Is paellarijst hetzelfde als risottorijst?

Paellarijst en Risottorijst… Het klimaat waar in ze groeien toont veel overeenkomsten, qua uiterlijk doen ze niet voor elkaar onder en ze beide rijstsoorten worden in een eenpansgerecht uit het Middellandse Zeegebied gebruikt. Toch zijn paellarijst en risottorijst niet geheel hetzelfde.

Risottorijst uitgelicht

Paellarijst en risottorijst bestaan niet

Voordat we verder kijken naar de verschillen en overeenkomsten, is het belangrijk om even goed naar de specifieke rijstsoorten te kijken.

De benaming paellarijst of risottorijst zegt op zichzelf namelijk helemaal niks. Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten.

Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto.

Onderliggend zijn er verschillende rijstsoorten voor beide gerechten.

Voor het maken van paella gebruik je de rijstsoorten ‘Arroz Bomba’ en ‘Arroz Senia/Arroz Bahia’. De tweede wordt meestal op de verpakking aangeduid als Arroz Extra of Arroz Redondo.

Beide rijstsoorten zijn zeer geschikt voor het maken van paella, maar zijn niet hetzelfde.

In een artikel over paella rijst staan we uitgebreid stil bij de kenmerken en verschillen van deze rijstsoorten.

In het geval van risottorijst geldt eigenlijk precies hetzelfde. Daar heb je de luxe ‘Riso Carnaroli’ en de meer gangbare ‘Riso Arborio’.

Overeenkomsten

Arroz Bomba en Riso Carnaroli zijn meest exclusieve soorten paellarijst en risottorijst. Als we deze twee rijstsoorten naast elkaar zetten zien we enkele overeenkomsten.

De belangrijkste overeenkomst is dat beide rijstsoorten een hoog gehalte aan amylose hebben.

Amylose is een bestanddeel van zetmeel en doet tevens dienst als bindmiddel in het gerecht.

Daarnaast hebben rijstsoorten met een hoog gehalte aan amylose een relatief lage glycemische index. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel wat gunstig is voor mensen met diabetes.

De aanwezige amylose lost op in het vocht waarin je de rijst kookt en fungeert tevens als bindmiddel voor dat vocht. Ook maakt het de rijst minder plakkerig.

Dit is belangrijk omdat de rijst in risotto en paella een losse structuur hoort te hebben. Er moeten zoveel mogelijk losse rijstkorrels in het gerecht zitten. Dit in tegenstelling tot veel Aziatische rijstgerechten zoals sushi.

Verschillen

De verschillen tussen paellarijst en risottorijst zitten hem vooral in de toepassing in de gerechten.

Een goede risotto is romig terwijl een goede paella juist enigszins droog en zelfs een beetje knapperig hoort te zijn.

Daarnaast maak je paella in een grote, ondiepe, paella pan terwijl je risotto in een diepere pan maakt.

Dit verschil in bereiding zorgt ervoor dat het vocht op een andere manier door de rijst opgenomen wordt en het gerecht anders van structuur wordt.

Het is dan ook zo dat beide rijstsoorten zeer geschikt zijn voor het gerecht waarvoor ze worden gekweekt.

Het uitwisselen hiervan is dan ook niet aan te raden. Dit komt het eindresultaat niet ten goede.


Meer Over Paella?

Volg ons op Youtube
Ontvang de Nieuwsbrief

Volg ons op Instagram
Volg ons op Pinterest