Home / Vragen over Paella / Waar kan ik paella rijst kopen?

Waar kan ik paella rijst kopen?

Waar je ook paella rijst gaat kopen, het belangrijkste is dat je zorgt dat je echte Spaanse paella rijst koopt. De beste kwaliteit paella rijst wordt namelijk gekweekt in Spanje en in de regio Valencia in het bijzonder.

Echte paella rijst wordt, in verhouding tot de bekende rijstsoorten uit Azië, slecht in beperkte hoeveelheden geproduceerd. Het kweken concentreert zich vooral op de streek rondom het meer van Albufera, even ten zuiden van de stad Valencia.

Wil je echte Spaanse paella rijst kopen, kijk dan dus goed waar de rijst gekweekt is en of je de juiste rijstsoort voor het maken van paella hebt.

Waar kan ik paella rijst kopen

Trabajo Duro (Zwaar Werk)

Het werk in de Valenciaanse rijstvelden is zwaar. Doordat de teelt van paella rijst plaatsvindt in een natuurgebied en men kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, komt er veel handwerk aan te pas. Op de afbeelding hierboven zie je een rijstboer die midden op de dag in de brandende zon, tot zijn knieën in het water staat om onkruid te wieden. Ga er maar aan staan…

Het feit dat men bereidt is om dergelijke inspanning te leveren en zoveel passie voor het product paella rijst heeft, zegt natuurlijk wel wat. De Valencianen hebben het gerecht paella sinds lange tijd in hun hart gesloten en willen de authenticiteit en tradities rondom het gerecht kosten wat kost beschermen.

Gezien de wijze van kweken en de strenge regelgeving waaraan de Valenciaanse rijstboeren moeten voldoen, is het begrijpelijk dat je niet op elke straathoek zomaar kwalitatief goede paella rijst kunt kopen.

Kenmerken van paella rijst

Paella rijst verschilt op een aantal essentiële punten van bekende rijstsoorten, zoals bijvoorbeeld sushi-, basmati- of zilvervlies rijst. Het belangrijkste kenmerk van bijna alle Spaanse rijst is dat het een, zogenaamde, kortkorrel rijst is. Dit is eigenlijk precies zoals de naam al suggereert, namelijk een rijstsoort met een relatief korte korrel.

Belangrijker dan het formaat van de korrel is de eigenschap tot het absorberen van grote hoeveelheden vocht, zonder te gaan plakken. Deze eigenschap maakt deze rijst zo geschikt voor het gebruik in paella.

Na bereiding hoort paella rijst namelijk een losse structuur te hebben, de korrels hebben een stevige structuur en plakken nagenoeg niet aan elkaar vast.

Paella rijst kopen

Om terug te komen op de vraag “Waar kan ik paella rijst kopen?” kunnen we stellen dat je, zoals eerder al aangegeven, echte Spaanse paella rijst niet zomaar overal kunt kopen. Paella rijst is een product dat met veel ambacht en passie gekweekt wordt en daardoor ongeschikt is om als bulkproduct door supermarkten afgenomen te worden.

De ‘paella rijst’ die je wel in de supermarkt kunt kopen heeft vaak maar weinig met echte paella rijst te maken. Laat staan dat deze rijst over keurmerken of kwaliteitslabels beschikt.

Het TV Programma Keuringsdienst van Waarde, heeft dit begin 2020 in een speciale uitzending over paella rijst nogmaals inzichtelijk gemaakt.

De echte paella rijst van goede kwaliteit koop je dan ook voornamelijk bij de betere Spaanse speciaalzaken en delicatessen zaken. Ook in onze webshop vind je de beste en meest gegeten soorten paella rijst.

De paella rijst die je in onze shop kunt kopen, komt rechtstreeks van de rijstvelden van Albufera. Deze paella rijst is bekroond met diverse belangrijke keurmerken op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit.

Elk type paella rijst heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Als je hier meer over wilt weten kan ik je aanraden om het artikel over de verschillende soorten paella rijst te lezen. Wat de verschillende soorten paella rijst wél gemeen hebben, is dat ze allemaal bij uitstek geschikt zijn voor het maken van de lekkerste en beste paella’s.

De verschillende soorten paella rijst uit onze webshop

Winkelwagen