De combinatie van vlees, vis en zeevruchten maakt dit Paella Mixta recept tot een zeer populair paella recept. Deze zeer goed gevulde en smaakvolle gemengde paella heeft voor ieder wat wils.

Paella Mixta maken voor een ander aantal personen
Het Paella Mixta recept op deze pagina is voor 4 personen. Wil jij dit recept graag maken, maar dan voor een ander aantal personen? Klik dan hieronder op het gewenste aantal personen:
Over paella mixta
Paella is er in vele soorten en maten. De liefhebber van vlees zal een duidelijke voorkeur hebben voor authentieke Paella Valenciana, met kip en konijn, of de overheerlijke paella met kip. De liefhebber van schaaldieren, op zijn beurt, zal meer hebben met de iconische en prachtig mooie paella met zeevruchten.
De gemengde Paella Mixta, die wordt gemaakt met vlees, vis én zeevruchten, biedt in die zin het beste van twee werelden. Paella Mixta is niet alleen zeer rijkelijk gevuld met allerlei smaakvolle ingrediënten, maar ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Met het onderstaande recept maak jij deze smaakvolle en mooie paella zelf en zet je een schitterend gerecht op tafel waar iedereen mee uit de voeten kan.
Paella Mixta Recept – Benodigdheden
Categorie: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Aanbevolen Kookgereedschap
- Paella Set 3 tot 4 Personen
- Paella pan 46 cm
- Paella brander 30 cm
- Lepel met lange steel
- Kookschort
- Theedoek
Ingrediënten
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 16 grote garnalen
- 400 g kippendijen
- 200 g inktvis
- 200 g zeeduivelfilet
- 2 tl zoet paprikapoeder
- 2 tomaten
- 1 zakje of circa 20 saffraandraadjes
- 1 zakje paella kleurstof
- 400 g redondo rijst
- 1 L bouillon voor paella met zeevruchten
- 8 mosselen
- Zout
= Verkrijgbaar in onze webshop of hieronder.
Paella Mixta Recept – Gerelateerde producten
Wil jij dit paella recept zelf gaan maken? Dan komen de kookgereedschappen en ingrediënten hieronder hier wellicht goed bij van pas.
Aanbevolen kookgereedschap voor paella voor vier personen
Een paella voor vier personen laat zich het beste bereiden in een paella pan met een doorsnee van 46 centimeter. Mocht je een keer met een iets kleiner gezelschap zijn, dan kun je in deze pan ook prima een paella voor twee tot drie personen bereiden.
Om een paella pan van 46 cm goed te kunnen gebruiken is een geschikte warmtebron van essentieel belang. De pan is te groot voor een reguliere kookplaat en komt het best tot zijn recht boven een paella brander, grote BBQ of een authentiek houtvuurtje. Het belangrijkste is dat je een warmtebron gebruikt waarmee je het hele bodemoppervlak van de paella pan goed en gelijkmatig kunt verhitten.
Een paella brander van 30 cm is zeer geschikt in combinatie met een paella pan van 46 cm. Deze brander geeft je perfecte controle over de hitte en heeft voldoende vermogen om de pan gelijkmatig te verwarmen.
Wil jij regelmatig paella’s voor drie tot vier personen gaan maken, dan biedt een complete paella set voor 3 tot 4 personen uitkomst. Deze paella set bestaat uit een pan van 46 cm, een paella brander van 30 cm inclusief poten, een lepel met lange steel, een gasset en windscherm. Sluit de set aan op een geschikte gasfles en je kunt meteen aan de slag.
Aanbevolen ingrediënten voor Paella Mixta
Met de ingrediënten hieronder maak je een goede start en kun je alvast een aantal belangrijke en lastig verkrijgbare ingrediënten van je boodschappenlijstje afstrepen.
Snelle Levering
Binnen 2 dagen verzonden
Verzending
Nederland en België vanaf € 3,95
Tevreden klanten
Klantbeoordeling van 9,4
Paella Mixta Recept – Voorbereidingen
Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het maken van paella. Als het vuur eenmaal aan staat is het belangrijk om de volledige aandacht op het koken te kunnen richten en niet op randzaken zoals te veel wind, een wiebelende paella pan, een lege gasfles of ingrediënten die nog in de koelkast blijken te liggen…
Voorbereiding van de locatie en materialen
Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het koken van dit gemengde Paella Mixta recept is het belangrijk om een geschikte locatie te zoeken en ervoor te zorgen dat alle materialen in orde zijn en alvast klaar staan. De volgende checklists kunnen hier bij helpen:
Checklist voor de warmtebron
- Zit er voldoende gas in de gasfles, heb je voldoende houtskool voor de BBQ in huis of heb je genoeg hout voor het houtvuur?
