Paella smaakt naar zijn kruiden en ingrediënten

Waar smaakt paella naar?

De beste manier om erachter te komen waar paella precies naar smaakt, is door een keer een paella te gaan eten. Of nog beter. zelf te maken!


UK Flag Icon for Paella-info.com English Version – What does paella taste like?


Paella smaakt naar zijn ingrediënten en kruiden

Paella is een gerecht waarvan de basis ingrediënten en kruiden voor het belangrijkste deel de smaak bepalen. Alle ingrediënten worden in dezelfde pan gebakken en geven hun smaak af.

Nadat de ingrediënten gebakken zijn en hun smaak afgegeven hebben worden water, of in sommige gevallen bouillon, en kruiden toegevoegd. Alle smaken die in de paella pan zitten kunnen nu oplossen in het vocht en opgenomen worden in de paella.

Als het vocht eenmaal alle smaken opgenomen heeft, wordt er paella rijst toegevoegd en gaat de rijst het vocht absorberen. Hierdoor komt de smaak van de bouillon in de rijst te zitten en krijgt de gehele paella zijn specifieke smaak.

Maak je authentieke Paella Valenciana met kip, konijn, bonen en saffraan dan zullen deze ingrediënten de smaak bepalen. Ga je een Paella de Marisco met zeevruchten en visbouillon eten? Dan worden deze smaken door de rijst opgenomen en krijgt de paella een vissmaak.

Tijdens het eten van de paella wordt er vaak nog citroen overheen gesprenkeld, waardoor ook de citroen een gedeelte van de smaak bepaald. Weet wel dat het bij een goede paella in principe niet nodig is om er citroen overheen te sprenkelen.

Rokerig door hout of houtskool

Naast de ingrediënten die de smaak van de paella bepalen kan ook de warmtebron nog van invloed zijn.

Bereid je de paella op een houtvuur dan zal deze een lichte rooksmaak meekrijgen. Hetzelfde kan het geval zijn als je de paella op een houtkool barbecue maakt. Zeker als je na het toevoegen van de rijst de deksel op de barbecue legt en de rook minder goed kan ontsnappen.

Wil jij weten wat er bij het bereiden van een authentieke paella komt kijken? Lees dat dit artikel eens.