Welke paella pan kan ik het beste kopen?

Samen met je gezin, of juist in je eentje genieten van een heerlijke paella is een mooie ervaring, maar welke paella pan kun je nu het beste kopen? Bij het kopen van een paella pan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zoals het aantal mensen waarvoor je van plan bent te gaan koken en de manier waarop je fornuis, BBQ of andere warmtebron is ontworpen. Met het juiste onderhoud en gebruik zijn sommige paella pannen sterk genoeg om lange tijd mee te gaan.

Welke paella pan kopen Uitgelicht

Het Valenciaanse gerecht Paella wordt van oudsher bereid in traditionele stalen paella pannen. Hoewel veel mensen paella gebruiken naar het gerecht zelf te verwijzen, verwijst het woord paella eigenlijk naar de pan waarin het gerecht bereidt wordt.

De regio van de Spaanse stad Valencia is de thuisbasis van de paella, en de rijstgerechten die hier worden bereid bepalen de standaard elders in Spanje, en in de rest van de hele wereld. Paella is het Valenciaanse woord voor pan, en wanneer je een goede paella pan kiest, zal de ietwat knapperige socarrat zich gemakkelijk vormen op de bodem van de pan. Deze rijstkorst, bestaande uit een combinatie van bakresten, vet en de smaken van alle ingrediënten, geeft een paella aanzienlijk meer smaak en is een verrijking voor het gerecht.

Bij het gebruik van een verkeerde (lees: te kleine of te diepe) paella pan zal het creëren van een mooi laagje socarrat erg lastig worden. Socarrat ontstaat namelijk pas als al het overtollige vocht uit de pan is opgenomen door de paella rijst of verdampt is. Aangezien de socarrat het favoriete gedeelte van de paella is voor veel paella liefhebbers, zou het zonde zijn om dit smaakvolle deel achterwege te laten.

Het bepalen van de juiste maat paella pan


Als de paella zo lekker is geworden als je vooraf had hoopt, zullen veel van je gasten een tweede portie willen. Het is dan ook wel zo prettig om een paella pan te gebruiken waarin je iets meer paella kunt maken dan het exacte aantal porties voor je gasten. De kleinere paella pannen hebben meestal een doorsnee van 30 tot 40 cm en kunnen worden gebruikt voor paella’s voor één of twee personen.

Er zijn zelfs paella pannetjes te koop met een formaat van ongeveer 20 cm. Leuk om als bord of schaal te gebruiken, maar compleet ongeschikt om paella in te maken.

Hoewel de kleinere paella pannen goed op een reguliere kookplaat passen, dien je rekening te houden met enkele andere factoren voordat je daadwerkelijk een paella pan aanschaft. Je wilt namelijk niet dat de pan de beperkende factor tijdens het koken is. Als je twijfelt of een pan wel ruim genoeg is, overweeg dan een pan te kiezen die enkele centimeters groter is dan wat je denkt nodig te hebben.

Ga je in het weekend paella maken voor familie of vrienden, dan heb je al snel een groter formaat paella pan nodig. Voor een gezelschap van 6 personen is een paella pan met een doorsnee van 50 cm aan te raden. Ga je voor 8 personen koken, dan ga je al snel richting een pan met een doorsnee van 55 cm.

Een paella pan van een dergelijk formaat is al snel te groot voor een reguliere kookplaat. Het is dan ook zaak om te zoeken naar een alternatieve warmtebron waarmee je het gehele oppervlak van de pan goed kun verwarmen. Geschikte warmtebronnen kunnen de BBQ of een houtvuur/vuuschaal zijn. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan biedt een paella brander uitkomst. Deze gasbrander heeft twee ringen waarmee de paella pan gelijkmatig verwarmd wordt. Doordat de ringen ook nog eens onafhankelijk van elkaar in te stellen zijn, kun je warmteverdeling optimaal regelen.

Ga je voor nog meer mensen paella maken, ga dan uit van een paella pan met een doorsnee van tenminste 60 cm. Met deze forse paella pan maak je paella’s tot 10 personen en zet je een indrukwekkend gerecht op tafel, waarvoor de borden aan de kant geschoven moeten worden…

Ga je nou vaker paella maken en doe je dit voor wisselende gezelschappen? Dan kan het verstandig zijn om verschillende maten paella pannen in huis te hebben. Alhoewel je links en rechts wel wat met porties kunt schuiven is het niet fijn om mis te grijpen.

Koop je echter liever één pan, dan kan het verstandig zijn om voor de zekerheid één maat groter te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. Stel dat je met een gezin van vier personen bent, dan zou je prima uit de voeten kunnen met een paella pan met een doorsnee van 46 cm. Krijg je dan echter een keer en wil je voor zes of acht personen paella maken, dan heb je met een pan van 46 cm eigenlijk al meteen te weinig ruimte.

Keer je het verhaal om en ga je voor een paella pan voor acht personen, met een doorsnee van 55 cm, dan kun je deze pan ook meteen gebruiken voor je eigen gezin. Een pan van 55 cm is namelijk ook prima geschikt voor een paella voor 4 personen. In de verschillende video’s met paella recepten op ons Youtube kanaal doen wij namelijk hetzelfde.

Welke paella pan past het beste bij jou?

Elk gerecht dat je op tafel zet weerspiegelt deels de (on)mogelijkheden van je kookplaat, en paella is daarop geen uitzondering. De paella pan die je kiest moet passen bij het type kookplaat, zodat je in staat bent om een echt goed gerecht te bereiden.

Zo moet dus ook een paella pan passen bij het formaat van je kookplaat. Als je een pan koopt die te groot is voor de kookplaat, kun je deze niet goed manoeuvreren. Gevolg is dat de warmteverdeling minder goed te regelen is, wat kan resulteren in een niet gare of juist (deels) aangebrande paella.

Heb je een keramische of inductiekookplaat, dan zal een standaard model paella pan niet goed werken. Een standaard type pan heeft namelijk een bodem die ietwat hol staat. Als je paella maakt boven een gasfornuis, BBQ, paella brander of op een houtvuur komt dit type pan prima tot zijn recht. Een elektrische kookplaat, en zeker inductie heeft een ander type paella pan nodig. Namelijk eentje met een volledig platte bodem die ook nog een wat dikker is zodat de warmtegeleiding beter is.

Een selectie van verschillende soorten paella pannen

Weten welke paella pan je het beste kunt kopen is soms een kwestie van het kiezen van het juiste materiaal. Deze paella pannen kunnen worden gemaakt van gepolijst staal, emaille, roestvrij staal, en diverse andere materialen. Elke pan presteert anders en de resultaten die je nodig hebt, leiden je naar de beste paella pan.

Stalen paella pan

Veel paella pannen die gebruikt worden voor de bereiding van authentieke paella in restaurants in Spanje zijn gemaakt van gepolijst staat. Hierdoor zijn ze licht van gewicht, stootvast en geschikt voor intensief gebruik. Het gewicht kan zeker bij grotere paella’s een voordeel zijn. Een pan met een maaltijd voor bijvoorbeeld 20 personen kan namelijk behoorlijk zwaar zijn.

Een ander kenmerk van stalen paella pannen is dat deze de warmte snel geleiden. Dat wil zeggen dat de pan snel warm is als deze op het vuur staat en dat je de paella vrij nauwkeurig op specifieke plekken meer of minder warmte kunt geven.

Vooral voor het intensieve gebruik in de horeca bieden stalen paella pannen dus een uitkomst. Dit in tegenstelling tot de meer delicate pannen die gemaakt zijn van roestvrij staal of een anti-aanbaklaag hebben. Of de behoorlijk zware gietijzeren pannen die je her en der wel eens voorbij ziet komen.

Een aandachtspunt van een stalen paella pan is het onderhoud. Omdat een stalen pan niet bewerkt is en geen coatings of anti-aanbaklaag bevat, kan deze roesten. Dit roesten begint zodra de pan schoongemaakt is en vetvrij is dus het is erg belangrijk om de pan, na ieder gebruik of schoonmaakbeurt, meteen in te vetten met een laagje olie. Precies zoals je een bakblik invet eigenlijk. Dit laagje olie voorkomt roestvorming en op deze manier kun je de pan vele jaren lang blijven gebruiken.

Een goede stalen pan van 46 cm kan gebruikt worden om een paella voor vier personen in te bereiden, deze pan zal dan waarschijnlijk schoon op gaan. Heb je met grote eters te maken dan kan het verstandig zijn om een maatje groter aan te schaffen, dus een pan met een doorsnee van 50 cm. Hier kun je een paella voor 4 personen, maar ook voor 6 personen in kwijt waardoor je zeker weet dat er genoeg is voor iedereen.

Je hebt dan ook voldoende ruimte om de rijst goed over de pan te verdelen en een heerlijke socarrat te creëren. Omdat een stalen pan een gewicht van iets meer dan 2 kilo heeft is dit type ook zeer handzaam en ideaal om mee te nemen op vakantie.

Het goed schoonmaken en meteen oliën houdt de pan in goede conditie. Vertoont de binnenkant van de pan toch wat roestvorming, dan kun je dit weg krijgen door er met een stuk staalwol stevig doorheen te schuren. Spoel de pan vervolgens goed uit en olie hem opnieuw in, dan kan hij weer lange tijd mee.

