Home / Vragen over Paella / Waar kan ik een paella pan kopen?

Waar kan ik een paella pan kopen?

Paella pannen zijn er in vele soorten en maten. Maar welke paella pan heb je precies nodig en waar kun je een paella pan kopen? Als je een paella pan wilt gaan kopen zijn er enkele zaken om rekening mee te houden, namelijk; het formaat van de paella pan, het materiaal waar de pan van gemaakt is en de prijs van de paella pan.

Paellapan kopen

Waar kun je een paella pan kopen?

Paellapannen kun je op verschillende plekken kopen. Vooral het online aanbod in paellapannen is de laatste jaren fors toegenomen. Er zijn eigenlijk twee plekken waar je terecht kunt als je een paella pan wilt gaan kopen; de bekende online marktplaatsen zoals Bol, Amazon en Fonq en de kleinere zelfstandige webwinkels die zicht gespecialiseerd hebben in het gerecht paella en de producten die erbij horen.

Het uitgebreide aanbod aan paella pannen is enerzijds een prettige ontwikkeling omdat je hierdoor meer keus hebt en de verschillende soorten pannen en prijzen kunt vergelijken. Echter heeft het toegenomen aanbod aan paella pannen in online winkels ook een keerzijde in de vorm van misinformatie.

Zeker bij de grote online platforms zoals Bol.com, Amazon, Fonq en Blokker kun je zonder veel moeite een paella pan kopen. Wees hier echter waakzaam dat je geen zogenaamde kat in de zak koopt en let goed op de volgende punten voordat je bij één van deze marktplaatsen een paella pan gaat kopen:

1. Koop een paella pan van een gerenommeerd merk

De Spaanse producenten Vaello La Valenciana en Garcima zijn met afstand de grootste fabrikanten van paella pannen. Beide bedrijven zijn gevestigd in de directe omgeving van paella hoofdstad Valencia en leveren sinds vele jaren paella pannen aan Spaanse restaurants en consumenten.

Zoals met zoveel producten worden er tegenwoordig ook paella pannen in China gekocht en te koop aangeboden op de verschillende platforms. Deze pannen, die vaak nog goedkoper zijn ook, zien er op de foto’s hetzelfde uit, maar zijn vaak van een stuk mindere kwaliteit. Dit doordat er dunner of goedkoper staal wordt gebruikt, bevestigingspunten minder solide zijn en coatings van mindere kwaliteit zijn.

Tip! Kijk voordat je een paella pan gaat kopen altijd van welk merk de pan is en koop bij voorkeur een paella pan van één van de genoemde Spaanse fabrikanten.

2. Neem product beschrijvingen niet meteen voor waar aan

Een ander punt om rekening mee te houden als je een paella pan bij bijvoorbeeld Bol.com of Amazon gaat kopen, is dat de product beschrijving die bij de paella pan staat vaak niet volledig is of foutieve informatie bevat. De meest voorkomende fout is de verhouding tussen het formaat van de pan en het aantal personen waarvoor er paella in gemaakt kan worden. Hier staan we verderop in dit artikel uitgebreider bij stil.

De oorzaak hiervan is dat deze platforms werken met geautomatiseerde systemen die vaak ‘zelfstandig’ bepalen welke productinformatie het beste is om zoveel mogelijk te verkopen. Of deze informatie correct en volledig is, is minder belangrijk.

Als verkoper op deze platforms heb je ook zelf de mogelijkheid om product beschrijvingen aan te passen. Echter worden wijzigingen vaak niet doorgevoerd of bepaald de verkoper met de laagste prijs wat er in de omschrijving mag staan. Als dit een gespecialiseerde partij is heb je geluk, maar als het een verkoper is die massa’s producten tegen dumpprijzen aanbiedt, is de informatie bij een product vaak zeer summier en niet correct.

Tip! Check altijd meerdere websites voordat je een paella pan gaat kopen. Zo weet je zeker dat je het juiste type en het juiste formaat paella pan koopt.

3. Bulkverkoop vs. specialist

Op de bekende online marktplaatsen vind je over het algemeen twee typen verkopers van paella pannen. Dit zijn aan de ene kant de partijen die duizenden producten aanbieden en door op elk product een heel klein beetje winst te maken hun bestaansrecht willen behouden. Het logistieke proces is bij deze partijen vaak wel in orde omdat er vanuit grote magazijnen verzonden wordt of men gebruik maakt van fulfillment bedrijven die de logistiek voor ze regelen.

Op het moment dat je een vraag over een specifiek product hebt, kan het echter wel eens lastig worden. Als aanbieder van duizenden producten uit allerlei branches is het natuurlijk niet te doen om voldoende kennis van ieder product te hebben om specifieke vragen van klanten te kunnen beantwoorden.

Het andere type verkopers van paella pannen die je op de grote online platformen vind, zijn de specialisten uit een bepaalde markt. Op het vlak van paella pannen zijn dit vaak de webshops die ook producten voor paella via hun eigen (web)winkel verkopen. Voor deze partijen is vooral het grote aantal bezoekers van de platformen interessant omdat hier met een eigen shop niet mee valt te concurreren.

Het verschil tussen de bulkverkopers en de specialisten zit hem vooral in de kennis en de passie voor het product dat ze aanbieden. Bulkverkopers zijn uit op een zo groot mogelijk aanbod tegen een minieme marge. Specialisten daarentegen willen vooral toegevoegde waarde bieden door kwalitatieve producten aan te bieden en vragen van klanten zo goed mogelijk te beantwoorden.

Tip! Bekijk of je te maken hebt met een partij die vooral veel verschillende producten wil verkopen of een specialist in een bepaalde branche. Ga vervolgens een paella pan kopen bij de partij waar je het beste gevoel bij hebt.

Een paella pan kopen in het juiste formaat

Een zeer belangrijk punt bij het kopen van een paella pan is het formaat van de pan. Veel mensen schaffen, vaak zonder het zelf te beseffen, een paella pan aan die achteraf te klein blijkt te zijn.

De oorzaak hiervan ligt in het feit dat men kijkt naar het aantal porties dat aangegeven staat op de verpakking of 1-op-1 overgenomen is door de (web)winkel. Het aantal porties wat daar vermeld staat komt meestal niet overeen met het aantal personen waarvoor je paella in de betreffende pan kunt maken.

Fabrikanten geven het aantal porties aan met de term ‘raciones’. Hoewel het woord ‘ración’ inderdaad als portie vertaald kan worden, komt deze portie niet overeen met een volledige maaltijd voor één persoon. Een ración is een zeer beperkte portie en zeker geen goed bord vol.

Wil jij paella maken om een gezelschap, met kleine porties, de geweldige smaak van paella te laten proeven, dan kun je een paella pan met het aantal opgegeven ‘raciones’ kopen. Wordt de paella echter de hoofdmaaltijd en wil jij je gasten een goed bord paella voor zetten, dan is een geheel andere maatvoering van toepassing.

In de tabel hieronder zie je het formaat van de paella pan versus het aantal raciones en personen waarvoor de pan geschikt is. De maatvoering voor het aantal personen wordt ook geadviseerd door de betere Valenciaanse paella restaurants.

Alle genoemde formaten paella pannen zijn ook verkrijgbaar in onze eigen webshop:

Doorsnee
Paella pan
Aantal
Raciones
Aantal
Personen
36 cm71 tot 2
42 cm102 tot 3
46 cm123 tot 4
50 cm144 tot 6
55 cm166 tot 8
60 cm198 tot 10

Goede paella heeft een dunne laag rijst

De reden waarom het belangrijk is om een paella pan in het juiste formaat te kopen, heeft te maken met de rijst. Paella rijst behoort een stevige structuur te hebben en niet te plakken. Om dit resultaat te behalen is het belangrijk dat de laag rijst in de paella pan niet te dik is. Het laagje rijst is meestal niet dikker dan twee tot maximaal drie centimeter.

Doordat de rijst niet te dik opeen gestapeld ligt kan deze optimaal vocht opnemen en uitzetten. Ook kan overtollig vocht eenvoudig uit de paella pan verdampen waardoor de paella mooi ‘droog’ kookt en zijn kenmerkende uiterlijk en structuur krijgt.

Op het moment dat de verhouding tussen de hoeveelheid rijst en het formaat van de paella pan niet klopt kunnen er twee problemen ontstaan. Ten eerste loop je het risico dat niet al het vocht in de pan past en de rijst niet gaar gekookt kan worden. Goede kwaliteit paella rijst kan namelijk makkelijk drie keer zijn eigen gewicht aan vocht absorberen en zet tijdens het koken flink uit. Als de pan al grotendeels vol zit met ingrediënten en rijst en er moet ook nog een flinke hoeveelheid vocht bij, dan zou het zomaar kunnen dat de pan letterlijk overloopt.

Het tweede probleem dat zich kan voordoen is dat de laag rijst zo dik en compact wordt waardoor overtollig vocht niet goed meer kan verdampen. Als dit gebeurt krijg je een papperige en natte paella.

Een laatste aspect waarom het formaat van de paella pan die je koopt zo van belang is, is de presentatie. Paella bestaat niet alleen uit rijst, maar ook uit andere, soms redelijk fors formaat, ingrediënten zoals bijvoorbeeld stukken kip, grote garnalen of flinke stukken groente.

In een goed gemaakte paella zie je de ingrediënten duidelijk terug en zijn deze mooi gelijkmatig verdeeld over de paella. Op deze manier wordt de paella mooi gepresenteerd en komt er een rijk gevuld gerecht in een indrukwekkende pan op tafel te staan. Je gasten zullen er van onder de indruk zijn.

Een paella pan van het juiste materiaal

Nog een aspect waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van een paella pan is het materiaal en de afwerking van de pan. Nagenoeg alle paella pannen zijn gemaakt van staal, maar de wijze van afwerking kan een groot verschil in gebruikersgemak teweegbrengen.

Samengevat heb je de volgende soorten en afwerkingen in paella pannen:

  • Gepolijst staal
  • Extra dik gepolijst staal
  • Gepolijst staal voor elektrische en inductie kookplaten
  • Roestvrij staal
  • Geëmailleerd staal
  • Geëmailleerd staal voor elektrische en inductie kookplaten

Paella pan van gepolijst staal

Een paella pan van gepolijst staal is de meest authentieke en robuuste paella pan van het stel, maar is ook vatbaar voor roest. De pan is namelijk niet voorzien van fancy coatings of een luxe antiaanbaklaag. Een stalen paella pan is oerdegelijk maar heeft wel wat extra aandacht en onderhoud nodig.

Een stalen paella pan dient na iedere schoonmaakbeurt namelijk even ingevet met worden met wat olie, precies zoals je een bakblik invet. Door het dunne laagje vet krijgt roest geen kans en gaat de pan vele jaren mee.

Is je paella pan toch gaan roesten? Kijk dan in deze video op ons YouTube kanaal hoe je het roest weer kunt verwijderen en de pan kunt blijven gebruiken.

Ook is het niet aan te raden om een stalen paella pan in de vaatwasser te stoppen. De pan komt er dan namelijk al geroest uit waardoor je meteen weer het roest kunt gaan verwijderen.

Paella pan met een emaille coating

Bij een roestvrij stalen of een geëmailleerde paella pan heb je geen last van roestvorming. Met name de emaille paella pan heeft de laatste jaren een flink deel van de markt weten te veroveren. De emaille coating zorgt er namelijk voor dat de pan niet gaan roesten en dat deze zelfs in de vaatwasser gestopt kan worden (als hij erin past tenminste…)

Een emaille paella pan is in aanschaf iets duurder dan een stalen pan, maar het gebruikersgemak is voor veel mensen toch een belangrijke reden om een dergelijk type paella pan te kopen.

Paella pan inductie

Het verschil tussen een normale paella pan en een pan voor inductie zit hem in de dikte van de bodem. Een pan voor inductie heeft een dikkere en volledig vlakke bodem waardoor deze optimaal met de inductie kookplaat maakt en de warmte beter geleidt. Een paella pan voor inductie is er in zowel staal, als emaille.

De prijs van een paella pan

Een ander, niet geheel onbelangrijk, aspect bij het kopen van een paella pan, is de prijs. Doordat de pannen in Spanje geproduceerd worden, zijn ze daar over het algemeen wat goedkoper dan in het buitenland. De transportkosten binnen Spanje liggen een stuk lager dan als de pannen naar een ander land verscheept moeten worden.

Kijkend naar de gemiddelde prijsstelling buiten Spanje begint de prijs voor een twee persoons paella pan (36 cm) van staal bij ongeveer € 15,-. Voor de grotere formaten en de luxer afgewerkte emaille en inductie pannen liggen de prijzen hoger.

Waar kan je een paella pan kopen?

Buiten Spanje zijn paella pannen vooral te koop in webwinkels, zo ook bij ons. Hieronder en in onze shop vind je de meest gangbare soorten en maten paella pannen. Deze paella pannen worden gefabriceerd bij de grootste fabrikanten van paella pannen in Spanje en worden op grote schaal gebruikt in de Valenciaanse paella restaurants. Kortom, een authentiek product met een bewezen kwaliteit.

Snelle Levering

Binnen 48 uur verzonden

Verzending

Nederland € 4,95 | België € 6,95

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Winkelwagen