Home / Vragen over Paella / Hoe kan ik paella maken?

Hoe kan ik paella maken?

Veel mensen denken dat het maken van paella moeilijk is. Een ander vooroordeel is dat het lastig is om aan de juiste ingrediënten te komen. Beide conclusies zijn niet geheel terecht. Indien je de juiste gereedschappen en kwalitatief goede ingrediënten gebruikt is het maken van paella zeker niet moeilijk.

Hoe kan ik paella maken

Paella maken in de koekenpan

Het is absoluut mogelijk om paella te maken in een koekenpan. Aan te raden is het echter niet. Je slaat immers ook geen spijkers in de muur met een schroevendraaier? Kan wel hoor!

Zoals met alles is het gebruik van het juiste gereedschap het halve werk. Zo ook met het maken van paella.

Wil jij zelf paella gaan maken? Investeer dan in de aanschaf van een degelijke paella pan. Voor nog geen € 25,- heb je een degelijke paella pan waar je, met het juiste onderhoud, jarenlang plezier van hebt.

In de webshop, elders op deze site, vind je goede en onderhoudsvriendelijke paella pannen in de meest gangbare maten.

Als je een pan van 46 cm of groter aan wilt schaffen is het tevens verstandig om naar een speciale paella brander te kijken. Als de pan te groot is voor de warmtebron zal de rijst niet gelijkmatig gaar worden en wordt het maken van paella een stuk lastiger.

Het nut van de paella pan

Wat maakt nou dat een paella pan zoveel beter is voor het maken van paella dan een normale koekenpan? Dat zijn het oppervlak en de (on)diepte van de paella pan.

Het oppervlak van de paella pan

De grootte van het oppervlak van de paella pan is zeer belangrijk. Dit is zo omdat een goede paella uit een dun laagje rijst en een zo groot mogelijk oppervlak aan krokante ‘socarrat’ bestaat.

Paella rijst is een type rijst waarvan de korrels na bereiding niet echt aan elkaar kleven. Heel anders dan bijvoorbeeld Pandang of Sushirijst. De rijst van een goed bereidde paella is vrij droog van structuur en glimt niet van het vocht, maar van het vet.

Als je de hele paella pan vult gaat het nooit lukken om een goede, droge rijstlaag te creëren. De bovenste lagen rijst zullen namelijk nog hard zijn, terwijl de rijst aan de bodem papperig is geworden.

Een andere reden om een groot oppervlak te hebben is de ‘socarrat’. Zo wordt een krokant laagje rijst dat enigszins aangekoekt is aan de pan genoemd. Het is geen vereiste om een laag socarrat te hebben, maar doe je dit goed dan geef je de paella veel meer smaak mee!

Socarrat creëer je door het vuur, als al het vocht uit de paella verdampt is, nog even hoog te zetten. Let op! Zorg dat de rijst bruin wordt maar niet aanbrandt. Een precies klusje!

Kortom, gebruik dus de juiste maat paella pan, bij het juiste aantal porties paella en je maakt het bereiden van een goede paella een heel stuk eenvoudiger.

Bij het antwoord op de vraag “Welke paella pan kan ik het beste kopen?” hebben wij ons advies voor het juiste formaat paella pan voor je op een rijtje gezet.

De diepte van de paella pan

Een andere belangrijke reden waarom een paella pan beter is dan een normale koekenpan is de diepte van de pan. Een paella pan is vaak niet dieper dan zo’n vier tot vijf centimeter.

Dit is zo omdat de warmte en de waterdamp dan goed uit de pan kan ontsnappen. Ook is het niet nodig om de pan dieper te maken omdat er toch maar een dun laagje rijst in zit.

Een ander voordeel van een ondiepe paella pan is de presentatie. Hoe mooi is het om een zelf gemaakte paella in een grote, echte paella pan aan je gasten te kunnen presenteren? Ook dit kan in een koekenpan, maar…

Tot slot heeft een ondiepe paella pan als groot voordeel dat er rechtstreeks uit de pan gegeten kan worden. Zo kan het eten van paella er in Spanje namelijk aan toe gaan.

Slechts 10 ingrediënten

Heb je het juiste gereedschap voor handen en wil je zelf een paella gaan maken? Dan is het zaak om te bepalen welke paella je precies wilt gaan maken. Je kunt dit in principe zo makkelijk en zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Ga je voor een authentieke Paella Valenciana dan heb je slechts tien ingrediënten nodig. Kies je voor een Paella met Zeevruchten dan heb je vis, schaal- en schelpdieren nodig. Ga je voor een Vegetarische Paella met groenten, dan kun je daar naar eigen smaak een aantal verschillende groenten aan toevoegen.

Kijk voor de recepten van de meest populaire varianten van paella op onze recepten pagina.

Winkelwagen