Paella met zeevruchten recept

Het Paella met Zeevruchten recept, in het Spaans Paella de Marisco genaamd, is een zeer populaire paella variant. De bereidwijze van deze fotogenieke paella verschilt enigszins van de authentieke Paella Valenciana. En de ingrediënten zijn wat luxer dan die van de smakelijke Paella met Kip.

Dit neemt niet weg dat het zeer de moeite waard is om deze prachtige en zeer smakelijke paella met zeevruchten zelf te maken.

Paella met zeevruchten is, door zijn karakteristieke uiterlijk met garnalen, langoustines en mosselen, absoluut de meest bekende paella op het gebied van uiterlijk en presentatie. Zo bekend zelf dat heel veel mensen denken dat paella altijd met zeevruchten gemaakt wordt…

Zo maak je paella met zeevruchten (VIDEO)

Paella met Zeevruchten Recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 441 per portie

Aanbevolen Kookgereedschap

In de tabel onder het recept zie je welk formaat paella pan geschikt is voor welk aantal personen.

Ingrediënten

  • 360 gram paella rijst, type Bomba rijst * of van het type Redondo rijst.*
  • 4 rauwe gamba’s, in de schaal.
  • 8 rauwe gamba’s, gepeld.
  • 4 langoustines, in de schaal.
  • 4 grote mosselen (of 8 kleinere mosselen).
  • 200 gram inktvis, in blokjes of in ringen.
  • 20 saffraandraadjes * of 1 zakje saffraanpoeder *, geweld in heet water of aan de bouillon toegevoegd.
  • 1 zakje natuurlijke kleurstof voor paella.*
  • 1 rode paprika, voor de helft in blokjes en voor de helft in reepjes gesneden.
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden.
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden.
  • 900 milliliter schaaldierenbouillon.
  • 1 grote tomaat, geraspt.
  • 100 milliliter Extra Vierge Olijfolie.*
  • Zout, naar smaak.

*= Verkrijgbaar in onze webshop

Instructies

  1. Zorg dat de paella pan waterpas op de warmtebron staat.
  2. Verhit de paella pan en voeg de olijfolie toe.
  3. Bak de langoustines en gamba’s met schaal even kort aan, strooi er wat zout over en haal ze weer uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te worden.
  4. Doe de inktvisringen, gepelde gamba’s, knoflook, paprika blokjes en peterselie in de pan en roerbak het geheel voor ongeveer 1 minuut.
  5. Voeg de geraspte tomaat toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee.
  6. Als je de saffraandraadjes in water geweld hebt mag je deze nu toevoegen (incl. vocht) en meteen mengen met de rest van de ingrediënten.
  7. Voeg nu de kleurstof voor paella toe en meng ook deze meteen met de andere ingrediënten.
  8. Strooi de paella rijst in de paella pan en roerbak deze voor ongeveer 1 minuut zodat de rijst de smaken en vocht van de ingrediënten op kan nemen.
  9. Als de paella rijst enigszins glazig begint te zien kun je de schaaldierenbouillon toevoegen.
  10. Verdeel vervolgens de ingrediënten over de paella pan, breng het geheel aan de kook en laat ca. 8 minuten op hoog vuur koken.
  11. Voeg na een minuut of 5 koken de langoustines, gamba’s, mosselen en reepjes paprika toe. Leg ze in één keer goed neer zodat ze mooi gepresenteerd worden.
  12. Zodra, na een minuut of acht, de eerste paellarijst boven het vocht uit begint te komen zet je het vuur laag.
  13. Laat de paella op laag vuur zachtjes koken tot al het vocht verdampt is. Ook dit zal ca. 8 minuten duren. Let wel op dat het vocht blijft koken!
  14. Als al het vocht uit de paella pan verdampt is en je hoort dat de paella begint te ‘bakken’, haal je de paella pan van het vuur of zet je het vuur uit.
  15. Laat de paella vervolgens nog een minuut of vijf rusten zodat ook het laatste vocht kan verdampen.

TIP! Gebruik een goede paella pan in het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een prachtige en overheerlijke Paella met Zeevruchten, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

  1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
  2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
  3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Populaire producten uit onze webshop

Volg ons via Social Media en de Nieuwsbrief

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *