Is paellarijst hetzelfde als risottorijst?

Paellarijst en Risottorijst… Het klimaat waarin ze groeien toont veel overeenkomsten, qua uiterlijk doen ze niet voor elkaar onder en ze beide rijstsoorten worden gebruikt in een eenpansgerecht uit het Middellandse Zeegebied. Toch zijn paellarijst en risottorijst niet geheel hetzelfde.

Risottorijst uitgelicht

Paellarijst en risottorijst bestaan niet

Voordat we verder kijken naar de verschillen en overeenkomsten, is het belangrijk om even goed naar de specifieke rijstsoorten te kijken.

De benaming paellarijst of risottorijst zegt op zichzelf namelijk helemaal niks. Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten. Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto. Onderliggend zijn er verschillende rijstsoorten voor beide gerechten.

Voor het maken van paella worden met name de rijstsoorten Arroz Bomba of Arroz Redondo gebruikt. Bomba rijst is de meest bekende en de meest luxe van de twee rijstsoorten, maar het is juist de meer betaalbare Redondo rijst die in Spanje het meeste gebruikt wordt om paella mee te maken.

Beide rijstsoorten zijn dus zeer geschikt voor het maken van paella en tevens verkrijgbaar in onze eigen webshop. Echter zijn de rijstsoorten zeker niet hetzelfde.

In het geval van risottorijst geldt eigenlijk ongeveer hetzelfde. Daar heb je de luxe Riso Carnaroli en de meer gangbare Riso Arborio.

Overeenkomsten

Arroz Bomba en Riso Carnaroli zijn de meest exclusieve soorten paellarijst en risottorijst. Als we deze twee rijstsoorten naast elkaar zetten zien we de volgende overeenkomsten:

  • Beide rijstsoorten hebben een hoog gehalte aan amylose. Amylose is een bestanddeel van zetmeel en doet tevens dienst als bindmiddel in het gerecht.
  • Daarnaast zowel Carnaroli als Bomba rijst een relatief lage glycemische index. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel en is gunstig voor mensen met diabetes.

De in de rijst aanwezige amylose lost op in het vocht waarin je de rijst kookt. Op die manier fungeert het als bindmiddel voor het vocht en maakt het de rijst minder plakkerig.

Dit is belangrijk omdat de rijst in risotto en paella een losse structuur hoort te hebben. Met name bij risotto wordt vaak gedacht dat de rijst plakkering hoort te zijn, maar in feite zijn het de kaas en het ingedikte vocht die voor binding zorgen. De rijst zelf dient een losse structuur te hebben zodat je afzonderlijke rijstkorrels proeft.

Dit in tegenstelling tot veel Aziatische rijstgerechten zoals sushi waar de rijst juist aan elkaar dient te plakken.

Verschillen

Het verschil tussen paellarijst en risottorijst zit hem vooral in de toepassing in de gerechten.

Een goede risotto heeft een romige, licht stroperige structuur, terwijl goede paella juist enigszins droog en zelfs een beetje knapperig hoort te zijn.

Verder kook je paellarijst in een grote, ondiepe, paella pan zodat er een dunne laag rijst ontstaat en overtollig vocht makkelijk kan verdampen. Risottorijst daarentegen kook je in een diepere pan, waarbij je juist wil dat al het vocht door de rijst opgenomen wordt.

Een laatste verschil is nog dat risottorijst tijdens de bereiding voortdurend geroerd wordt, terwijl je paellarijst juist helemaal niet dient te roeren.

De verschillen in bereidwijze van beide rijstsoorten zorgt ervoor dat de specifieke kenmerken van risotto- en paellarijst optimaal benut worden en dat de gerechten een totaal andere structuur, smaakbeleving en presentatie krijgen.

Hoewel paellarijst en risottorijst dus zeker overeenkomsten tonen, is het uitwisselen van de rijstsoorten niet aan te raden als je tot een goed eindresultaat wilt komen.

Zin om zelf paella te maken?

Heb jij zin om zelf een lekkere paella te maken? Bekijk dan de receptenpagina elders op onze site eens. Daar vind je de lekkerste en meest authentieke paella recepten, met vlees, vis, schaal- en schelpdieren, of zelf geheel vegetarisch. Erg lekker!

Populaire producten uit onze webshop

Volg ons via Social Media en de Nieuwsbrief

Volg ons op Youtube Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram Volg ons op Pinterest