Paella met Zeevruchten Recept

Dit Paella met Zeevruchten recept, is een zeer populaire paella variant. Paella met zeevruchten, in het Spaans ‘Paella de Marisco’ genaamd, is door zijn karakteristieke uiterlijk absoluut de meest bekende paella op het gebied van uiterlijk en presentatie. Zelfs zo bekend dat veel mensen denken dat paella altijd met zeevruchten gemaakt wordt…

Paella met Zeevruchten Recept

Paella met zeevruchten maken voor een ander aantal personen maken

Het paella met zeevruchten recept op deze pagina is voor vier personen. Wil jij dit recept graag maken, maar dan voor een ander aantal personen? Klik dan hieronder op het gewenste aantal personen:

Paella recept voor 2 personen    Paella recept voor 6 personen    Paella recept voor 8 personen    Paella recept voor 10 personen

Over paella met zeevruchten

Een intense geur van zeevruchten, saffraan en olijfolie, gecombineerd een prachtig kleurrijk uiterlijk van gele rijst, roze garnalen en zwarte mosselen. Dat zijn de kenmerken van paella met zeevruchten.

Het is dan ook niet gek dat vaak gedacht wordt dat deze, tot de verbeelding sprekende paella, de authentieke paella is. Echter is dit niet het geval. Het authentieke paella recept, dat van Paella Valenciana, bevat namelijk geen vis of zeevruchten. Paella Valenciana wordt namelijk gemaakt met vlees en bonen.

Desalniettemin is paella met zeevruchten een uitermate populaire en zeer veel gegeten variant van paella. Met het recept hieronder maak je deze paella zelf op authentieke wijze en zet je binnen een uur een prachtig mooi en heerlijk gerecht op tafel.

Paella met Zeevruchten Recept – Benodigdheden

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 606 per portie

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 80 minuten

Aanbevolen Kookgereedschap

Paella pan van 46 cm
Paella brander
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Ingrediënten

60 milliliter olijfolie
4 langoustines
12 grote garnalen
200 gram inktvis
2 tenen knoflook
2 eetlepels peterselie
2 theelepels zoet paprikapoeder
2 tomaten
1 zakje saffraanpoeder
1 zakje paella kleurstof
400 gram Albufera rijst
1 liter bouillon voor paella met zeevruchten
8 mosselen
Zout, naar smaak

= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.

Paella met Zeevruchten Recept – Gerelateerde producten

Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de volgende bijpassende producten en ingrediënten uit onze shop hier wellicht goed bij van pas:

Gratis Verzending NL vanaf € 35
Gratis Verzending BE vanaf € 60
Binnen 24 uur verzonden
30 dagen gratis retour*

Paella met Zeevruchten Recept – Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…

Voorbereiding van de locatie en materialen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit paella met zeevruchten recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:

Checklist voor de warmtebron

  • Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
  • Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
  • Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
  • Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
  • Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
  • Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
  • Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)

Checklist voor de paella pan

  • Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
  • Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
  • Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
  • Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?

Checklist overige zaken

  • Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
  • Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
  • Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
  • Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
  • Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
  • Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.

Voorbereiden van de ingrediënten

Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding voor deze zeevruchten paella ziet er als volgt uit.

30 minuten van tevoren

Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een half uur voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de ingrediënten voor deze paella met zeevruchten zoveel mogelijk voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat te dampen.

De ingrediënten van dit paella recept dienen als volgt voorbereid te worden:

Olijfolie afmeten en apart zetten in een bakje.
Langoustines – afspoelen met koud water en met schaal en al apart leggen in een bakje.
Garnalen – afspoelen met koud water en twee derde van de garnalen pellen. De rest gaat met schaal in de paella.
Inktvis – afspoelen met koud water en in blokjes van circa twee bij twee centimeter of ringen van circa één centimeter breed snijden.
Knoflook – fijn snijden.
Peterselie – fijn snijden.
Zoet paprikapoeder – afmeten en apart zetten in een bakje.
Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje apart zetten.
Saffraanpoeder – afmeten, en eventueel alvast aan de zeevruchten bouillon toevoegen.
Kleurstof voor paella – afmeten, en eventueel alvast aan de zeevruchten bouillon toevoegen.
Paella rijst – afmeten en apart zetten in een droge bak.
Bouillon – afmeten en voorverwarmen in een aparte pan met deksel (niet laten koken/verdampen)
Mosselen – afspoelen met koud water en met schelp en al apart leggen in een bakje.

Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en, samen met een lekker koud drankje voor jezelf, richting paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.

Paella met Zeevruchten Recept – Kookinstructies

  1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
  2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
  3. Bak de langoustines en gamba’s met schaal even kort aan, strooi er wat zout over en haal ze weer uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  4. Doe de gepelde gamba’s, inktvisringen, knoflook en peterselie in de paella pan en bak voor ongeveer één minuut.
  5. Maak ruimte in het midden van de pan en strooi het paprikapoeder er in. Voeg direct daarna ook de geraspte tomaat toe en meng deze met het paprikapoeder.
  6. Bak de tomaat vervolgens ongeveer twee minuten in het midden van de pan en meng daarna met de rest van de ingrediënten.
  7. Als je het saffraanpoeder en de paella kleurstof niet in de bouillon hebt gedaan, voeg je deze nu toe.
  8. Strooi meteen daarna de paella rijst in de pan en bak deze één minuut mee, totdat de rijst glazig begint te zien.
  9. Giet vervolgens de zeevruchten bouillon in de pan en zet het vuur hoog.
  10. Verdeel de ingrediënten over de paella pan, zorg dat alle rijst onder de bouillon verdwenen is en breng de paella aan de kook.
  11. Kook de paella ongeveer acht minuten op hoog vuur.
  12. Na circa vijf minuten koken leg je de langoustines, gamba’s met schaal en mosselen netjes in de paella pan.
  13. Na acht minuten, of als de bovenste rijst bijna boven het vocht uit begint te komen, zet je het vuur laag.
  14. Laat de paella nu nog eens ongeveer acht minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
  15. Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt en is de paella klaar.
  16. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer vijf minuten rusten.

Paella met Zeevruchten Recept – Video instructie

Wil jij deze mooie paella met zeevruchten zelf gaan maken? In deze video van ons Youtube kanaal zie je stap voor stap hoe deze paella gemaakt wordt.

Meer paella recepten



Volg ons op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen met een vriend