Home / Vragen over Paella / Welke rijst heb ik nodig voor paella?

Welke rijst heb ik nodig voor paella?

Paella maak je met paella rijst afkomstig uit de rijstgebieden in de regio Valencia in Spanje. Goede kwaliteit paella rijst is voorzien van een kwaliteitslabel met daarop de tekst ‘Denominación de origen arros de Valencia’. Koop je paella rijst met dit label dan weet je dat het qua kwaliteit en authenticiteit wel goed zit. Echter is de ene paella rijst de ander nog niet. Er zijn namelijk verschillende onderliggende rijstsoorten die voor paella gebruikt worden.

Welke rijst voor paella

Welke soorten paella rijst zijn er?

De bekendste soorten paella rijst zijn qua exclusiviteit, structuur en smaak op de volgende manier onder te verdelen:

Bomba rijst

Bomba rijst is buiten Spanje de meest bekende en meest exclusieve soort paella rijst die je kunt kopen. Bomba rijst heeft een zeer groot absorberend vermogen. Een goede kwaliteit bomba rijst kan tot wel vier keer zijn eigen gewicht aan vocht absorberen. Samen met dit vocht neemt de rijst veel smaak op en behoudt deze toch een stevige textuur en zal de rijst niet snel aan elkaar gaan plakken. Kortom, ideale kenmerken voor het gebruik in paella.

Redondo rijst

Redondo rijst heeft een minder exclusief imago dan bomba rijst, maar één eigenschap waar de rijst echt in uitblinkt. Als geen ander is redondo rijst namelijk in staat tot het absorberen van smaak. Ook is redondo rijst vaak iets gunstiger geprijsd. Deze kenmerken maken dat deze rijst is zeer populair is onder de Spanjaarden en de meest gegeten paella rijst in Spanje is.

Redondo rijst absorbeert ruim twee keer zijn eigen gewicht aan vocht en neemt zeer goed smaak op. Aan de andere kant is de rijst minder goed bestand tegen plakken dan de andere soorten paella rijst. Bij het gebruik van redondo rijst is het dan ook belangrijk om goed op te blijven letten tijdens het koken van de rijst en de rijst niet te lang te laten koken.

Albufera rijst

Albufera rijst is vernoemd naar het gebied waar de rijst geteeld wordt, het bekende rijst- en natuurgebied Albufera nabij de stad Valencia. Albufera rijst is een rijzende ster aan het front van de paella rijst. De rijst is enkele jaren geleden ontwikkeld en is een zogenaamd hybride soort. Dit wil zeggen dat de rijst de beste kenmerken van andere soorten paella rijst combineert.

Eigenlijk kun je stellen dat Albufera rijst het beste van twee werelden heeft. Enerzijds heeft deze paella rijst uitstekende eigenschappen tot het absorberen van smaken, het belangrijkste kenmerk van redondo rijst. Anderzijds heeft Albufera rijst de stevigheid van bomba rijst, waardoor je de rijst niet snel kapot zal koken en deze niet snel zal gaan plakken. Geen wonder dus dat Albufera rijst een soort paella rijst is dat in toenemende mate de harten van de Valenciaanse paella chefs verovert.

Marisma rijst

Marisma rijst, wat letterlijk vertaald ‘moerasrijst’ betekend, is oorspronkelijk afkomstig uit de moerassen van de Guadalquivir rivier in het zuidwesten van Spanje. Tegenwoordig wordt dit type rijst ook geteeld in de rijstvelden van Valencia en, mede daardoor, ook als een geschikt type rijst voor paella gezien.

Een belangrijk kenmerk van Marisma rijst is dat de korrel iets groter is dan van de andere soorten paella rijst. Dit kan vooral de presentatie van een gerecht ten goede komen omdat de rijstkorrels een prominentere plaats in het gerecht innemen.

Andere kenmerken zijn dat Marisma rijst zeer goed smaak kan absorberen en de rijst een relatief zachte, ietwat sappige textuur heeft. Marisma rijst is dus zachter dan andere soorten paella rijst, waardoor de gehele paella ook wat ‘natter’ aan zal voelen. Of dit je voorkeur heeft is een kwestie van persoonlijke smaak.

Paella rijst kopen

Wil jij echte paella rijst gaan kopen? Kijk dan goed of de rijst is voorzien van het kwaliteitslabel van Arroz de Valencia en of het één van de hierboven genoemde rijstsoorten betreft. Als dit het geval is weet je zeker dat je rijst hebt die afkomstig is uit de omgeving van Valencia en type rijst geschikt is voor het maken van paella.

In onze eigen webshop vind je overigens alle genoemde de soorten paella rijst. Tevens vind je er diverse andere authentieke ingrediënten en gereedschappen voor het maken van paella.

Zelf paella maken?

Heb jij na het lezen van dit artikel paella rijst zin gekregen om zelf paella te maken, of zoek je nog een goed en authentiek paella recept? Bekijk dan onze paella recepten. We hebben de recepten van de meest populaire en meest gegeten paella’s voor je op een rijtje gezet. Elk recept heeft een gedetailleerde beschrijving van voorbereiding tot en met het koken zelf. Alle recepten zijn uitgewerkt voor twee tot tien personen zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheden voor het gewenste gezelschap hebt.

Soorten paella rijst uit onze shop

Snelle Levering

Binnen 48 uur verzonden

Verzending

Nederland € 4,95 | België € 6,95

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Winkelwagen