Home / Welke maat paella pan heb ik nodig?

Welke maat paella pan heb ik nodig?

Een paella pan is een essentieel stuk gereedschap bij het maken van paella. Maar welke maat paella pan heb je nou precies nodig voor hoeveel personen? Helaas roept deze vraag vaak meer vragen dan antwoorden op. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat het aantal porties, of ‘raciones’ zoals deze in het Spaans genoemd worden, vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Welke maat paella pan heb ik nodig Uitgelicht

Heb je een paella pan nodig om paella te maken?

Het antwoord op deze vraag is wellicht enigszins verrassend. Namelijk, nee. Je hebt niet per se een paella pan nodig om paella te maken.

De voornaamste reden dat paella over het algemeen wel in een paella pan gemaakt wordt, is dat er weinig andere pannen zijn met een dergelijk groot oppervlak. De paella pan is namelijk het middel en niet het doel. Een overheerlijke, dampende verse paella is uiteraard het uiteindelijke doel dat je wilt bereiken.

Wat kan ik gebruiken in plaats van een paella pan?

Naast de paella pan is, in principe, elke ondiepe pan met een vlakke bodem geschikt is om paella in te maken. Als het oppervlak van bodem maar groot genoeg is voor het aantal porties paella dat je in de pan wilt bereiden.

En als je de pan maar op een warmtebron zet waarmee je de gehele bodem van de pan gelijkmatig kunt verwarmen. Zolang dit het geval is kun je met elke pan een heerlijke paella maken.

Punt is echter dat dergelijke pannen bijna niet verkrijgbaar zijn of dat ze erg kostbaar zijn. Dit in tegenstelling tot een paella pan, welke over het algemeen, juist zeer schappelijk geprijsd is.

Wat is er speciaal aan een paella pan?

Wat er zo speciaal is aan een paella pan heb ik hierboven eigenlijk al min of meer beantwoord. Een paella pan heeft, uiteraard, dé kenmerken die nodig zijn voor het bereiden van paella. Een paella pan is namelijk ondiep en heeft een groot bodemoppervlak.

De reden dat deze twee kenmerken zo belangrijk zijn heeft ermee te maken dat de laag rijst van een paella vrij dun hoort te zijn. In Spanje hanteert men de vinger als maatstaf. Als het laagje rijst in de paella ongeveer een vinger dik is, dan heb je de juiste maat paella pan gebruikt.

Welke maat paella pan heb ik nodig?

Welke maat paella pan je precies nodig hebt hangt af van het aantal personen waarvoor je paella wilt gaan maken. Zo heb je logischerwijs voor een paella voor twee personen een kleinere maat pan nodig dan voor een paella voor bijvoorbeeld acht personen.

In onderstaande tabel zie je de juiste verhouding tussen het aantal porties paella/aantal personen en de maat van de paella pan. Dit is de maatvoering die wij overal op de website gebruiken en overeenkomt met de maten die de chefs in de betere Spaanse paella restaurants hanteren.

formaat paella panaantal personen
42 cm2 tot 3
46 cm3 tot 4
50 cm4 tot 6
55 cm6 tot 8
60 cm8 tot 10

Een paella pan in de juiste maat kopen?

Wil jij zelf paella gaan maken en heb je daar een geschikte paella pan voor nodig? Wellicht dat de paella pannen uit onze webshop dan een goede optie voor je zijn. In onze shop verkopen we verschillende typen authentieke paella pannen van Spaanse makelij.

De verhouding tussen de maat van de pan en het aantal personen is, uiteraard, afgestemd op de maatvoering die gehanteerd wordt door de Spaanse paella chefs. Op deze manier weet je zeker dan je een formaat paella pan hebt waarin je een echte goede paella voor het gewenste aantal personen kunt maken.

Fabrikanten hanteren andere verhoudingen

Een tabel zoals hierboven lijkt de vraag over welke maat paella pan je nodig hebt in eerste instantie duidelijk te beantwoorden. Ware het niet dat fabrikanten en vele winkels andere verhoudingen vermelden en er verwarring ontstaat.

Afgezet tegen de tabel, geeft men namelijk de volgende verhouding tussen de maat van de paella pan en het aantal porties aan:

Zoals je ziet is dit een fors verschil met het aantal porties uit de eerdere tabel. Waarom dit verschil er is, is tot op heden een groot raadsel. Zeker omdat bijna alle fabrikanten van paella pannen in de directe omgeving van Valencia gevestigd zijn. Valencia is de stad van de paella en de mensen uit de regio weten dan ook heel goed dat je geen paella voor 7 personen in een pan van 36 cm kunt maken. Wellicht dat men in het verleden ingegaan is op het verzoek van buitenlanders of de commercie…

Feit is echter wel dat de één zegt dat je paella pan maat X nodig hebt, terwijl de ander zegt dat het juist maat Y moet zijn. Dit zorgt voor nogal wat onduidelijkheid.

Welke maat paella pan moet ik kopen?

In een poging om de onduidelijkheid omtrent de verhouding tussen de maat van de paella pan en het aantal porties paella weg te nemen, hebben wij de fabrikant die onze paella pannen produceert om uitleg gevraagd. Zij geven aan dat het verschil zit tussen een zogenaamde horeca portie (lees: een goed bord vol) en een proeverij met bescheiden porties voor op een klein bordje.

Denk bij het aanschaffen van een paella pan dus goed na met welk doel je paella gaat maken en uit hoeveel mensen je gezelschap meestal zal bestaan. Kies vervolgens de maat paella pan die daar het beste mee overeenkomt en het kan eigenlijk niet misgaan.

Maak je deze ene keer paella voor een groter gezelschap en de andere keer alleen voor je eigen gezin? Dan kan het verstandig zijn om twee verschillende paella pannen aan te schaffen. Zo heb je altijd een paella pan in het juiste formaat bij de hand en, met het juiste onderhoud, gaat een paella pan jarenlang mee.

Deze pagina delen

Winkelwagen