zakjes of circa 50 saffraandraadjes
3 zakjes paella kleurstof
4 liter wild bouillon
1 kilo bomba rijst
25 Zwarte olijven
Zout
Peper

= Verkrijgbaar in onze webshop

Aanbevolen ingrediënten voor dit paella recept

Met de ingrediënten hieronder maak je een goede start en kun je alvast een aantal belangrijke en lastig verkrijgbare ingrediënten van je boodschappenlijstje afstrepen.

Snelle Levering

Binnen 48 uur verzonden

Verzending

Nederland € 4,95 | België € 6,95

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…

Voorbereiding van de locatie en materialen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit Paella recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:

Checklist voor de warmtebron

  • Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
  • Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
  • Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
  • Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
  • Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
  • Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
  • Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)

Checklist voor de paella pan

  • Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
  • Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
  • Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
  • Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?

Checklist overige zaken

  • Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
  • Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
  • Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
  • Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
  • Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
  • Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.

Voorbereiden van de ingrediënten

Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding voor deze Paella ziet er als volgt uit.

15 minuten van tevoren

Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een kwartier voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen met koken is het tijd om de ingrediënten voor de paella zoveel mogelijk voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat.

De ingrediënten van dit paella recept dienen als volgt voorbereid te worden:

Extra Vierge Olijfolie – afmeten en apart zetten in een bakje.
Lamskoteletten – droog deppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
Groene asperges – schoon spoelen en in stukken van circa vijf centimeter snijden.
Kikkererwten – afspoelen met koud water en goed uit laten lekken
Knoflook
– fijn snijden.
Zoet paprikapoeder – afmeten en apart zetten in een bakje.
Tijm – fijn hakken en apart zetten.
Rozemarijn – fijn hakken en apart zetten
Saffraan – afmeten, en eventueel alvast aan de bouillon toevoegen.
Paella kleurstof – afmeten, en eventueel alvast aan de bouillon toevoegen.
Bomba rijst – afmeten en apart zetten in een droge bak.
Wild bouillon – afmeten en voorverwarmen in een aparte pan met deksel (niet laten koken/verdampen)
Zwarte olijven – halveren en apart zetten

Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en richting paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.

Kookinstructie

  1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
  2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
  3. Bak de lamskoteletten tot deze een mooie bruine kleur hebben. Haal daarna weer uit de pan en zet apart.
  4. Bak groene asperges tot deze een lichtbruine kleur krijgt en haal daarna weer uit de pan.
  5. Doe de kikkererwten en knoflook in de pan en bak tot de knoflook begint te verkleuren.
  6. Voeg de tijm en rozemarijn toe en meng alles door elkaar.
  7. Strooi nu het paprikapoeder in de pan en meng meteen alles door elkaar.
  8. Voeg ook meteen de paella rijst toe en meng deze met de rest van de ingrediënten.
  9. Laat de rijst ongeveer één minuut bakken zodat deze de smaken op kan nemen en ietwat glazig wordt.
  10. Giet vervolgens de wild bouillon in de pan en zet het vuur hoog.
  11. Verdeel de ingrediënten over de paella pan, zorg dat alle rijst onder de bouillon verdwenen is en breng de paella aan de kook.
  12. Laat de paella ongeveer acht minuten op hoog vuur koken en voeg naar smaak nog wat zout toe.
  13. Als de rijst bijna boven het vocht uit begint te komen zet je het vuur laag.
  14. Leg nu ook de lamskoteletten en de groene asperges op de rijst. Maak er een mooi geheel van.
  15. Laat de paella nu nog eens ongeveer acht minuten op laag vuur koken.
  16. Als het vocht verdampt is en je hoort dat de paella begint te bakken is deze klaar.
  17. Zet het vuur uit en laat de paella nog ongeveer vijf minuten rusten.
  18. Serveer deze paella eventueel met alioli.

Meer paella recepten

Deel deze pagina

Winkelwagen