Paella rijst, welke soorten zijn er?

Paella rijst is uiteraard de beste rijst voor het maken van paella. Paella rijst is er echter in verschillende soorten. De meest gebruikte soorten paella rijst zijn; Bomba rijst, Albufera rijst en Redondo rijst. Al deze soorten paella rijst zijn zeer geschikt voor het maken van paella, maar hebben wel hun eigen specifieke kenmerken.

Paella rijst welke soorten zijn er Uitgelicht

De soorten Paella rijst uit onze shop

Wereldberoemd in vele varianten

Tegenwoordig zijn er naast de echte authentieke Paella Valenciana veel verschillende varianten van paella.

Paella met Zeevruchten is voor veel mensen waarschijnlijk de meest bekende paella variant. Deze paella is voorzien van garnalen, mosselen en diverse andere kleurrijke zeevruchten. Dit maakt dat Paella de Marisco, zoals deze paella in het Spaans heet, het erg goed doet op foto’s en in brochures.

Andere bekende en veel gegeten paella varianten zijn: Paella met Kip, de gemengde Paella Mixta, met kip, vis en zeevruchten, Vegetarische Paella met veel verschillende groenten en uiteraard de intens zwarte Arroz Negro, welke wordt gemaakt met inktvisinkt.

Ongeacht welke variant je ook gaat maken, de juiste rijst is de sleutel tot het maken van een geweldige paella. Kies daarom altijd voor echte paella rijst van goede kwaliteit!

Geïntroduceerd door Moren

Het waren de Moren die de rijstteelt introduceerden in Spanje. Het Spaanse woord voor rijst is arroz. Dit komt van het Arabische woord al’arz.

Nadat de Romeinen de irrigatiesystemen rond Valencia hadden aangelegd, ontwikkelden de Moren deze verder om hun koninkrijken tot productieve landbouwgebieden te maken.

Door de eeuwen heen heeft de keuken en cultuur van Valencia zich ontwikkeld rond rijst. Het gerecht paella en de diverse soorten rijst die ook nu nog in de regio gekweekt worden zijn hier het beste voorbeeld van.

Paella rijst heeft absorberingsvermogen en stevigheid

Paella rijst is ongetwijfeld één van de belangrijkste ingrediënten van paella. De algehele smaak en structuur van het gerecht hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van rijst die je gebruikt.

Er zijn veel verschillende soorten rijst. Door verschillen in lengte, structuur en absorptievermogen zijn lang niet al deze rijstsoorten geschikt voor het maken van paella.

Paella maken doe je dan ook zeker niet met een pakje huis, tuin en keuken rijst. Echte paella maak je met een goede kwaliteit paella rijst welke, bij grote voorkeur, gekweekt is in de omgeving van de Spaanse stad Valencia.

Deze rijst wordt gekenmerkt door zijn korte en ronde vorm, heeft een uitzonderlijk goed vermogen tot het absorberen van vocht en blijft een stevige structuur houden tijdens het koken.

Het grote absorptievermogen van paella rijst zorgt ervoor dat de smaak van de bouillon optimaal opgenomen wordt. Hierdoor krijgt de paella een intense, volle smaak.

De stevigheid die paella rijst van nature bezit, zorgt ervoor dat deze niet gaat plakken en de korrels niet uit elkaar vallen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld sushi-, zilvervlies- of basmati rijst. Mede daardoor zijn deze rijstsoorten compleet ongeschikt voor het maken van paella.

Soorten paella rijst uit Spanje

De wetenschappelijke naam voor rijst is Oryza sativa. Er zijn drie basistypen rijstkorrel: korte korrel (Japonica), lange korrel (Indica) en middelgrote korrel (hybride).

Langkorrelige en bruine rijst vormen een zeer klein percentage van de in Spanje geteelde rijst. Traditionele soorten die in Spanje worden verbouwd en gegeten zijn de korte, bijna ronde, variëteiten van de Japonica rijst. Dit type rijst is zeer geschikt voor de klassieke Spaanse rijstgerechten, zoals paella.

Spanje heeft drie grote rijstgebieden: Albufera bij Valencia, Calasparra bij Murcia en delta van de Ebro, gelegen tussen Barcelona en Valencia. De rijstgebieden in Valencia en de Ebro delta zijn tevens belangrijke vogelreservaten.

