Paella Valenciana recept

Dit Paella Valenciana recept wordt gezien als hét authentieke paella recept. Wil jij dit fantastische paella recept zelf maken en zelf de verrukkelijke smaak van een echte authentieke paella ervaren? Gebruik dan dit originele Paella recept van de stichting Wikipaella uit Valencia.

Paella Valenciana Recept Uitgelicht

Dit paella recept voor een ander aantal personen maken?

Het Paella Valenciana recept hieronder is voor vier personen. Klik op het gewenste aantal personen als je dit paella recept voor een ander gezelschap wilt maken:

Over het Paella Valenciana Recept

Hét authentieke en originele paella recept uit Valencia. Dat is de beste omschrijving die je aan dit paella recept kunt geven.

Paella Valenciana heeft zijn oorsprong en ontwikkeling in de regio Valencia, aan de oostkust van Spanje. Het was in die regio waar vele honderden jaren geleden de eerste vormen van paella ontstonden. Door de eeuwen heeft het paella recept voor Paella Valenciana zich ontwikkeld tot het recept wat we tegenwoordig kennen.

Paella Valenciana is de enige paella met een beschermde status. Dit betekent dat Paella Valenciana alleen zo mag heten als deze gemaakt is met set aan vaste ingrediënten. Al dan niet aangevuld met enkele ingrediënten naar persoonlijke smaak.

Dit is anders dan bij andere bekende paella recepten zoals paella met zeevruchten of de gemengde paella mixta. Deze paella recepten bevatten vaak een vaste reeks aan ingrediënten, maar mogen, in principe, naar eigen invulling gemaakt worden.

Aanbevolen producten voor het bereiden van dit paella recept

Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de volgende bijpassende producten en ingrediënten uit onze webshop hier wellicht goed bij van pas:

Paella Valenciana recept

Aantal personen: 4

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 80 minuten

Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Calorieën: 606 per portie

Aanbevolen Kookgereedschap

Ingrediënten

* Verkrijgbaar in onze webshop.

Instructies

 1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
 2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
 3. Voeg het kippen- en konijnenvlees toe en bak dit tot het vlees een mooie goudbruine kleur heeft. Voeg wat zout toe.
 4. Doe de snijbonen en garrofón erbij en bak deze tot ze beginnen te verkleuren.
 5. Verplaats alle ingrediënten naar de rand van de paella pan en giet de geraspte tomaat in het midden.
 6. Bak de tomaat enkele minuten mee en meng daarna met de rest van de ingrediënten.
 7. Doe de saffraandraadjes (inclusief vocht) of het saffraanpoeder erbij en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
 8. Voeg het water, de kleurstof voor paella en het hele takje rozemarijn toe.
 9. Zet het vuur hoog en breng de paella aan de kook. Meet even hoeveel vocht er nu in de pan zit, ongeveer de helft moet gaan verdampen.
 10. Kook de paella op hoog vuur zodat er een bouillon kan ontstaan. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
 11. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) doe je de paella rijst erbij.
 12. Verdeel de paella rijst en de andere ingrediënten gelijkmatig over de paella pan.
 13. Zorg dat alle rijst bedekt is door het vocht en haal het stokje rozemarijn weer uit de pan.
 14. Breng de paella aan de kook en laat hem circa 8 minuten op hoog vuur koken.
 15. Als de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt zet je het vuur laag.
 16. Laat de paella nu nog eens ongeveer 8 minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
 17. Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt.
 18. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer 5 minuten rusten.

Zo maak je dit Paella Valenciana recept

Wil jij deze echte authentieke Paella Valenciana graag zelf maken? In deze video van ons Youtube kanaal zie je stap voor stap hoe deze paella gemaakt wordt.

Andere paella receptenVolg ons op social media:

4 reacties op “Paella Valenciana recept”

 1. Opmerking bij het vertoonde filmpje:
  Het lijkt me smakelijker om de rijst eerst te bakken in olijfolie en dan de bouillon erbij te gieten.

  1. Dank voor je opmerking Peter en een terecht punt wat je aanhaalt. Het bakken van de rijst en het toevoegen van vooraf bereidde bouillon is ook een manier om tot een goede paella te komen en is in het geval van het maken van een paella met zeevruchten of vis ook noodzakelijk (zie de andere recepten op de site). In Spanje ziet men het maken van paella met een aparte bouillon ook wel als de “Alicante stijl”. Dit omdat veel paellas in de regio Alicante op deze manier bereidt worden (de meeste van deze paellas bevatten overigens ook vis of zeevruchten).

   Het trekken van een bouillon in de paella pan zelf is echter de traditionele wijze waarop het in Valencia en omgeving gedaan wordt. Vandaar dat we deze wijze van bereiden ook laten zien bij de Paella Valenciana.

  1. Het recept op deze pagina is bedoeld voor 4 personen. De beste maat paella pan voor een 4-persoons paella is een pan van minimaal 42 en maximaal 55 cm. Het verschil tussen deze maten is dat de laag rijst in een pan van 42 cm dikker zal zijn dan in een pan van 55 cm. Qua presentatie zal een paella van 55 cm mooier ogen (de ingrediënten zijn beter zichtbaar en je zet een fors formaat pan op tafel). Ga je een pan gebruiken die kleiner is dan 42 cm dan is het inderdaad aan te bevelen om de hoeveelheden van de ingrediënten te verminderen. Let hierbij wel op dat je de verhouding tussen de ingrediënten zoveel mogelijk gelijk, in het bijzonder de verhouding rijst/water. Ik wens je veel plezier met het maken van dit recept en ben erg benieuwd hoe de paella is geworden en heeft gesmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen met een vriend