Stalen paella pannen uit onze shop:

Emaille paella pan

Zoals gezegd is een stalen paella pan goedkoop en kan deze goed tegen een stootje. Omdat de pan volledig van onbewerkt metaal is gemaakt, kan deze echter wel roesten. Hou je niet van het extra onderhoud dat een stalen pan nodig heeft, dan kan een paella pan met een emaille coating uitkomst bieden. De emaille coating die aangebracht is zorgt ervoor dat de pan vaatwasserbestendig wordt en na gebruik niet ingevet hoeft te worden.

Dit gebruiksgemak is de belangrijkste reden dat de emaille paella pan de laatste jaren steeds populairder is geworden.

Emaille paella pannen uit onze shop:

Glanzend roestvrij staal

Roestvrijstalen paella pannen hebben een luxe uitstraling en zijn onderhoudsvriendelijk. Het is echter niet aan te raden is om een roestvrij stalen paella pan in de vaatwasser te stoppen en met staalwol schoon te maken. Hierdoor kan het RVS namelijk beschadigen waardoor de pan alsnog kan gaan roesten.

Veel thuiskoks zijn gewend aan roestvrijstalen potten en pannen die bestand zijn tegen roesten. Bij het kiezen van een pan is het belangrijk om te onthouden dat niet elke roestvrijstalen pan hetzelfde is. Het is dan ook aan te raden om een pan te zoeken die gemaakt is van 18/8 roestvrij staal, of een vergelijkbare kwaliteit. Pannen gemaakt van 18/0 roestvrij staal zullen na verloop van tijd alsnog roestvlekken gaan vertonen.

Paella pan inductie

Naast de hiervoor genoemde paella pannen, zijn er ook paella pannen die specifiek geschikt zijn voor inductie. Dit type paella pan, dat zowel van staal, emaille, als RVS gemaakt kan zijn heeft een extra dikke en vlakke bodem.

Deze verzwaarde bodem zorgt er niet alleen voor dat de pan stevig staat, maar ook dat de bodem optimaal contact maakt met de inductie kookplaat en dat de warmte zo goed mogelijk door de hele pan geleid wordt.

Hoewel er links en rechts wel groter formaat inductie pannen voor paella te koop zijn, is het niet aan te raden om een formaat groter dan 36 cm aan te schaffen. Een paella pan voor inductie met een doorsnee van 36 cm is groot genoeg voor een paella voor 2 personen, maar ook weer niet té groot voor de inductie kookplaat. Het is namelijk wel belangrijk dat de pan goed verhit kan worden.

Inductie paella pan uit onze shop:

Hoe ga je de paella pan gebruiken?

Ga je vaak naar de camping en heb je een stootvaste en lichte pan nodig? Dan kan een stalen paella pan uitkomst bieden. Aangezien er op de meeste campings toch geen vaatwasser is, is dat probleem van tafel en hoef je de pan alleen nog maar even in te vetten na het schoonmaken. Wil je wat meer gemak of een luxere uitstraling dan is een emaille pan wellicht de beste optie en wil je op je eigen inductie kookplaat paella maken, kies dan vooral voor een inductiepan.

Sommige mensen beperken het gebruik van een paella pan niet alleen paella. Het grote en vlakke oppervlak maakt de pannen ook zeer geschikt voor het bereiden van andere maaltijden. Zo kun je er bijvoorbeeld een hele hoop roerbakgroenten in kwijt en passen er in een beetje paella pan ook flink wat hamburgers.

Conclusie

Een echte goede paella is voor veel mensen een genot en het zelf kunnen bereiden van dit fantastische gerecht is pas echt de kers op de taart.

Paella kan tegenwoordig op veel plekken gegeten worden en is vast onderdeel van de menukaart bij Spaanse restaurants. Echter gaat er niets boven het plezier en de voldoening van het zelf bereiden van een echte paella. Of je nou een authentieke Paella Valenciana, een prachtig mooie paella met zeevruchten of een vegetarische groenten paella maakt.

Het resultaat en de smaak van de paella zal in zekere mate afhangen van de ervaring, maar ook zeker van de materialen die je gebruikt. Een paella pan is hier ongetwijfeld het meest essentieel in en een onmisbaar stuk gereedschap bij het zelf maken van paella. Bedenk voordat je een paella pan gaat kopen dus goed voor hoeveel personen je wilt gaan koken, op welke warmtebron je paella gaat maken en welke wensen je hebt qua uiterlijk of onderhoudsgemak.Volg ons op social media:
Delen met een vriend