Paella Valenciana recept

Paella Valenciana wordt gezien als dé authentieke paella. Het recept voor dit gerecht heeft een beschermde status. Sinds 2014 is Paella Valenciana cultureel erfgoed van de regio Valencia.

Wil jij de smaak van de echte authentieke paella ervaren en deze paella zelf maken? Gebruik dan dit recept van de stichting Wikipaella, de beschermheren van de originele Paella Valenciana.

Paella Valenciana Recept

Lees dit voordat je naar het Paella Valenciana recept gaat!

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je op zoek bent naar een recept voor Paella Valenciana.

Ik begrijp dan ook dat je graag zo snel mogelijk naar het recept (onderaan deze pagina) gaat. Echter ga ik er ook vanuit dat je graag een echte goede en lekkere paella maakt.

Om dit resultaat te bereiken is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het gebruik van het juiste gereedschap en de juiste ingrediënten is namelijk essentieel. Hieronder lees je waarom.

Gebruik een goede paella pan met het juiste formaat

Om het gewenste resultaat, in de vorm van een overheerlijke Paella Valenciana, te bereiken is het gebruik van een paella pan essentieel.

Het gebruik van het juiste formaat paella pan is zo belangrijk omdat de kwaliteit van de paella rechtstreeks afhangt van de kwaliteit van de gekookte paella rijst. Als de rijst niet helemaal gaar is, of juist té gaar gekookt is, is de paella mislukt.

Veel mensen die op vakantie of via internet een paella pan aangeschaft hebben, komen achteraf tot de conclusie dat de paella pan te klein is voor de voor de hoeveelheid paella die ze willen maken.

De reden dat veel mensen hiermee de mist ingaan komt door informatie die door de producent (en verkopende partij) op de paella pan gezet wordt.

Een voorbeeld:

De fabrieksopgave van een paella pan met een doorsnee van 46 cm is 12 raciones, oftewel 12 porties. Als je dit leest lijkt het alsof je voor 12 personen paella in deze pan kunt maken.

Met de Spaanse term ‘raciones’ wordt echter niet een portie bedoeld zoals wij die kennen. Een ración is eerder een uit de kluiten gewassen tapa dan een complete portie.

Hou hier dan ook rekening mee bij het aanschaffen van een paella pan. Het zou zonde zijn als je je uiterste best doet om een lekkere paella te bereiden en het resultaat tegenvalt omdat de pan te klein is.

In de tabel hieronder vind je de formaten paella pan die wij aanbevelen. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de maten die de chefs in de paella restaurants in Valencia ook gebruiken.

Waarom is het formaat van de paella pan zo belangrijk?

Het gebruik van een goed formaat paella pan heeft drie grote voordelen:

  1. Je hebt voldoende ruimte in de pan om alle ingrediënten goed te kunnen bakken.
  2. De laag rijst in de paella pan blijft dun. Hierdoor kan de paella rijst beter de smaken uit de bouillon opnemen en kan overtollig vocht beter verdampen. De paella rijst krijgt zo zijn kenmerkende losse structuur.
  3. Je hebt voldoende ruimte om alle ingrediënten netjes over de paella te verdelen. Hierdoor presenteert de paella zich vele malen mooier. Het oog wil immers ook wat.

Welke maat paella pan kun je het beste kopen?

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal porties
minimaal
Aantal porties
maximaal
36 cm12
42 cm24
46 cm25
50 cm36
55 cm48
60 cm510

Benodigde gereedschappen voor het maken van het Paella Valenciana recept

Ben jij een serieuze hobbykok, of iemand die zijn zaakjes graag goed geregeld heeft? Dan is het goed om te weten welke gereedschappen handig, en soms ook wel noodzakelijk zijn bij het maken van paella. Wij bevelen het volgende aan:

Essentiële paella ingrediënten

Paellas heb je in vele soorten en maten. Echter zijn er enkele ingrediënten die in alle paellas terugkomen en ook essentieel zijn om de gewenste smaak en structuur te bereiken.

