Paella Valenciana Recept

Dit Paella Valenciana recept wordt gezien als hét authentieke paella recept. Wil jij dit fantastische paella recept zelf maken en de verrukkelijke smaak van een echte authentieke paella ervaren? Gebruik dan dit originele recept voor authentieke Paella Valenciana.

Paella Valenciana Recept

Paella Valenciana maken voor een ander aantal personen maken

Het Paella Valenciana recept op deze pagina is voor vier personen. Wil jij dit recept graag maken, maar dan voor een ander aantal personen? Klik dan hieronder op het gewenste aantal personen:

Paella recept voor 2 personen    Paella recept voor 6 personen    Paella recept voor 8 personen    Paella recept voor 10 personen

Over Paella Valenciana

Hét authentieke en originele paella recept uit Valencia. Dat is de beste omschrijving die je aan dit paella recept kunt geven.

Paella Valenciana heeft zijn oorsprong en ontwikkeling in de regio Valencia, aan de oostkust van Spanje. Het was in die regio waar vele honderden jaren geleden de eerste vormen van paella ontstonden. Door de eeuwen heeft het paella recept voor Paella Valenciana zich ontwikkeld tot het recept wat we tegenwoordig kennen.

Paella Valenciana is de enige paella met een beschermde status. Dit betekent dat Paella Valenciana alleen zo mag heten als deze gemaakt is met set aan vaste ingrediënten. Al dan niet aangevuld met enkele ingrediënten naar persoonlijke smaak.

Dit is anders dan bij andere bekende paella recepten zoals paella met zeevruchten of de gemengde paella mixta. Deze paella recepten bevatten vaak een vaste reeks aan ingrediënten, maar mogen, in principe, naar eigen invulling gemaakt worden.

Paella Valenciana Recept – Benodigdheden

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 606 per portie

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 80 minuten

Aanbevolen Kookgereedschap

Paella pan van 46 cm
Paella brander 30 cm
Spatel of schuimspaan
Kookschort
Theedoek

Ingrediënten

60 milliliter extra vierge olijfolie
400 gram kippendijen en/of drumsticks
400 gram konijnenvlees
300 gram snijbonen
60 gram gedroogde garrofón bonen
2 theelepels zoet paprikapoeder
2 tomaten
1 zakje of circa 20 saffraandraadjes
3 liter water
1 zakje paella kleurstof
1 takje rozemarijn
400 gram Bomba rijst of Albufera rijst
Zout

= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.

Paella Valenciana Recept – Gerelateerde producten

Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de kookgereedschappen en ingrediënten hieronder hier wellicht goed bij van pas.

Aanbevolen kookgereedschap voor paella voor vier personen

Een paella voor vier personen laat zich het beste bereiden in een paella pan met een doorsnee van 46 centimeter. Mocht je een keer met een iets kleiner gezelschap zijn, dan kun je in deze pan ook prima een paella voor twee tot drie personen bereiden.

Om een paella pan van 46 cm goed te kunnen gebruiken is een geschikte warmtebron van essentieel belang. De pan is te groot voor een reguliere kookplaat en komt het best tot zijn recht boven een paella brander, grote BBQ of een authentiek houtvuurtje. Het belangrijkste is dat je een warmtebron gebruikt waarmee je het hele bodemoppervlak van de paella pan goed en gelijkmatig kunt verhitten.

Een paella brander van 30 cm is zeer geschikt in combinatie met een paella pan van 46 cm. Deze brander geeft je perfecte controle over de hitte en heeft voldoende vermogen om de pan gelijkmatig te verwarmen.

Wil jij regelmatig paella’s voor drie tot vier personen gaan maken, dan biedt het complete Paella Pakket voor 4 Personen uitkomst. Dit paella pakket bestaat uit een pan van 46 cm, een paella brander van 30 cm inclusief poten, een schuimspaan én een gasset. Sluit de set aan op een geschikte gasfles en je kunt meteen aan de slag.

Aanbevolen ingrediënten voor Paella Valenciana

Zoals eerder beschreven bestaat het recept voor authentieke Paella Valenciana uit een tiental vaste ingrediënten. Met de ingrediënten hieronder maak je een goede start en kun je alvast een aantal belangrijke en lastig verkrijgbare ingrediënten van je boodschappenlijstje afstrepen.

