Home / Vragen over Paella / Welk bier kan ik bij paella drinken?

Welk bier kan ik bij paella drinken?

Internationaal Biersommelier Richard Moerkerk van De BierBasiliek is gespecialiseerd in het matchen van bieren bij gerechten. Als winnaar van de “Bierspecialist in de Horeca Award” van Entree Magazine weet hij bij elk gerecht een passend bier voor een sensationele smaakervaring te serveren. Hieronder legt hij uit welk bier je het beste bij verschillende soorten paella kunt drinken.

Welk bier kan ik drinken bij paella Uitgelicht

Bij elk gerecht is er een bijpassend bier te vinden, zo ook bij paella. Bier heeft een smaakwaaier die zeven keer zo groot is als die van wijn, er is dus een hoop lekkers te ontdekken! Of je nu paella met vlees, vis of gevogelte maakt, bier is erg geschikt om erbij te drinken. Afhankelijk van de ingrediënten in de paella kies je wel voor een ander soort bier.

Het fijne aan bier is dat het alle basissmaken (zout, zoet, zuur, bitter en umami) kan vertegenwoordigen. Bij sommige biersoorten krijgt één basissmaak de hoofdrol, bij andere biersoorten proef je juist een combinatie van de basissmaken. Daarnaast kan je smaken van o.a. kruiden, specerijen, fruit, citrus, koffie of chocolade in sommige biersoorten terugvinden. Door de enorme diversiteit is er bij elk recept een passend bier te schenken.

Welk bier bij Paella Valenciana

Authentieke Paella Valenciana wordt onder andere gemaakt met kip en konijn. Met de smaak van konijn kan je veel verschillende kanten op.

Paella Valenciana laat zich goed begeleiden door blondkleurige bieren met gruit. Gruit is een kruidenmengsel dat gebruikt werd voordat hop in de bierbereiding populair werd. De kruidige smaken ervan slaan een mooie brug naar de kruidige smaken van de Paella Valenciana. Goede voorbeelden van dergelijke bieren zijn Brugge Tripel of Gruut Blond.

Ook een quadrupel bier doet het erg goed als begeleider van deze authentieke paella. Quadrupel bier is wat zoeter en brengt de vleessmaak van het konijn wat meer naar voren. Ook vind je in dit bier vaak de smaak van zuidvruchten als pruimen en rozijnen terug. Deze smaken zijn vertrouwde bekenden van en gaan zeer goed samen met de smaak van konijnenvlees. Ideaal is de LaTrappe Quadrupel.

Droog bier bij paella met zeevruchten

Bij een paella met zeevruchten of met vis schenk je het beste droge bieren, dus dorstlessend en niet zoet.

Een goed voorbeeld hiervan is een Saisonbier. Saisonbieren zijn complex van smaak, zonder heel hoog in alcoholpercentage te zijn. Je proeft een moutige body, kruiden en zwarte peper.

Ook een frisse pale ale met citrahop doet het goed bij deze paella. Pale ales zijn doordrinkbare bieren. Afhankelijk van de soort hop die voor het bier gebruikt wordt, krijgt dit type bier zijn karakter. Citrahop geeft het bier frisse tonen van citrusfruit, zoals bijvoorbeeld citroen of limoen. Heel erg lekker bij paella met zeevruchten en citroen!

Fris bier bij Paella met kip

Een bier dat zeer goed samengaat met paella met kip is Thai Thai van brouwerij Oedipus. Dit bier is gebrouwen met citroengras, galangawortel, koriander en Spaanse peper. De kruiden en specerijen in het bier gaan mooi samen met de hartige smaken van de paella. Zeker als de paella met knoflook gemaakt is geeft dit bier een ware smaaksensatie!

Als je liever voor een donker bier kiest ga dan voor de Witkap Pater Dubbel van brouwerij Slaghmuylder. Dit bier heeft geroosterde smaken in zich, net als wat van karamel, zonder zoet te zijn.

Paella bij je bier?

Heb jij één van bovenstaande bieren in de koelkast staan en wil je er graag paella bij maken..? Dan kan dat natuurlijk ook. Op de recepten pagina vind je de lekkerste en meest authentieke paella recepten om zelf te maken.

Winkelwagen