Home / Vragen over Paella / Is paellarijst hetzelfde als risottorijst?

Is paellarijst hetzelfde als risottorijst?

Paellarijst en Risottorijst… Het klimaat waarin ze groeien toont veel overeenkomsten, qua uiterlijk doen ze niet voor elkaar onder en beiden rijstsoorten worden gebruikt in een eenpansgerecht uit het Middellandse Zeegebied. Toch zijn paellarijst en risottorijst niet geheel hetzelfde.

Is paellarijst hetzelfde als risottorijst

Paellarijst en risottorijst bestaan niet

Voordat we verder kijken naar de verschillen en overeenkomsten, is het belangrijk om even goed naar de specifieke rijstsoorten te kijken.

De benaming paellarijst of risottorijst zegt op zichzelf namelijk helemaal niks. Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten. Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto. Onderliggend zijn er verschillende rijstsoorten voor beide gerechten.

Soorten paellarijst

Voor het maken van paella worden de rijstsoorten Bomba, Redondo, Albufera en Marisma het meest gebruikt. Van deze soorten paella rijst is Bomba rijst de meest bekende en exclusieve soort. Bomba rijst heeft als belangrijkste kenmerk dat hij maar liefst drie tot vier keer zijn eigen gewicht aan vocht op kan nemen.

Redondo rijst is op zijn beurt weer de meer betaalbare rijstsoort en zeer goed in het absorberen van smaak. Het is dan ook de Redondo rijst die in Spanje het meeste gegeten wordt.

Marisma rijst is op zijn beurt weer iets zachter van textuur en wordt enigszins sappig als de rijst gekookt is. Een paella zal met deze rijstsoort dan ook ietwat ‘natter’ aanvoelen dan met de andere rijstsoorten. Ook heeft Marisma rijst een iets grotere rijstkorrel waardoor de rijst zich extra mooi laat presenteren.

Met de relatief nieuwe Albufera rijst proberen de Valenciaanse rijstboeren het beste van twee werelden de combineren. Deze hybride rijstsoort beschikt namelijk over de beste kenmerken van de Bomba en Redondo rijst. Met deze kwaliteiten is de Albufera rijst de rijzende ster aan het paellafront en de favoriete rijstsoort bij veel paella chefs.

Paella rijst uit onze webshop

Snelle Levering

Binnen 48 uur verzonden

Verzending

Nederland € 4,95 | België € 6,95

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Soorten risottorijst

In het geval van risottorijst is er een soortgelijke onderverdeling. Daar heb je namelijk de luxe Riso Carnaroli en de meer gangbare Riso Arborio.

Overeenkomsten

Arroz Bomba en Riso Carnaroli zijn de meest exclusieve soorten paellarijst en risottorijst. Als we deze twee rijstsoorten naast elkaar zetten zien we de volgende overeenkomsten:

  • Beide rijstsoorten hebben een hoog gehalte aan amylose. Amylose is een bestanddeel van zetmeel en doet tevens dienst als bindmiddel in het gerecht.
  • Daarnaast hebben zowel Carnaroli als Bomba rijst een relatief lage glycemische index. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel en is minder slecht voor mensen met diabetes.

De in de rijst aanwezige amylose lost op in het vocht waarin je de rijst kookt. Op die manier fungeert het als bindmiddel voor het vocht en maakt het de rijst minder plakkerig.

Dit is belangrijk omdat de rijst in risotto en paella een losse structuur hoort te hebben. Met name bij risotto wordt vaak gedacht dat de rijst plakkering hoort te zijn, maar in feite zijn het de kaas en het ingedikte vocht die voor binding zorgen. De rijst zelf dient een losse structuur te hebben zodat je afzonderlijke rijstkorrels proeft.

Dit in tegenstelling tot veel Aziatische rijstgerechten zoals sushi waar de rijst juist aan elkaar dient te plakken.

Verschillen

Het verschil tussen paellarijst en risottorijst zit hem vooral in de toepassing in de gerechten.

Een goede risotto heeft een romige, licht stroperige structuur, terwijl goede paella juist enigszins droog en zelfs een beetje knapperig hoort te zijn.

Verder kook je paellarijst in een grote, ondiepe, paella pan zodat er een dunne laag rijst ontstaat en overtollig vocht makkelijk kan verdampen. Risottorijst daarentegen kook je in een diepere pan, waarbij je juist wil dat al het vocht door de rijst opgenomen wordt.

Een laatste verschil is nog dat risottorijst tijdens de bereiding voortdurend geroerd wordt, terwijl je paellarijst juist helemaal niet dient te roeren.

De verschillen in bereidwijze van beide rijstsoorten zorgt ervoor dat de specifieke kenmerken van risotto- en paellarijst optimaal benut worden en dat de gerechten een totaal andere structuur, smaakbeleving en presentatie krijgen.

Hoewel paellarijst en risottorijst dus zeker overeenkomsten tonen, is het uitwisselen van de rijstsoorten niet aan te raden als je tot een goed eindresultaat wilt komen.

Zelf paella maken?

Heb jij na het lezen van dit artikel zin gekregen om zelf paella te maken? Of zoek jij nog een goed en authentiek paella recept?

Neem dan vooral een kijkje op de pagina met paella recepten. Daar vind je de lekkerste en meest populaire paella recepten. Van de echte authentieke Paella Valenciana, tot de intens zwart gekleurde Arroz Negro (Zwarte Paella).

Winkelwagen