Wat geeft paella zijn specifieke kleur?

Het is een fantastisch mooi gezicht. Een grote vers bereide paella met de contrasterende kleuren van schaaldieren, mosselen en de kenmerkende gele rijst. Maar wat is het dat paella zijn specifieke kleur geeft?

Er zijn meerdere manieren om paella een gele kleur te geven. De kleur ontstaat door de combinatie van saffraan, gele kleurstof en de overige ingrediënten van de paella.

Wat geeft paella zijn specifieke kleur

Saffraan, het rode goud

Saffraan is één van de duurste specerijen in de wereld. De bijnaam ‘het rode goud’ is dan ook volledig op zijn plek. Maar, als saffraan rood is, hoe kan het er dan voor zorgen dat de paella zo intens geel kleurt? Dat doet saffraan ook niet.

Doordat saffraan een dieprode kleur heeft en deze kleurstof goed oplost in water, krijgt dit water zeker een gelige kleur. Echter is het zo dat er voor het maken van een paella maar heel weinig saffraan gebruikt wordt, gemiddeld zo’n vijf saffraandraadjes per portie paella.

De hoeveelheid saffraandraadjes in een paella is te weinig om het gerecht de kenmerkende intens gele kleur te geven. Saffraans wordt dan ook niet aan paella toegevoegd voor de kleur, maar juist voor de smaak.

Saffraan heeft een sterke, hooiachtige, smaak welke zeer goed past in een gerecht als paella. Om maximaal smaak aan de saffraan te onttrekken is het goed om de saffraandraadjes een tijdje te wellen in een beetje heet water, of ze met een vijzel fijn te stampen.

Tijdens het wellen geeft het saffraan, niet alleen smaak, maar ook kleurstof af. Je ziet het water langzaam maar zeker geel kleuren. Echter zul je snel genoeg zien dat dit niet geconcentreerd genoeg is om de hele paella van kleur te voorzien.

Kleurstof geeft paella zijn specifieke kleur

Saffraan draagt zeker een beetje bij aan het kleuren van paella. In de meeste gevallen is het echter een synthetische kleurstof die paella echt zijn specifieke kleur geeft. Namelijk Tartrazine.

Tartrazine, ook wel bekend als e-nummer E102 is een syntetische kleurstof die de paella een intens gele kleur kan geven. In Spanje wordt deze kleurstof vaak aangeduid als ‘Colorante’.

Doordat tratrazine intolerantie verschijnselen of hyperactiviteit bij kinderen op kan wekken, is de kleurstof inmiddels in een aantal landen verboden.

Binnen de Europese Unie mag het product echter gewoon gebruikt worden. Vaak wordt het verwerkt in geel gekleurd snoep en geel gekleurde desserts, om bijvoorbeeld de kleur van vanille na te bootsen.

Ga je dus paella eten en krijg je een intens geel gekleurde paella voorgeschoteld? Dan is de kans groot dat deze gekleurd is met tartrazine.

Natuurlijke alternatieven voor kunstmatige kleurstof

Steeds meer restaurants en producenten werken uitsluitend met natuurlijke kleurstoffen en gebruiken geen synthetische varianten meer.

Alternatieven die steeds vaker gebruikt worden, in plaats van tartrazine, zijn kurkuma, oftewel geelwortel en saffraan extract.

Kurkuma, een magisch kruid

In tegenstelling tot synthetische producten, welke niet al te best voor de gezondheid zijn, worden kurkuma bijna magische krachten toegekend.

Zo schijnt kurkuma ontstekingsremmend te werken, helpt het bij het afvallen en kan het zelfs sommige soorten van kanker tegen gaan. De wetenschap is het hier nog niet helemaal over eens, maar laten we het erop houden dat het in ieder geval niet slecht voor je is.

Het nadeel bij het gebruik van kurkuma is dat het gele poeder nagenoeg niet oplost in water. Daardoor kan het uiteindelijk ook niet door de rijst geabsorbeerd worden. Het gevolg is dat er wel een geel laagje bovenop de paella komt, maar dat de rijst zelf niet echt geel gekleurd is.

Saffraan extract

Een ander, natuurlijk, alternatief om de paella mee te kleuren is zogenaamd saffraan extract. Een geconcentreerde vorm van de kleurstof van saffraan.

Saffraan extract is 100% natuurlijk en is een prima product om de paella van een mooie gele kleur te voorzien. Zo intens als met een kunstmatige kleurstof zal echter het niet worden. En misschien is dat maar goed ook.

Saffraan extract wordt vaak verwerkt in kant en klare zakjes met paella kruiden. Deze zakjes kun je tijdens het bereiden aan de paella toevoegen waardoor je meteen een goed kruidenmengsel hebt.

Ook de ingrediënten geven een paella kleur

Naast het gebruik van, al dan niet, natuurlijke kleurstoffen zijn er ook andere ingrediënten die een paella enige kleur geven.

Zo wordt er bijvoorbeeld vaak tomaat aan paella toegevoegd en heb je pimenton dulce, oftewel zoet paprikapoeder met een zeer intens rode kleur.

Ook de resten van het bakken van de ingrediënten en bouillon die in sommige varianten gebruikt wordt, zorgen voor kleur.

Al met al is het dus zeker niet alleen de saffraan of de kleurstof die een paella zijn specifieke kleur geeft. Het is juist de mengeling aan ingrediënten en de wijze van bereiden die het grootste effect op de kleur heeft.

Wil jij graag weten hoe verschillende soorten paella gemaakt worden en wat je er precies voor nodig hebt? Kijk dan op de receptenpagina, daar vind je onder andere authentieke recepten van de meest populaire paella varianten.

Saffraan en paella kleurstof is te koop in onze webshop. Daar vindt je saffraan, in draadjes of gemalen, van hoge kwaliteit en 100% natuurlijke paella kleurstof.Volg ons op social media:
Delen met een vriend