Waar kan ik een paella pan kopen?

Paella pannen zijn er in vele soorten en maten. Maar welke paella pan heb je precies nodig en waar kun je een paella pan kopen? Bij een paella pan kopen zijn er drie zaken om rekening mee te houden, namelijk; het formaat van de paella pan, het materiaal waar de paella pan van gemaakt is en de prijs van de paella pan.

Waar kan ik een paella pan kopen?

Enkele paella pannen uit onze webshop

Een paella pan kopen in het juiste formaat

Het eerste, en tevens belangrijkste punt, bij het kopen van een paella pan is het formaat van de pan. Veel mensen schaffen, zonder het zelf te beseffen, een paella pan aan in een te klein formaat. De oorzaak hiervan ligt hem in het feit dat ze kijken naar het aantal porties dat aangegeven wordt op de verpakking of in de (web)winkel.

Het aantal porties wat daar vermeld wordt komt meestal niet overeen met het optimale aantal porties waar de pan geschikt voor is. Oftewel, dat er praktisch gezien x-aantal porties in de pan passen, wil niet zeggen dat dit ook de beste paella oplevert.

Het probleem bij de aanschaf van een te klein formaat paella pan zit hem in de dikte van de laag rijst. Een goede paella heeft namelijk een dunne laag rijst. Vaak niet meer dan een centimeter of twee.

Als je teveel rijst in de pan doet kunnen er twee problemen ontstaan. Als eerste loop je het risico dat niet al het vocht in de pan past en de rijst niet gaar kan koken. De pan zit immers al vol met ingrediënten en rijst.

Het tweede probleem dat zich kan voordoen is dat de rijstlaag zo dik wordt dat het vocht niet goed meer kan verdampen. Hierdoor krijgt de paella een papperige en kleffe rijstlaag.

In de volgende tabel zie je het minimale en maximale aantal porties paella, afgezet tegen de maat paella pan. Al deze formaten paella pannen zijn te bestellen in onze eigen webshop. Wellicht helpt deze tabel je bij het bepalen van de maat paella pan die je het beste kunt kopen:

Formaat
paella pan
Aantal personen
36 cm2
42 cm3
46 cm4
50 cm6
55 cm8
60 cm10

Met deze afmetingen krijg je een mooie dunne paella waarvan de rijst goed gaar kan worden en waarin de ingrediënten mooi gepresenteerd worden. Het oog wil immers ook wat.

Een paella pan van het juiste materiaal

Een tweede aspect waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van een paella pan is het materiaal en de afwerking. Alle paella pannen zijn gemaakt van staal, maar de wijze van afwerking kan een groot verschil in gebruikersgemak teweegbrengen.

Samengevat heb je de volgende soorten en afwerkingen in paella pannen:

  • Gepolijst staal
  • Extra dik gepolijst staal
  • Gepolijst staal voor inductie of keramische kookplaten
  • Roestvrij staal
  • Geëmailleerd staal
  • Geëmailleerd staal voor inductie of keramische kookplaten

Het verschil tussen de bovenste en de onderste drie van die rijtje zit hem in de gevoeligheid voor roest. Schaf je namelijk een stalen pan aan die niet afgewerkt is dan dien je deze pan na ieder gebruik in te vetten met olie voordat je hem wegzet. Ook kunnen deze pannen niet in de vaatwasser omdat ze er dan al geroest uitkomen.

Bij een roestvrij stalen of een geëmailleerde paella pan heb je geen last van roestvorming. De prijs van deze pannen ligt hoger, maar het gebruikersgemak neemt ook toe.

Het verschil tussen een normale paella pan en een pan voor inductie zit hem in de dikte van de bodem. Een pan voor inductie heeft een dikkere bodem waardoor er beter contact met de kookplaat gemaakt wordt en waardoor hij beter warmte geleidt.

De prijs van de paella pan

Een ander, niet te vergeten, aspect is de prijsstelling van de paella pan. In Spanje zijn paella pannen relatief goedkoop. In andere landen kan deze prijsstelling echter heel anders zijn.

Enerzijds is dit begrijpelijk aangezien de pannen in Spanje geproduceerd worden. Hierdoor liggen de transportkosten binnen Spanje een stuk lager dan als de pannen naar een ander land verscheept moeten worden. Anderzijds is het ook zo dat het aanbod van paella pannen in veel landen nogal beperkt is. Deze schaarste zorgt ervoor dat de pannen tegen relatief hoge prijzen verkocht kunnen worden.

Een goede vanaf prijs voor een basismodel stalen paella pan voor twee personen (36 cm) is ongeveer € 15,-. Ga je voor een groter formaat, of een emaille of inductie pan, dan liggen de prijzen hoger.

Waar kan ik een paella pan kopen?

Buiten Spanje zijn paella pannen vooral te koop in webshops, zo ook bij ons. In onze webshop vind je de meest gangbare maten paella pannen van een goede kwaliteit. Deze paella pannen worden gefabriceerd bij één van de grootste fabrikanten van paella pannen in Spanje.Volg ons op social media:
Delen met een vriend