Paella rijst, welke soorten zijn er?

Paella rijst is een essentieel ingrediënt in het wereldberoemde rijstgerecht paella.Hoewel paella oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Valencia, in het oosten van Spanje, Wordt het tegenwoordig overal in Spanje gegeten. De populariteit in de rest van de wereld neemt de laatste jaren ook steeds verder toe.

Zoals veel andere populaire recepten was paella aanvankelijk een boerengerecht. Het ontstond in zijn huidige vorm in de 19e eeuw en werd gemaakt op een pot boven een open vuur. De paella werd gemaakt met ingrediënten die op dat moment voorhanden waren.

Paella rijst uitgelicht

Inhoudsopgave

Paella is wereldberoemd in vele varianten

Tegenwoordig zijn er naast de traditionele ‘Paella Valenciana’ veel verschillende soorten paella.

De variant met zeevruchten is voor veel Nederlanders ongetwijfeld de meest bekende. Naast deze ‘Paella de Marisco’ zijn er onder andere de vegetarische ‘Paella de Verduras’ en de zwarte ‘Arroz Negro’: gemaakt met de inkt van inktvis.

Ongeacht de variant die je bereid, is de paella rijst de sleutel tot het maken van een geweldige paella. Kies daarom altijd voor een goede kwaliteit paella rijst!

Rijstteelt geïntroduceerd door Moren

Het waren de Moren die voor het eerst rijst introduceerden in Spanje. Het Spaanse woord voor rijst is arroz. Dit komt van het Arabische woord al’arz.

Nadat de Romeinen de irrigatiesystemen rond Valencia hadden aangelegd, ontwikkelden de Moren deze verder om hun koninkrijken tot productieve landbouwgebieden te maken.

Door de eeuwen heen heeft de keuken en cultuur van Valencia zich ontwikkeld rond rijst.

Paella rijst heeft absorberingsvermogen en stevigheid

Rijst is als basis één van de belangrijkste ingrediënten van paella. De algehele smaak van het gerecht hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van rijst die je gebruikt.

Er zijn uiteraard heel veel verschillende soorten rijst. Door verschillen in lengte, structuur en absorptievermogen zijn deze lang niet allemaal geschikt voor het maken van paella.

Wil jij een goede paella maken? Doe dit dan zeker niet met een pakje huis, tuin en keuken rijst. Maar zorg dat je een goede kwaliteit paella rijst in huis haalt, liefst gekweekt in de omgeving van Valencia.

De beste paella rijst wordt gekenmerkt door zijn korte en ronde vorm.

Deze rijst heeft een beter absorptievermogen als het gaat om de vloeistof (of bouillon) waarin hij wordt gekookt. De rijst blijft stevig tijdens en na het koken.

Door het grote absorptievermogen kan de rijst de smaak van de bouillon goed absorberen. Hierdoor krijgt de paella een intense smaak.

Ook kleeft dit type rijst niet aan elkaar wanneer het gaar is. Sommige in Nederland meer bekendere rijstsoorten, zoals basmatirijst of risottorijst, doen dat wel. Deze soorten rijst zijn daarom niet geschikt voor het bereiden van paella.

Rijstsoorten uit Spanje

De wetenschappelijke naam voor rijst is Oryza sativa. Er zijn drie basistypen rijstkorrel: korte korrel (Japonica), lange korrel (Indica) en middelgrote korrel (hybride).

Langkorrelige en bruine rijst vormen een zeer klein percentage van de in Spanje geteelde rijst.

Traditionele soorten die in Spanje worden verbouwd en gegeten zijn de korte, bijna ronde variëteiten. Deze zijn zeer geschikt voor de klassieke Spaanse rijstgerechten, zoals paella.

Spanje heeft drie grote rijstgebieden: Albufera bij Valencia, Calasparra bij Murcia en delta van de Ebro, gelegen tussen Barcelona en Valencia. De rijstgebieden in Valencia en de Ebro delta zijn tevens belangrijke vogelreservaten.