Zo maak je paella Valenciana (VIDEO)

Paella Valenciana Recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 80 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 606 per portie

Ingrediënten

  • 360 gram paella rijst, type Bomba of Arroz Extra.
  • 400 gram kippenvlees met bot, in stukken van ca. 5×5 cm.
  • 400 gram konijnenvlees met bot, in stukken van ca. 5×5 cm.
  • 200 gram verse Garrofón bonen.**
  • 300 gram groene snijbonen, in stukken van ca. 3 cm.
  • 1 grote tomaat, geraspt.
  • 20 saffraandraadjes, geweld in heet water.
  • 1 takje rozemarijn.
  • Zout.
  • 100 milliliter olijfolie, extra vierge.
  • 1.800 milliliter water.

** Garrofón bonen zijn buiten Spanje moeilijk verkrijgbaar en kunnen vervangen worden voor eenzelfde hoeveelheid Limabonen.

Gebruik je gedroogde bonen? Wel deze dan eerst een nacht in water en kook ze ongeveer 15 minuten voor. Bonen uit pot of blik kun je meteen gebruiken.

Instructies

  1. Zet de paella pan op hoog vuur en voeg de olijfolie toe.
  2. Voeg zodra de olijfolie warm is het kippen- en konijnenvlees toe.
  3. Bak het vlees in ongeveer 20 minuten goudbruin van kleur. Voeg in de tussentijd wat zout toe.
  4. Doe de snijbonen en Garrofón bonen erbij en bak ook deze tot ze een mooie, lichtbruine kleur hebben. Gebruik je Garrofón of Limabonen uit pot of blik? Voeg deze dan pas toe tussen stap 10 en 11.
  5. Verplaats de ingrediënten naar de buitenkant van de pan en giet de geraspte tomaat in het midden. Kijk uit voor spetters!
  6. Bak de tomaat tot deze een donkerrode kleur begint te krijgen en meng dan met de rest van de ingrediënten.
  7. Voeg de gewelde saffraandraadjes of het saffraanpoeder (inclusief vocht) toe en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
  8. Voeg het water en het hele takje rozemarijn toe en breng het geheel aan de kook.
  9. Meet na het toevoegen van het water hoeveel vocht er precies in de pan zit. Dit kan bijvoorbeeld met een lepel, takje of zelfs een liniaal.
  10. Laat het geheel op hoog vuur koken zodat er een lekkere bouillon kan ontstaan. Voeg ondertussen naar smaak zout toe.
  11. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) kan de paella rijst erbij. Meng de rijst met de ingrediënten, zorg ervoor dat alle rijst bedekt is door het vocht en verdeel de ingrediënten netjes over de pan. Haal tevens het stokje rozemarijn weer uit de pan.
  12. Kook de paella op hoog vuur tot de bovenste rijst boven het vocht uit begint te komen. Over het algemeen duurt dit circa 8 minuten.
  13. Zet het vuur vervolgens laag en laat de paella koken tot het vocht verdampt is. Ook dit duurt vaak een minuut of acht.
  14. Als al het vocht verdampt is kun je het vuur nog heel even hoog zetten om een laagje “socarrat” op de bodem te creëren. Let wel op dat je de paella niet aan laat branden!
  15. Laat de paella een minuut of vijf rusten zodat hij wat af kan koelen en het laatste vocht kan verdampen.

Eet smakelijk!

2 gedachtes op “Paella Valenciana recept”

  1. Opmerking bij het vertoonde filmpje:
    Het lijkt me smakelijker om de rijst eerst te bakken in olijfolie en dan de bouillon erbij te gieten.

    1. Dank voor je opmerking Peter en een terecht punt wat je aanhaalt. Het bakken van de rijst en het toevoegen van vooraf bereidde bouillon is ook een manier om tot een goede paella te komen en is in het geval van het maken van een paella met zeevruchten of vis ook noodzakelijk (zie de andere recepten op de site). In Spanje ziet men het maken van paella met een aparte bouillon ook wel als de “Alicante stijl”. Dit omdat veel paellas in de regio Alicante op deze manier bereidt worden (de meeste van deze paellas bevatten overigens ook vis of zeevruchten).

      Het trekken van een bouillon in de paella pan zelf is echter de traditionele wijze waarop het in Valencia en omgeving gedaan wordt. Vandaar dat we deze wijze van bereiden ook laten zien bij de Paella Valenciana.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *