Home / Vragen over Paella / Waar kan ik paella kopen?

Waar kan ik paella kopen?

Paella kopen in Nederland is geen eenvoudige klus. Het aanbod is zeer beperkt en de kwaliteit en authenticiteit van de paellas is vaak van een zeer matig niveau.

Waar kan ik paella kopen

Kant en klare paella kopen

Los van het feit dat wij het kopen van kant en klare paella zeker niet aanraden is het aanbod zeer beperkt.

Enkele supermarkten hebben kant en klare, ingevroren, paellas in hun assortiment. Wil jij enigszins de smaak van een echte paella ervaren laat deze producten dat alsjeblieft links liggen.

Vanwege marketing doeleinden heeft men er een etiket met paella opgeplakt. Eigenlijk had er net zo goed nasi of iets anders op kunnen staan. Deze producten hebben helemaal niets met echte paella te maken.

Het meest misleidend is nog wel dat in sommige gevallen de naam Paella Valenciana op het etiket staat. Wat ons betreft een schande dat je deze naam gaat misbruiken voor een zakje met rijst, vis en wat willekeurige groenten.

Verse afhaal paella kopen

Wil jij een paella kopen die vers gemaakt is? Dan is het helemaal een zoektocht om deze te vinden.

Verschillende Spaanse restaurant, tapasbars, traiteurs en viswinkels hebben een zekere vorm van paella in het assortiment. Wat dat betreft is er dus wel degelijk aanbod.

Het probleem wat helaas ook hier speelt is dat men bijna altijd zijn of haar eigen draai aan het gerecht paella geeft. Door deze draai wijkt het eindresultaat mijlenver af van wat het gerecht paella in essentie hoort te zijn.

Men wijkt niet alleen qua ingrediënten af de originele Spaanse recepten. Ook gaat met het gerecht op een compleet andere manier bereiden.

Het resultaat is in de meeste gevallen dan ook een product wat op de foto wel wat weg heeft van een paella, maar qua smaak en beleving in de verste verte niet in de buurt komt van authentieke paella.

Paella kopen in een restaurant

Met de toenemende populariteit van de tapas is het aanbod aan paella de laatste jaren ook toegenomen bij de Nederlandse restaurants. Verschillende tapas restaurants hebben enige vorm van paella op de menukaart staan.

Een andere groep restaurants waar we paella regelmatig op de kaart zien staan zijn strandtenten. Evenals restaurants die dicht aan de kust liggen. Waarschijnlijk door de associatie met de zee.

Kijkende naar de kwaliteit, en vooral ook authenticiteit, van de aangeboden paellas is het in de Nederlandse restaurants over het algemeen ook niet al te best gesteld.

In de restaurants doet men veelal hetzelfde dan bij de afhaalzaken. Namelijk een compleet eigen draai aan het recept en de bereiding van paella geven.

Op ‘World Paella Day’, in september is er een verkiezing voor het beste 10 paella restaurants van Nederland gehouden. De uitslag van deze verkiezing is hier te vinden op de website van het Spaans Verkeersbureau.

Paella van cateringbedrijven

De laatste groep waarbij we stilstaan zijn de cateringbedrijven.

Hoewel het aanbod van cateringbedrijven die paella bieden best ok is, is het eindresultaat eigenlijk niet anders dan bij de afhaal en restaurants.

Ook cateringbedrijven geven negen van de tien keer een eigen draai aan het recept van paella. Het gevolg is dat je een paella voorgeschoteld krijg met ingrediënten als chorizo, doperwten en uien. Producten die je in een authentieke paella echt nooit terug zult zien.

Een ander aspect wat je bij veel cateringbedrijven ziet is dat men de maximale capaciteit van het materiaal wil benutten. Gevolg zijn tot de rand toe gevulde pannen met paella. Dit terwijl authentieke paella juist een dun laagje rijst heeft.

Vanuit het perspectief van een ondernemer die geld wil verdienen, volledig te begrijpen uiteraard. Keerzijde is dat het ten koste gaat van het eindresultaat van de paella.

Authentieke paella eten in Nederland

Als je bovenstaande verhaal leest zul je begrijpen dat het nogal lastig is om goede authentieke paella te kopen in Nederland.

Wat nou als je toch graag authentieke paella wilt eten? Ons advies is om deze dan gewoon zelf te gaan maken. Het bereiden van een goede paella kost wat tijd maar is, met het gebruik van het juiste gereedschap, echt niet moeilijk.

Ben jij op zoek naar een recept van een populaire paella variant en wil je deze graag op authentieke wijze bereiden? Neem dan een kijkje op de recepten pagina op deze site.

Winkelwagen