Home / Vragen over Paella / Welke bouillon heb ik nodig om paella te maken?

Welke bouillon heb ik nodig om paella te maken?

Als je paella gaat maken met behulp van een vooraf bereide bouillon is het belangrijk om te zorgen dat deze bouillon van goede kwaliteit is. Daarnaast is het zaak om te bekijken welke bouillon het beste bij het soort paella past. Voor sommige soorten paella heb je overigens helemaal geen bouillon nodig.

Welke bouillon heb ik nodig om paella te maken

Het nut van bouillon in paella

Zoals in de inleiding van dit artikel aangegeven is het bij het maken van paella belangrijk om een bouillon van goede kwaliteit te gebruiken. Dit is erg belangrijk omdat het de bouillon is die een heel groot deel van de uiteindelijke smaak van de paella bepaald.

Paella rijst heeft als belangrijk kenmerk dat het een zeer groot absorberend vermogen heeft. Met andere woorden; paella rijst is in staat om heel veel vocht op te nemen. Het absorberende vermogen van de rijst zorgt er niet alleen voor dat er veel vocht opgenomen wordt. In het vocht dat de rijst opneemt (de bouillon) zit ook smaak en deze smaak wordt dus ook door de paella rijst geabsorbeerd.

Je kunt je dus wel voorstellen dat hoe beter de smaak van de bouillon is, hoe beter de smaak van de paella rijst en dus de gehele paella zal worden.

Bouillon voor paella kopen of zelf maken?

Nu het duidelijk is waarom een bouillon van goede kwaliteit zo belangrijk is, is de vraag hoe je aan deze bouillon komt. Er zijn twee opties, het kopen van kant en klare bouillon en het zelf maken van bouillon.

Paella bouillon kopen

Het makkelijkste is natuurlijk om een kant en klare bouillon te kopen. In de supermarkt vind je tegenwoordig vele soorten en smaken bouillon van behoorlijke kwaliteit. Ook in onze eigen webshop verkopen we enkele soorten paella bouillon van goede kwaliteit.

Het voordeel van een bouillon die je in de winkel koopt is dat deze meteen te gebruiken is en dus een hoop tijd scheelt. Het nadeel is echter dat je relatief veel geld kwijt bent aan een ingrediënt dat je ook zelf had kunnen maken.

Paella bouillons uit onze webshop

Bouillon voor paella zelf maken

De andere, en verreweg de meest ambachtelijke optie, is het zelf maken van bouillon voor paella. Ja, dit kost meer tijd dan het gebruiken van kant en klare bouillon. Echter biedt het je ook de mogelijkheid om de ingrediënten van de paella optimaal te gebruiken en de smaak volledig zelf te bepalen.

Bij het zelf maken van bouillon voor paella zijn er twee opties. Als eerste het maken van een bouillon in een aparte pan die je later in zijn geheel aan de paella toevoegt. De twee mogelijkheid is het maken van een bouillon in de paella pan, tijdens het maken van de paella zelf.

Bouillon maken in een aparte pan

Het maken van een bouillon in een aparte pan, wordt meestal gedaan bij paella’s waar vis of zeevruchten in verwerkt worden.

Als je bijvoorbeeld paella met zeevruchten gaat maken dan kun je de schalen van de gepelde garnalen, de kop en graten van de vis, delen van de inktvis en andere restanten van ingrediënten van de paella prima gebruiken als basis van de bouillon. Voeg hier wat ui, wortel, bleekselderij en saffraan aan toe en je hebt in ongeveer een half uur een zeer smakelijke bouillon.

Deze bouillon is niet alleen spotgoedkoop in verhouding tot een pak bouillon uit de winkel. Hij past ook nog eens perfect bij de paella omdat hij van dezelfde ingrediënten gemaakt is.

Bouillon maken in de paella pan

Een andere optie voor het maken van paella bouillon, is het ‘trekken’ van de bouillon in de paella pan zelf. Deze manier voor het maken van bouillon wordt over het algemeen toegepast bij paella’s op basis van vlees.

Zo wordt de bouillon voor de echte authentieke paella, namelijk Paella Valenciana, van oudsher volledig in de paella pan zelf gemaakt. Deze bouillon wordt gemaakt door aanzienlijk meer water aan de paella toe te voegen dan de rijst eigenlijk nodig heeft.

Dit water wordt toegevoegd aan de andere ingrediënten van de paella en gaat zo de smaken absorberen. Het geheel wordt aan de kook gebracht en blijft net zo lang koken tot een groot deel van het vocht verdampt is. Dit is het geval als er nog precies genoeg vocht over is om de paella rijst goed gaar te laten koken.

Doordat het geheel een tijdje heeft staan koken hebben de ingrediënten van de paella veel smaak aan het water afgegeven. Daarnaast is een deel van het water verdampt, waardoor de smaak van de bouillon nog verder toegenomen is.

Welk soort bouillon bij welke paella?

Zoals in het gedeelte hierboven al diverse keren aangehaald, is het belangrijk om een bouillon te gebruiken die goed past bij de ingrediënten van de paella. En nog beter, een bouillon gebruiken die gemaakt is met de ingrediënten van de paella.

Voor de meest populaire varianten van paella betekent dit dat je het beste de volgende soorten bouillon kunt gebruiken:

  • Paella Valenciana; bouillon trekken in de paella pan zelf en anders kippenbouillon.
  • Paella met zeevruchten; zeevruchten bouillon (verkrijgbaar in onze webshop).
  • Paella met kip; bouillon trekken in de paella pan zelf en anders kippenbouillon.
  • Paella mixta (gemengde paella); zeevruchten bouillon (verkrijgbaar in onze webshop).
  • Vegetarische paella; vegetarische groentenbouillon.
  • Zwarte paella (Arroz Negro); zeevruchten bouillon met inktvisinkt (verkrijgbaar in onze webshop).
Winkelwagen