Bomba Rijst

De meest luxe paella rijst is Bomba rijst. Bomba heeft een korte, bijna ronde korrel met een parelmoer kleur. Enigszins vergelijkbaar met arborio rijst, die gebruikt wordt in Italiaanse risotto.

Het verschil met risottorijst is echter dat na het koken de paella rijst niet romig mag zijn. De rijst moet juist enigszins droog en korrelig zijn.

Bomba rijst absorbeert bijna drie keer zijn eigen volume in vocht. Dit is veel meer dan een gemiddelde rijstkorrel, die slechts twee keer zijn volume absorbeert. Naast vocht absorbeert Bomba rijst dus ook heel veel smaak. Geen verrassing dus dat Bomba rijst al vele generaties lang één van de meest gebruikte rijstsoorten voor paella is.

Een ander verschil met andere rijstsoorten zit hem in de manier waarop de Bomba rijst tijdens het kookproces uitzet. In plaats van in de lengte open te barsten, breekt de korrel kruislings open. Hierdoor krijgt de gekookte rijst ook bijna drie keer zoveel volume dan de ongekookte rijst. Als je paella gaat maken met Bomba rijst is het zaak om drie keer zoveel vocht dan rijst te gebruiken.

Bomba Rijst uit onze webshop

Bekijk hier de Bomba rijst in onze webshop.

Redondo rijst / J. Sendra Rijst

Een andere, zeer populair type paella rijst, is Redondo / J. Sendra rijst, oftewel Ronde rijst. Ook deze rijst is in staat om grote hoeveelheden vocht te absorberen. Al ligt het absorptievermogen van Redondo / J. Sendra rijst iets lager dan dat van de bomba rijst. Deze rijstsoort absorbeert ongeveer 2,5 keer zijn eigen gewicht aan vocht.

De prijsniveau van Redondo / J. Sendra rijst ligt op een iets een lager niveau dan dat van de Bomba rijst. Onder andere dit prijsverschil is de reden dat Redondo / J. Sendra rijst de meest gegeten en verbouwde rijstsoort van Spanje is.

Bekijk hier de Redondo rijst in onze webshop.

Albufera Rijst

Albufera rijst is vernoemd naar het rijst- en natuurgebied Albufera, even ten zuiden van de Spaanse stad Valencia. De Albufera rijst is een zogenaamde hybride rijstsoort. Deze paella rijst is een combinatie van de rijstsoorten Bomba en Senia en heeft daardoor het beste van twee werelden.

Enerzijds heeft Albufera rijst namelijk de stevigheid en losse structuur van de luxueuze Bomba rijst. Terwijl de rijst anderzijds het vermogen om veel smaak te absorberen heeft van de minder bekende Senia rijst.

Deze specifieke kenmerken maken dat Albufera rijst in toenemende mate een populaire rijstsoort is onder de chef’s in Valencia en omgeving.

Bekijk hier de Albufera rijst in onze webshop.

Paella rijst is een essentieel ingrediënt

Hoewel het verleidelijk kan zijn om naar de supermarkt te rijden en daar een pak huis-, tuin- en keukenrijst te kopen om paella mee te maken, raden wij dit ten zeerste af. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft elke rijstsoort specifieke kenmerken en is het gebruik van het juiste type rijst essentieel bij het maken van echte paella.

Gebruik je een andere rijstsoort dan één van de genoemde soorten rijst? Dan zal de paella niet de gewenste structuur en smaak krijgen en maak je eigenlijk een compleet ander gerecht.

Begin 2020 werd dit ook bevestigd door het TV programma Keuringsdienst van Waarde, waarin men rijst uit de supermarkt vergeleek met echte paella rijst. Het verschil was indrukwekkend!

Zelf paella maken?

Heb jij na het lezen over de verschillende soorten paella rijst zin gekregen om zelf paella te maken? Of zoek jij nog een goed en authentiek paella recept?

Neem dan vooral een kijkje op de pagina met paella recepten. Daar vind je de lekkerste en meest populaire paella recepten. Van de echte authentieke Paella Valenciana, tot de intens zwart gekleurde Arroz Negro (Zwarte Paella).Volg ons op social media:
Delen met een vriend