Home / Welke paella pan kan ik het beste kopen?

Welke paella pan kan ik het beste kopen?

Samen met je gezin, familie of vrienden paella eten. Dat is een mooie ervaring die jaren later vaak nog eens de revue passeert. Bij het maken van paella is een goede paella pan echter een onmisbaar stuk gereedschap, maar welke paella pan kun je eigenlijk het beste kopen?

Bij het kopen van een paella pan zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Zoals het aantal personen waarvoor je van plan bent te gaan koken en de manier waarop je de pan wilt gaan verwarmen.

beste paella pan

Het Valenciaanse gerecht Paella wordt van oudsher bereid in traditionele stalen paella pannen. De pan is zo’n prominent onderdeel van het gerecht paella dat de naam van het gerecht naar de pan vernoemd is. In het Spaans is een paella pan namelijk een paellera.

De regio rond de stad Valencia is de thuisbasis van de paella en de traditionele rijstgerechten die hier worden bereid bepalen de standaard elders in Spanje, en in de rest van de hele wereld. Paellera is het Valenciaanse woord voor pan, en wanneer je een goede paella pan kiest, heeft de paella een zeer rijke uitstraling en een dunne, aan de bodem ietwat knapperige, laag rijst waarvan de korrels gemakkelijk uiteenvallen.

Bij het gebruik van een te kleine of te diepe paella pan zal het creëren van een mooi laagje socarrat, zoals het krokante rijstlaagje op de bodem van de pan genoemd wordt, erg lastig worden. Socarrat ontstaat namelijk pas als al het overtollige vocht door de rijst opgenomen is of verdampt is.

Het bepalen van de juiste maat paella pan

Als je paella gaat maken wil je de gasten ook een degelijke portie voor kunnen zetten en de echte liefhebbers de mogelijkheid bieden om een tweede portie op te scheppen. Het is dan ook wel zo prettig om een paella pan te gebruiken waarin je iets meer paella kunt maken dan het exacte aantal porties voor je gasten. Kleinere paella pannen hebben meestal een doorsnee van zo’n 30 tot 40 centimeter en kunnen worden gebruikt voor paella’s voor één of twee personen.

Hoewel kleinere paella pannen het beste op een reguliere kookplaat passen, dien je rekening te houden met enkele andere factoren voordat je daadwerkelijk een paella pan aanschaft. Je wilt namelijk niet dat de pan de beperkende factor tijdens het koken is. Dus als je twijfelt of een pan wel ruim genoeg is, overweeg dan een pan te kiezen die iets groter is dan wat je denkt nodig te hebben.

Ga je paella maken voor familie of vrienden, dan heb je al snel een groter formaat paella pan nodig. Voor een gezelschap van 4 tot 6 personen is een paella pan met een doorsnee van 50 cm aan te raden. En voor 6 tot 8 personen is een pan met een doorsnee van 55 cm aan te raden.

Een paella pan van een dergelijk formaat is te groot voor een reguliere kookplaat. Het is dan ook zaak om te zoeken naar een alternatieve warmtebron waarmee je het gehele oppervlak van de pan goed kun verwarmen. Geschikte warmtebronnen kunnen de barbecue of een authentiek houtvuurtje zijn. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan biedt een paella brander uitkomst. Een paella brander is een gasbrander met één of meerdere gasringen waarmee de paella pan geleidelijk en gelijkmatig verwarmd kan worden. De gasringen zijn traploos te verstellen waardoor je maximale controle hebt.

Ga je voor nog meer mensen paella maken, ga dan uit van een paella pan met een doorsnee van tenminste 60 cm of meer. Een pan van 60 centimeter is geschikt voor 8 tot 10 personen. Hiermee zet je een indrukwekkend gerecht op tafel, waarvoor de borden aan de kant geschoven moeten worden…

Heb je de smaak te pakken en wil je vaker paella gaan maken voor wisselende gezelschappen? Dan is het aan te raden om verschillende maten paella pannen in huis te hebben. Alhoewel je wel iets met het aantal porties kunt spelen, is het niet fijn om mis te grijpen.

Koop je echter liever één pan, dan kan het verstandig zijn om voor de zekerheid één maat groter te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. Stel dat je met een gezin van 4 personen bent, dan zou je prima uit de voeten kunnen met een paella pan met een doorsnee van 46 centimeter. Krijg je dan echter een keer eters en wil je voor 6 of 8 personen paella maken, dan heb je met deze pan te weinig ruimte.

Keer je het verhaal om en ga je voor een paella pan voor 8 personen personen, met een doorsnee van 55 cm, dan kun je deze pan ook meteen gebruiken voor je eigen gezin. Een pan van 55 centimeter is namelijk ook bruikbaar voor een paella voor 6, of zelfs 4 personen. In de verschillende video’s met paella recepten op ons Youtube kanaal doen wij hetzelfde.

Welke paella pan past het beste bij jou?

Elk gerecht dat je op tafel zet weerspiegelt deels de (on)mogelijkheden van je kookplaat, en paella is daarop geen uitzondering. De paella pan die je kiest moet passen bij het type kookplaat, zodat je in staat bent om een echt goed gerecht te bereiden. Zo moet dus ook een paella pan passen bij het formaat van je kookplaat. Als je een pan koopt die te groot is voor de kookplaat zal de pan niet goed te verhitten zijn en ontstaat er een probleem om de paella goed en overal gelijk gaar te krijgen.

Heb je een keramische- of inductiekookplaat, dan zal een standaard model paella pan niet goed werken. Een standaard type pan heeft namelijk een bodem die ietwat hol staat. Als je paella maakt boven een gasfornuis, BBQ, paella brander of op een houtvuur komt dit type pan prima tot zijn recht, maar op een elektrische kookplaat, en zeker inductie zal deze pan niet goed warm worden. Hiervoor heb je een ander type paella pan nodig, namelijk eentje met een volledig platte en iets dikkere bodem. Deze pan maakt beter contact met de kookplaat en zorgt voor een betere warmtegeleiding.

Verschillende soorten paella pannen

Weten welke paella pan je het beste kunt kopen is soms ook een kwestie van het kiezen van het juiste materiaal. Paella pannen worden gemaakt van gepolijst staal, emaille, roestvrij staal, en diverse andere materialen. Elke soort pan heeft zijn eigen eigenschappen.

Stalen paella pan

De stalen paella pan is de pan die van oudsher het meest gebruikt wordt voor de bereiding van paella. Stalen pannen zijn licht van gewicht, stootvast en geschikt voor intensief gebruik. Het gewicht kan zeker bij grotere paella’s een voordeel zijn. Een pan met een maaltijd voor bijvoorbeeld twintig personen kan namelijk behoorlijk zwaar zijn.

Een ander kenmerk van stalen paella pannen is dat deze de warmte snel geleiden. Dat wil zeggen dat de pan snel warm is als deze op het vuur staat en dat je de paella vrij nauwkeurig op specifieke plekken meer of minder warmte kunt geven.

Vooral voor het intensieve gebruik en in de horeca bieden stalen paella pannen dus een uitkomst. Dit in tegenstelling tot de meer delicate pannen die gemaakt zijn van roestvrij staal of voorzien zijn van een antiaanbaklaag. Of, nog extremer, de loodzware gietijzeren pannen die je her en der wel eens voorbij ziet komen.

Een aandachtspunt van een stalen paella pan is het onderhoud. Omdat een stalen pan niet bewerkt is en geen coatings of antiaanbaklaag bevat, kan deze roesten. Dit roesten begint zodra de pan schoongemaakt is en het is dus erg belangrijk om de pan, na ieder gebruik of schoonmaakbeurt, meteen in te vetten met een laagje olie. Precies zoals je een bakblik invet eigenlijk. Dit laagje olie voorkomt roestvorming en op deze manier kun je de pan vele jaren lang blijven gebruiken.

Een goede stalen pan van 46 centimeter kan gebruikt worden om een paella voor 3 tot 4 personen in te bereiden, deze pan zal dan waarschijnlijk schoon op gaan. Heb je met grote eters te maken dan kan het verstandig zijn om een maatje groter aan te schaffen, dus een pan met een doorsnee van 50 centimeter. Hier kun je een paella voor 4 personen, maar ook voor 6 personen in kwijt waardoor je zeker weet dat er genoeg is voor iedereen.

Het goed schoonmaken en meteen oliën houdt de pan in goede conditie. Vertoont de binnenkant van de pan toch wat roestvorming, dan kun je dit weg krijgen door er met een stuk staalwol stevig doorheen te schuren. Spoel de pan vervolgens goed uit en olie hem opnieuw in, dan kan hij weer lange tijd mee.

Stalen paella pannen uit onze shop:

Emaille paella pan

Zoals gezegd is een stalen paella pan goedkoop en kan deze goed tegen een stootje. Omdat de pan volledig van onbewerkt metaal is gemaakt, kan deze echter wel roesten. Hou je niet van het extra onderhoud dat een stalen pan nodig heeft, dan kan een paella pan met een emaille coating uitkomst bieden. De emaille coating die aangebracht is zorgt ervoor dat de pan vaatwasser bestendig wordt en na gebruik niet ingevet hoeft te worden. Dit gebruiksgemak is de belangrijkste reden dat de emaille paella pan de laatste jaren steeds populairder is geworden en tegenwoordig ook in restaurants het meest gebruikte type paella pan is.

Emaille paella pannen uit onze shop:

Paella pan van roestvrij staal

Roestvrijstalen paella pannen hebben een luxe uitstraling en zijn onderhoudsvriendelijk. Het is echter niet aan te raden is om een roestvrij stalen paella pan in de vaatwasser te stoppen of met staalwol schoon te maken. Hierdoor kan het RVS beschadigen waardoor de pan alsnog kan gaan roesten.

Veel thuiskoks zijn gewend aan roestvrijstalen potten en pannen die bestand zijn tegen roesten. Bij het kiezen van een pan is het belangrijk om te onthouden dat niet elke roestvrijstalen pan hetzelfde is. Het is dan ook aan te raden om een pan te zoeken die gemaakt is van 18/8 roestvrij staal, of een vergelijkbare kwaliteit. Pannen gemaakt van 18/0 roestvrij staal zullen na verloop van tijd alsnog roestvlekken gaan vertonen.

Paella pan inductie

Naast de hiervoor genoemde paella pannen, zijn er ook paella pannen die specifiek geschikt zijn voor inductie. Dit type paella pan, dat zowel van staal, emaille, als RVS gemaakt kan zijn heeft een extra dikke en vlakke bodem. Deze verzwaarde bodem zorgt er niet alleen voor dat de pan stevig staat, maar ook dat de bodem optimaal contact maakt met de inductie kookplaat en dat de warmte zo goed mogelijk door de hele pan geleid wordt.

Hoewel er links en rechts wel groter formaat inductie pannen voor paella te koop zijn, is het niet aan te raden om een formaat groter dan 34 tot 36 centimeter aan te schaffen. Een paella pan voor inductie met een doorsnee van 34 cm is groot genoeg voor een paella voor twee personen, maar ook weer niet té groot voor de inductie kookplaat. Het is namelijk wel belangrijk dat de pan goed en gelijkmatig verhit kan worden.

Inductie paella pan uit onze shop:

Conclusie

Paella kan tegenwoordig op veel plekken gegeten worden en is vast onderdeel van de menukaart bij Spaanse restaurants. Echter gaat er niets boven het plezier en de voldoening van het zelf bereiden van een heerlijke paella. Of je nou een authentieke Paella Valenciana, een prachtig mooie paella met zeevruchten of een vegetarische groenten paella maakt.

Het resultaat en de smaak van de paella zal in zekere mate afhangen van de ervaring, maar ook zeker van de materialen die je gebruikt. Een paella pan is hier ongetwijfeld het meest essentieel in en een onmisbaar stuk gereedschap bij het zelf maken van paella. Bedenk voordat je een paella pan gaat kopen dus goed voor hoeveel personen je wilt gaan koken, op welke warmtebron je paella gaat maken en welke wensen je hebt qua uiterlijk of onderhoudsgemak.

Winkelwagen