Welke rijst heb ik nodig voor paella?

Paella maak je met paella rijst. Afkomstig uit de regio Valencia in Spanje en voorzien van een kwaliteitslabel met daarop de tekst: DENOMINACIÓN DE ORIGIN ARROS DE VALENCIA. Koop je paella rijst met dit label dan weet je dat het qua kwaliteit en authenticiteit wel goed zit.

Echter is de ene paella rijst de ander nog niet. Er zijn namelijk drie onderliggende rijstsoorten die voor paella gebruikt worden, namelijk: Bomba rijst, Redondo of J. Sendra rijst en Albufera rijst.

Welke rijst heb ik nodig voor paella

Welke soorten paella rijst zijn er?

De drie bekendste soorten paella rijst zijn qua exclusiviteit, structuur en smaak op de volgende manier onder te verdelen:

Bomba rijst

Bomba rijst is de meest bekende en meest luxueze soort paella rijst die je kunt kopen. Bomba rijst heeft een zeer groot absorbtievermogen. De bomba rijst kan tot wel drie keer zijn eigen gewicht aan vocht, en dus ook smaak, absorberen.

Bomba rijst heeft een losse structuur en de korrels blijven mooi stevig tijdens het koken. Dit zorgt voor een paella met een optimaal eindresultaat.

Bomba rijst uit onze webshop

Redondo/ J. Sendra rijst

Redondo / J. Sendra rijst heeft een wat minder exclusief imago dan Bomba rijst. Dit maakt dat deze rijstsoort gunstiger geprijsd is en daardoor zeer populair is onder de Spanjaarden. Redondo / J. Sendra rijst is namelijk de meest gegeten soort paella rijst.

Met het absorbtievermogen van J. Sendra rijst zit het ook wel goed. Deze soort paella rijst kan tot 2,5 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en is daarmee uitstekend in staat om alle smaken van de bouillon te absorberen. Deze kenmerken maken Redondo/ J. Sendra rijst tot een zeer goed en betaalbaar alternatief voor Bomba rijst.

Redondo / J. Sendra rijst uit onze webshop

Albufera rijst

Albufera rijst is vernoemd naar het bekende rijst en natuurgebied Albufera nabij Valencia. Albufera rijst is een rijzende ster aan het front van de paella rijst. Deze soort paella rijst is een hydbride soort die bestaat uit een kruising van de exclusieve Bomba rijst en de iets minder bekende Senia rijst.

Eigenlijk kun je stellen dat Albufera paella rijst het beste van twee werelden heeft. Enerzijds heeft deze paella rijst uitstekende eigenschappen tot het absorberen van smaken. Het belangrijkste kenmerk van Senia rijst. Anderzijds heeft Albufera rijst de stevigheid van Bomba rijst, waardoor je de rijst niet te snel té gaar kookt.

Geen wonder dus dat Albufera rijst een soort paella rijst is dat in toenemende mate de harten van de Valenciaanse paella chef’s verovert.

Albufera rijst uit onze webshop

Paella rijst kopen

Wil jij paella rijst gaan kopen? Check dan dus goed of de rijst is voorzien van het kwaliteitslabel van Arroz de Valencia en of het één van de hierboven genoemde rijstsoorten betreft.

Als dat het geval is weet je zeker dat je op de eerste plaats rijst hebt die afkomstig is uit de omgeving van Valencia en op de tweede plaats dat het type geschikt is voor het maken van paella.

Wil je nu meteen paella rijst kopen? Kijk dan vooral in onze webshop. Daar vind je alle drie hierboven genoemde rijstsoorten en diverse andere ingrediënten en gereedschappen voor het maken van paella.

Uiteraard is de paella rijst die wij verkopen voorzien van het keurmerk van Arroz de Valencia. Daarnaast heeft ‘onze’ paella rijst echter ook nog diverse keurmerken op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.

Zelf paella maken?

Heb jij na het lezen van dit artikel paella rijst zin gekregen om zelf paella te maken? Of zoek je nog een goed en authentiek paella recept?

Neem dan een kijkje op de paella recepten. Daar vind je de lekkerste en meest populaire paella recepten. Van de echte authentieke Paella Valenciana, tot de intens zwart gekleurde Arroz Negro (Zwarte Paella).Volg ons op social media:
Delen met een vriend