- Is de warmtebron stevig genoeg om de paella pan te kunnen dragen en is deze goed gemonteerd?
- Is, in het geval van een paella brander of gas barbecue, de gasfles goed aangesloten en staat de gasfles ver genoeg van de warmtebron af?
- Staat de paella brander stevig en wiebelt deze niet?
- Staat de warmtebron op een windvrije/beschutte plek?
- Staat de warmtebron op een plek waar (vet)spetters geen kwaad kunnen?
- Staat de paella brander zoveel mogelijk waterpas? (tip: giet wat water in de paella pan en plaats de pan op de warmtebron. Als het water in het midden van de pan blijft staan, staat de pan recht.)
Checklist voor de paella pan
- Is de paella pan schoon, stofvrij en zijn eventuele roestplekken uit de paella pan verwijderd?
- Past het formaat van de paella pan bij het aantal porties paella dat je gaan maken?
- Past de paella pan op de warmtebron die je gaat gebruiken? Wordt de gehele paella pan verhit en wordt de warmte goed onder de pan verdeeld?
- Staat de paella pan stevig en recht op de warmtebron?
Checklist overige zaken
- Ligt al het kookgereedschap dat je nodig hebt binnen handbereik?
- Staan de warmtebron en de paella pan buiten bereik van kinderen en/of huisdieren?
- Zijn alle ingrediënten gewassen, gesneden en voorbereid zoals beschreven in het recept?
- Staan alle ingrediënten binnen handbereik?
- Draag je goed aansluitende en degelijke kleding die niet snel vlam kan vatten?
- Heb je brandblusmiddelen in de buurt voor het geval er iets vlam vat? Bijvoorbeeld een emmer water, een brandblusser of blusdeken.
Voorbereiden van de ingrediënten
Naast het zoeken van een geschikte locatie en het klaarzetten van alle materialen, dienen ook de ingrediënten voorbereid te worden. De voorbereiding van dit recept voor Paella Mixta beginnen ongeveer een half uur van tevoren.
30 minuten van tevoren
Het mag uiteraard ook eerder, maar tenminste een half uur voordat je daadwerkelijk met de paella gaat beginnen is het tijd om de overige ingrediënten voor dit Paella Mixta recept voor te bereiden. Uitgangspunt is namelijk dat je alles bij de hand en panklaar wilt hebben op het moment dat de paella pan eenmaal boven de warmtebron staat.
De ingrediënten voor dit paella recept dienen als volgt voorbereid te worden:
- Olijfolie – afmeten en apart zetten in een bakje.
- Garnalen – afspoelen met koud water en driekwart van de garnalen pellen. De rest gaat met schaal en al in de paella.
- Kippendijen – halveren.
- Inktvis – afspoelen met koud water en in blokjes van circa twee bij twee centimeter of ringen van circa één centimeter breed snijden.
- Zeeduivelfilet – in blokjes van ongeveer drie bij drie centimeter snijden.
- Zoet paprikapoeder – afmeten en apart zetten in een bakje.
- Tomaat – bovenkant eraf snijden en raspen met een grove rasp. Pulp in een bakje apart zetten.
- Saffraandraadjes – afmeten, eventueel fijn stampen met een vijzel, laten wellen in een klein scheutje heet water of aan de bouillon toevoegen.
- Paella kleurstof – afmeten en apart zetten in een bakje of alvast aan de bouillon toevoegen.
- Zeevruchten bouillon – afmeten en voorverwarmen in een aparte pan met deksel (niet laten koken/verdampen)
- Redondo rijst – afmeten en apart zetten in een droge bak.
- Mosselen – afspoelen met koud water en met schelp en al apart leggen in een bakje.
Als de voorbereiding van de ingrediënten klaar is, is het zaak om alles te verzamelen en richting paella pan en warmtebron te verplaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je alleen nog maar de ingrediënten in de juiste volgorde aan de paella toe te voegen.
Paella Mixta Recept – Kookinstructies
- Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
- Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
- Bak de garnalen met schaal even kort aan, strooi er wat zout over en haal ze weer uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
- Doe de kippendijen in de pan en bak deze goudbruin.
- Voeg de inktvis, zeeduivel en gepelde garnalen toe en bak voor ongeveer twee minuten.
- Maak ruimte in het midden van de pan en strooi het paprikapoeder er in. Voeg direct daarna ook de geraspte tomaat toe en meng deze met het paprikapoeder.
- Bak de tomaat vervolgens ongeveer twee minuten in het midden van de pan en meng daarna met de rest van de ingrediënten.
- Als je de saffraandraadjes en de paella kleurstof niet in de bouillon gedaan hebt, voeg je deze nu toe en meng je alles door elkaar.
- Strooi meteen daarna de paella rijst in de paella pan en bak deze één minuut, tot de rijst enigszins glazig begint te zien.
- Daarna giet je voorzichtig de zeevruchtenbouillon erbij en zet je het vuur hoog.
- Verdeel de ingrediënten over de paella pan, zorg dat alle rijst onder de bouillon verdwenen is en breng de paella aan de kook.
- Laat de paella ongeveer acht minuten op hoog vuur koken.
- Na vijf minuten koken leg je ook de garnalen met schaal en mosselen netjes in de paella pan.
- Na acht minuten koken, of als je ziet dat de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt, zet je het vuur laag.
- Laat de paella nu nog eens ongeveer acht minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
- Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt en is de paella klaar.
- Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer vijf minuten rusten.
Meer paella recepten
- Paella Valenciana – De echte authentieke paella
- Paella met Zeevruchten – De meest bekende variant van paella
- Paella met Kip – Veel gegeten paella met een authentieke smaak
- Vegetarische Paella – Een verantwoord maar zeer smakelijk alternatief
- Zwarte Paella (Arroz Negro) – Een smaakvolle eyecatcher
- Paella del Senyoret – Paella met zeevruchten zonder vieze handen te krijgen
- Paella met Lamskotelet en groene asperges – Intense smaak en mooie presentatie
Deze pagina delen
Reacties
Heb je vragen of opmerkingen over dit paella recept? Laat dan hieronder een reactie achter. Je ontvangt spoedig een antwoord van ons.
Als je deze paella voor 85 man wil maken in een pan met doorsnede 100cm
Hoevaak moet ik het recept verdubbelen?
Voor 85 personen kun je grofweg het recept voor 10 personen nemen en dit maal 8,5 doen. Onderstaand vind je de lijst met de hoeveelheden van de ingrediënten die ik persoonlijk zou gebruiken.
Je geeft aan dat je de paella in een pan van 100 cm gaat maken. Ik denk dat dit redelijk krap is. Een paella pan van 100 cm is het meest geschikt voor circa 30 tot 45 personen. Ga je meer paella in dit formaat pan maken, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment ruimtegebrek krijgt. Met name voor de rijst kan dit problematisch zijn. Je krijgt namelijk een behoorlijk dikke laag rijst, waardoor deze moeilijk de juiste gaarheid krijgt.
Als je het materiaal ervoor hebt zou ik je eigenlijk willen adviseren om een paella pan van circa 130 cm te gebruiken, of 2 paella’s voor 43 personen te maken in 2 pannen van 100 cm.
Hierbij de lijst met ingrediënten:
– 1 liter olijfolie
– 300 grote garnalen
– 8,5 kg kippendijen
– 4,25 kg inktvis
– 4,25 kg zeeduivelfilet
– 45 tl. zoet paprikapoeder
– 40 geraspte tomaten
– 25 zakjes/ 400 draadjes saffraan
– 25 zakjes kleurstof
– 8,5 kg redondo rijst
– 18 liter zeevruchten bouillon
– 170 mosselen
– Zout, naar smaak
Bedankt voor de uitleg, maar is het nu met paprika en peterselie of niet, want bij jullie ingrediënten staat dit niet bij, maar in jullie filmpje gebruik je he wel?
In het filmpje voor Paella met Zeevruchten wordt inderdaad paprika en peterselie gebruikt. In eerste instantie stonden deze ook in het recept, maar later heb ik dit aangepast. Het blijkt namelijk zo te zijn dat paprika alleen gebruikt wordt ter vervanging van de garnalen (komt enigszins overeen qua vorm) en zeker niet standaard in deze paella zit. Op het moment dat garnalen schaars of extreem duur zijn wordt er dus soms voor paprika gekozen, maar over het algemeen gaat deze niet in de paella. Peterselie is een kwestie van smaak en hoeft in principe niet toegevoegd te worden.
Ik heb nog geen filmpje van de aangepaste versie gemaakt dus vandaar dat dit niet helemaal overeenkomt met het recept. Als je deze paella gaat maken, kan ik je adviseren om het recept te volgen qua ingrediënten en de video te gebruiken als begeleiding/instructie.