Snelle Levering

Binnen 2 werkdagen verzonden

Verzending vanaf € 3,95

Nederland en België

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Paella Valenciana Recept – Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…

Voorbereiding van de locatie en materialen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit echte authentieke Paella Valenciana recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:

Checklist voor de warmtebron

 • Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
 • Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
 • Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
 • Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
 • Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
 • Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
 • Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)

Checklist voor de paella pan

 • Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
 • Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
 • Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
 • Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?

Checklist overige zaken

 • Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
 • Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
 • Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
 • Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
 • Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
 • Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.

Voorbereiden van de ingrediënten

Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding van dit recept voor authentieke Paella Valenciana beginnen zelfs al een dag eerder.

24 uur van tevoren

De gedroogde garrofón bonen dienen ongeveer 24 uur voordat je daadwerkelijk paella gaat maken in ruim water gezet te worden. In deze tijd zuigen de bonen een hoop vocht op, worden ze zachter en nemen ze ongeveer drie keer in volume toe.

Ben je vergeten om de bonen de dag van tevoren te weken? Dan kun je de bonen ook nog een aantal uren voordat je aan de paella gaat beginnen in een bak met ruim kokend water leggen. Het hete water zorgt ervoor dat de bonen snellen zacht worden, waardoor ze alsnog in de paella gebruikt kunnen worden.

30 minuten van tevoren

Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een half uur voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de overige ingrediënten voor dit Paella Valenciana recept voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat te dampen.

De ingrediënten van dit Paella Valencia recept dienen als volgt voorbereid te worden:

Extra Vierge Olijfolie afmeten en apart zetten in een bakje.
Kip – kippendijen halveren, drumsticks kunnen in zijn geheel in de paella.
Konijnenvlees – in even grote stukken snijden dan de kip.
Snijbonen – goed wassen en in stukken van circa vijf centimeter snijden.
Garrofón bonen overtollig water afgieten en goed uit laten lekken.
Zoet paprikapoeder afmeten en apart zetten in een bakje.
Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje apart zetten.
Saffraandraadjes afmeten, eventueel fijn stampen met een vijzel en laten wellen in een klein scheutje heet water.
Water – afmeten en apart zetten in een bak of fles.
Kleurstof voor paella afmeten en apart zetten in een bakje of in het zakje.
Takje rozemarijn – in zijn geheel afspoelen onder de koude kraan en apart leggen.
Bomba rijst of Albufera Rijst – afmeten en apart zetten in een droge bak.

Als de voorbereiding van alle ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en, samen met een lekker koud drankje voor jezelf, richting paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.

Paella Valenciana Recept – Kookinstructies

 1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
 2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
 3. Voeg de kip en het konijnenvlees toe en bak dit tot het vlees een mooie goudbruine kleur heeft. Voeg wat zout toe.
 4. Doe de snijbonen en garrofón bonen erbij en bak deze tot ze beginnen te verkleuren.
 5. Maak ruimte in het midden van de pan en strooi het paprikapoeder er in. Voeg direct daarna ook de geraspte tomaat toe en meng deze met het paprikapoeder.
 6. Bak de tomaat vervolgens enkele minuten in het midden van de pan en meng daarna met de rest van de ingrediënten.
 7. Doe de saffraandraadjes (inclusief vocht) of het saffraanpoeder erbij en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
 8. Voeg het water, de kleurstof voor paella en het hele takje rozemarijn toe.
 9. Zet het vuur hoog en breng de paella aan de kook. Meet even hoeveel vocht er nu in de pan zit, ongeveer de helft moet gaan verdampen.
 10. Kook de paella op hoog vuur zodat er een bouillon kan ontstaan. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
 11. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) doe je de paella rijst erbij.
 12. Verdeel de paella rijst en de andere ingrediënten gelijkmatig over de paella pan.
 13. Zorg dat alle rijst bedekt is door het vocht en haal het stokje rozemarijn weer uit de pan.
 14. Breng de paella aan de kook en laat hem circa 8 minuten op hoog vuur koken.
 15. Als de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt zet je het vuur laag.
 16. Laat de paella nu nog eens ongeveer 8 minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
 17. Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt.
 18. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer 5 minuten rusten.

Paella Valenciana Recept – Downloaden / Printen

Ben jij enthousiast over dit authentieke paella recept en wil je het graag zelf gaan maken? Klik dan op de knop hieronder om de printversie van dit recept te downloaden als PDF.

Paella Valenciana Recept – Video instructie

Wil jij deze echte authentieke Paella Valenciana graag zelf maken? In deze video van ons Youtube kanaal zie je stap voor stap hoe deze paella gemaakt wordt.

Meer paella recepten

Deze pagina delen

Winkelwagen