Paella met Zeevruchten Recept

Het Paella met Zeevruchten recept, in het Spaans Paella de Marisco genaamd, op deze pagina is een zeer populaire paella variant.

De bereidwijze van deze fotogenieke paella verschilt enigszins van de authentieke Paella Valenciana. En de ingrediënten zijn luxer en duurder dan die van de overheerlijke Paella met Kip.

Dit neemt echter niet weg dat het zeer de moeite waard is om deze prachtige en zeer smakelijke paella met zeevruchten zelf te maken.

Paella met zeevruchten is, door zijn karakteristieke uiterlijk met garnalen, langoustines en mosselen, absoluut de meest bekende paella op het gebied van uiterlijk en presentatie.

Zo bekend zelf dat heel veel mensen denken dat paella altijd met zeevruchten gemaakt wordt…

Paella met Zeevruchten

Lees dit voordat je naar het Paella met Zeevruchten recept gaat!

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op zoek bent naar een recept voor Paella met Zeevruchten.

Ik begrijp dan ook dat je graag zo snel mogelijk naar het recept (onderaan deze pagina) gaat. Echter ga ik er ook vanuit dat je graag een echte goede en lekkere paella maakt.

Om dit resultaat te bereiken is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het gebruik van het juiste gereedschap en de juiste ingrediënten is namelijk essentieel. Hieronder lees je waarom.

Gebruik een goede paella pan in het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een prachtige en overheerlijke Paella met Zeevruchten, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Veel mensen die op vakantie of via internet een paella pan aangeschaft hebben, komen achteraf tot de conclusie dat de paella pan te klein is voor de voor de hoeveelheid paella die ze willen maken.

De reden dat veel mensen hiermee de mist ingaan komt door informatie die door de producent (en verkopende partij) op de paella pan gezet wordt.

Een voorbeeld:

De fabrieksopgave van een paella pan met een doorsnee van 46 cm is 12 raciones, oftewel 12 porties. Als je dit leest lijkt het alsof je voor 12 personen paella in deze pan kunt maken.

Met de Spaanse term ‘raciones’ wordt echter niet een portie bedoeld zoals wij die kennen. Een ración is eerder een uit de kluiten gewassen tapa dan een complete portie.

Hou hier dan ook rekening mee bij het aanschaffen van een paella pan. Het zou zonde zijn als je je uiterste best doet om een lekkere paella te bereiden en het resultaat tegenvalt omdat de pan te klein is.

In de tabel hieronder vind je de formaten paella pan die wij aanbevelen. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de maten die de chefs in de paella restaurants in Valencia ook gebruiken.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

 1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
 2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
 3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Benodigde gereedschappen voor het maken van het paella met zeevruchten recept

Ben jij een serieuze hobbykok, of iemand die zijn zaakjes graag goed geregeld heeft? Dan is het goed om te weten welke gereedschappen handig, en soms ook wel noodzakelijk zijn bij het maken van paella. Wij bevelen het volgende aan:

Essentiële paella ingrediënten

Paellas heb je in vele soorten en maten. Echter zijn er enkele ingrediënten die in alle paellas terugkomen en ook essentieel zijn om de gewenste smaak en structuur te bereiken.

Zo maak je paella met zeevruchten (VIDEO)

Paella met Zeevruchten Recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 441 per portie

Ingrediënten

 • 360 Gram paella rijst type, arroz bomba of arroz redondo.
 • 4 Rauwe gamba’s, in de schaal.
 • 8 Rauwe gamba’s, gepeld.
 • 4 Langoustines, in de schaal.
 • 4 Grote mosselen (of 8 kleinere mosselen).
 • 200 Gram inktvis, in blokjes of in ringen.
 • 20 Saffraandraadjes of één zakje gemalen saffraan, geweld in heet water of aan de bouillon toegevoegd
 • 1 Rode paprika, half in blokjes en half in reepjes.
 • 2 Knoflook teentjes, fijngesneden.
 • 2 Eetlepels peterselie, fijngesneden.
 • 900 Mililiter schaaldierenbouillon.
 • 1 Grote tomaat, geraspt (of twee kleinere tomaten).
 • 100 Mililiter olijfolie extra vierge.
 • Zout, naar smaak.

Instructies

 1. Verhit de paella pan en voeg de olijfolie toe.
 2. Bak de langoustines en gamba’s met schaal even kort aan, strooi er wat zout over en haal ze weer uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te worden.
 3. Doe de inktvisringen, gepelde gamba’s, knoflook, paprika blokjes en peterselie in de pan en roerbak het geheel voor ongeveer 1 minuut.
 4. Voeg de geraspte tomaat toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee.
 5. Als je de saffraandraadjes in water geweld hebt mag je deze nu toevoegen (incl. vocht) en meteen mengen met de rest van de ingrediënten.
 6. Strooi de paella rijst in de paella pan en roerbak deze voor ongeveer 1 minuut zodat de rijst de smaken en vocht van de ingrediënten op kan nemen.
 7. Als de rijst enigszins glazig begint te zien kun je de bouillon toevoegen.
 8. Verdeel de ingrediënten over de paella pan, breng het geheel aan de kook en laat ca. 8 minuten op hoog vuur koken.
 9. Voeg na een minuut of 5 koken de langoustines, gamba’s, mosselen en reepjes paprika toe. Leg ze in één keer goed neer zodat ze mooi gepresenteerd worden.
 10. Zodra de eerste laag rijst boven het vocht uit begint te komen zet je het vuur laag. Dit duurt meestal ongeveer 8 minuten.
 11. Laat de paella op laag vuur zachtjes koken tot al het vocht verdampt is. Ook dit zal circa 8 minuten duren. Let wel op dat het vocht aan de kook blijft!
 12. Als al het vocht uit de paella pan verdampt is en je hoort dat de paella begint te ‘bakken’, haal je de paella pan van het vuur of zet je het vuur uit.
 13. Laat de paella vervolgens nog een minuut of vijf rusten zodat ook het laatste vocht kan verdampen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *