Home / Vragen over Paella / Wanneer eet je paella?

Wanneer eet je paella?

Het gerecht paella is wereldwijd bekend, maar wanneer eet je paella nou eigenlijk precies? Paella en andere Valenciaanse rijstgerechten werden in vroeger tijden door twee compleet tegengestelde bevolkingsgroepen gegeten.

Aan de ene kant namelijk door de arme arbeiders in de rijstvelden. En aan de andere kant door de rijke elite uit Valencia en omgeving.

Wanneer eet je paella

Paella eten om niet te verhongeren

De arbeiders in de rijstvelden van Albufera hadden slechts één doel met het eten van paella. Overleven!

Enkele eeuwen geleden was er in grote delen van Spanje grote armoede. De slecht betaalde arbeiders in de rijstvelden bij Valencia hadden het zwaar. Het telen van rijst was een fysiek intensief karwei. De arbeiders hadden dan ook grote behoefte aan energie om de dag door te komen. De rijst waarmee ze de hele dag werkte was een prima bron van koolhydraten, en dus energie.

Tijdens de lunch, op het heetst van de dag, ging men maaltijden bereiden op basis van rijst. Veelal in een platte schaal of pan, boven een houtvuur.

Omdat rijst wel energie geeft maar niet bepaald voedzaam was werd er van alles aan toegevoegd. Dit liep uiteen van lokale bonen tot slakken en een bepaalde periode zelfs rattenvlees. Niet bepaald een weelde dus.

Paella eten als statussymbool

Aan de andere kant was het de rijke Valenciaanse elite die steeds meer rijstgerechten ging eten. Het eten van rijst, voorzien van luxe toevoegingen als konijn, garnalen en kreeft gaf hen extra aanzien. Het was een manier om hun rijkdom te uiten.

Tijdens speciale gelegenheden werden vaak dan ook de grootste en meest uitbundige rijstgerechten gepresenteerd.

Wanneer eet je paella tegenwoordig?

De oorsprong op de rijstvelden enerzijds en bij de elite anderzijds, heeft ook vandaag de dag nog zijn invloed op het eten van paella. Wanneer eet je paella namelijk? Tijdens de lunch en bij speciale gelegenheden!

De lunch is in Spanje de meest uitgebreide maaltijd van de dag. Ook paella wordt tijdens de lunch gegeten. Deels omdat het vanuit de historie zo ontstaan is, maar zeker ook omdat paella een stevige maaltijd is die ‘s avonds nogal zwaar op de maag kan liggen.

Heb je het plan om in Spanje paella te gaan eten? Hou er dan rekening mee dat je tijdens de lunch gaat. In de meeste restaurants (toeristenplaatsen uitgezonderd) is het ’s avonds niet meer te krijgen.

Meer lezen over de oorsprong en ontwikkeling van paella? Lees dat het artikel elders op de site.

Tussen 13:30 en 14:30 aan tafel

De lunch in Spanje begint rond 13:30 uur en duurt tot ongeveer 16:00 uur. Daarna sluiten de restaurants en gaan ze vaak pas ‘s avonds weer open. Of gaan zelfs helemaal niet meer open.

Wil jij paella gaan eten in een goed paella restaurant? Zorg dan dat je tussen 13:30 en 14:00 uur aan tafel zit. Het bereiden van een goede paella kan makkelijk een half uur tot drie kwartier duren, waardoor het al snel richting 15:00 uur gaat voordat je eenmaal aan het eten bent.

Rond 16:00 uur willen de meeste restaurants alweer wil langzaam de deuren gaan. Zorg dus dat je op tijd binnen bent en rustig de tijd hebt om van je paella te genieten.

Wil je op een zondag of op een feestdag paella gaan eten? Reserveer dan vooraf een tafel! De Valencianen zijn grote liefhebbers van paella en trekken er op deze dagen massaal op uit om paella te gaan eten. Het zou zonde zijn dat je een goed paella restaurant uitgekozen hebt en dat het vol zit. 

Bij verschillende restaurants kun je bij het maken van de reservering ook alvast aangeven welk soort paella je wilt eten. Hier kan men dan rekening mee houden in de voorbereiding waardoor het kan zijn dat je paella wat sneller klaar is.

Winkelwagen