Home / Vragen over Paella / Wat geeft paella zijn specifieke kleur?

Wat geeft paella zijn specifieke kleur?

Het is een fantastisch mooi gezicht. Een grote vers bereide paella met de contrasterende kleuren van schaaldieren, mosselen en de kenmerkende gele rijst. Maar wat is het dat paella zijn specifieke kleur geeft? Er zijn meerdere manieren om paella een gele kleur te geven. De kleur ontstaat door de combinatie van saffraan, gele kleurstof en de overige ingrediënten van de paella.

Wat geeft paella zijn specifieke kleur

Saffraan, het rode goud

Saffraan is één van de duurste specerijen in de wereld. De bijnaam ‘het rode goud’ is dan ook volledig op zijn plek. Maar, als saffraan rood is, hoe kan het er dan voor zorgen dat de paella zo intens geel kleurt? Dat doet saffraan ook niet.

Doordat saffraan een dieprode kleur heeft en deze kleurstof goed oplost in water, krijgt dit water zeker een gelige kleur. Echter is het zo dat er voor het maken van een paella maar heel weinig saffraan gebruikt wordt, gemiddeld zo’n vijf saffraandraadjes per portie paella.

De hoeveelheid saffraandraadjes in een paella is te weinig om het gerecht de kenmerkende intens gele kleur te geven. Saffraans wordt dan ook niet aan paella toegevoegd voor de kleur, maar juist voor de smaak.

Saffraan heeft een sterke, hooiachtige, smaak welke zeer goed past in een gerecht als paella. Om maximaal smaak aan de saffraan te onttrekken is het goed om de saffraandraadjes een tijdje te weken in een beetje heet water, of ze met een vijzel fijn te stampen.

Tijdens het wellen geeft het saffraan, niet alleen smaak, maar ook kleurstof af. Je ziet het water langzaam maar zeker geel kleuren. Echter zul je snel genoeg zien dat dit niet geconcentreerd genoeg is om de hele paella van kleur te voorzien.

Kleurstof geeft paella zijn specifieke kleur

Saffraan draagt zeker een beetje bij aan het kleuren van paella, maar is simpelweg te kostbaar om een gehele paella in de kenmerkende gele kleur te laten verkleuren. In veel gevallen wordt er dan ook kleurstof aan de paella toegevoegd om de bekende kleur beter naar voren te halen. Van oudsher wordt hier vaak de synthetische kleurstof tartrazine voor gebruikt.

Tartrazine, ook wel bekend als e-nummer E102, is een synthetische kleurstof die de paella een intens gele kleur kan geven. In Spanje wordt deze kleurstof vaak aangeduid als ‘colorante’. Doordat tratrazine intolerantie of hyperactiviteit op kan wekken, is de kleurstof de laatste jaren in opspraak geraakt.

Sommige Scandinavische landen hebben tartrazine inmiddels verboden, maar in de Europese Unie mag de stof nog altijd gewoon gebruikt worden. Geel gekleurd snoep, gebak en desserts worden vaak ‘gekleurd’ met behulp van tartrazine.

Natuurlijke alternatieven voor kunstmatige kleurstof

Doordat tartrazine een steeds negatiever imago krijgt en sommige klanten de stof niet meer in hun eten willen hebben, werken restaurants en producenten steeds vaker met natuurlijke kleurstoffen. Deze alternatieven variëren van kurkuma, tot natuurlijke kleurstoffen op basis van maiszetmeel en tomaatextract.

Kurkuma, een magisch kruid

In tegenstelling tot synthetische producten, welke niet al te best voor de gezondheid zijn, worden kurkuma bijna magische krachten toegekend. Zo schijnt kurkuma ontstekingsremmend te werken, helpt het bij het afvallen en kan het zelfs sommige soorten van kanker tegen gaan. De wetenschap is het hier nog niet helemaal over eens, maar laten we het erop houden dat het in ieder geval niet slecht voor je is.

Het nadeel bij het gebruik van kurkuma in paella is dat het gele poeder niet oplost in water. Hierdoor kan de kurkuma en de gele kleur ook niet door de rijst geabsorbeerd worden. Gebruik je kurkuma als kleurstof voor paella, dan zal de paella wel een geel laagje krijgen, maar echt in de rijst trekken doet de kleurstof niet.

Natuurlijke paella kleurstof

Een ander, natuurlijk, alternatief om de paella mee te kleuren is een specifieke kleurstof die ontwikkeld is voor het kleuren van paella. Deze kleurstof, op basis van maiszetmeel, bevat karamel, vitamine B2 en tomatenextract als natuurlijke kleurstoffen en kan in poedervorm aan paella toegevoegd worden.

Deze natuurlijke kleurstof is een zeer goed alternatief voor het synthetische tartrazine en geeft de paella een mooie goudgele kleur. Deze natuurlijke paella kleurstof is onder andere verkrijgbaar in onze shop.

Ook de ingrediënten geven een paella kleur

Naast het gebruik van kleurstoffen zijn er ook andere ingrediënten die paella enige kleur kunnen geven. Zo wordt er bijvoorbeeld bijna altijd tomaat aan paella toegevoegd, evenals donkerrood gekleurd zoet paprikapoeder.

Ook losgekomen bakresten van ingrediënten zoals kip of garnalen geven de paella enige kleur. Hetzelfde geldt voor de bouillon die aan het gerecht toegevoegd wordt.

Al met al is het dus zeker niet alleen de saffraan of de kleurstof die een paella zijn specifieke kleur geeft. Het is juist de mix aan kruiden en ingrediënten en de wijze van bereiden die het grootste effect op de kleur heeft.

Gerelateerde producten uit onze shop

Snelle Levering

Binnen 2 werkdagen verzonden

Verzending vanaf € 3,95

Nederland en België

Tevreden klanten

Klantbeoordeling van 9,4

Winkelwagen