In het artikel over het rijst-, recreatie- en natuurgebied Albufera lees je meer over het ontstaan en de bijzondere rol van dit gebied.

Arroz Bomba

Arroz Bomba rijst is  de meest luxe variant van de paella rijst. Bomba rijst heeft een korte, bijna ronde korrel met een parelmoer kleur. Het is enigszins vergelijkbaar met arborio rijst, die gebruikt wordt in Italiaanse risotto.

Het verschil met risottorijst is echter dat na het koken de paella rijst niet romig mag zijn. Paella rijst moet juist enigszins droog en korrelig zijn.

De bomba rijst absorbeert bijna drie keer zijn volume in vocht. Dit is veel meer dan een gemiddelde rijstkorrel, die slechts twee keer zijn volume absorbeert. Naast veel vocht absorbeert deze rijst dus ook veel smaak. Geen verrassing dus dat de Bomba rijst favoriet is bij veel chefs.

Een ander verschil zit hem in de manier waarop de Bomba rijst tijdens het kookproces uitzet. In plaats van in de lengte open te barsten, breekt de korrel kruislings open. Hierdoor krijgt de gekookte rijst ook bijna drie keer zoveel volume dan de ongekookte rijst.

Bij het gebruik van dit type paella rijst, moet je dus bijna drie keer meer vocht dan rijst gebruiken.

In onze webshop vind je bomba rijst van premium kwaliteit. Deze rijst wordt duurzaam verbouwd en komt rechtstreeks uit de rijstvelden van Albufera.

Arroz Redondo

Een andere, zeer populaire rijstsoort voor paella, is Arroz Redondo, oftewel ‘ronde rijst’. Deze rijst bestaat meestal uit de rijstsoorten J. Sendra, Senia of Bahia. Varianten die enigszins vergelijkbaar zijn met Bomba rijst. Ook deze rijstsoorten absorberen namelijk relatief veel vocht en behouden hun stevige structuur na het koken.

De prijs van Arroz Redondo ligt over het algemeen op een wat een lager niveau dan die van de Bomba rijst. Mede hierdoor is Arroz Redondo één van de meest verbouwde rijstsoorten van Spanje.

Arroz Redondo is de meest gebruikte rijstsoort voor het maken van paella en tevens verkrijgbaar in onze webshop.

Arroz Calasparra

Arroz Calasparra is een kortkorrelige rijst die wordt verbouwd in het gebied rond de stad Calasparra, bij Murcia.

Calasparra rijst is ook een rijstsoort die prima geschikt is voor het maken van paella. Doordat deze rijst in kleinere hoeveelheden wordt geteeld en niet uit de rijstvelden van Valencia komt, is het een minder gebruikte rijstsoort voor paella.

Paella rijst is een essentieel ingrediënt voor paella

Hoewel het verleidelijk kan zijn om naar de supermarkt te rijden en daar een pak witte rijst te kopen om paella mee te maken, raden wij dit ten zeerste af. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft elke rijstsoort specifieke kenmerken en is het gebruik van het juiste type rijst essentieel bij het maken van paella.

Gebruik je een andere rijstsoort dan paella rijst? Dan zal de paella nooit de gewenste structuur en smaak krijgen en maak je eigenlijk een compleet ander gerecht.

Dit kan natuurlijk, en wordt helaas ook heel vaak gedaan, maar noem het dan alsjeblieft geen paella meer. Daar doe je dit mooie gerecht echt te kort mee…

Ben jij benieuwd hoe je een authentieke paella kunt maken en wat je er voor nodig hebt? Bekijk dan de paella recepten op de recepten pagina. Daar vind je de meest authentieke recepten voor de meest gegeten paella soorten.

Populaire producten uit onze webshop

Volg ons via Social Media en de Nieuwsbrief

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest