Home / Vragen over Paella / Waar kan ik paella eten in Valencia?

Waar kan ik paella eten in Valencia?

Heb jij binnenkort een trip naar Valencia op de planning staan en wil je graag paella eten in Valencia? Dan zit je goed! Valencia is dé paella hoofdstad in de wereld.

Valencia ligt letterlijk bezaaid met restaurants waar paella op de menukaart staat. Dit in tegenstelling tot andere Spaanse steden zoals Barcelona en Sevilla.

Waar kan ik paella eten in Valencia

Paella eten in Valencia – om rekening mee te houden

Kun je dan zomaar op ieder moment een willekeurig restaurant in Valencia binnenlopen en paella bestellen? Nee, dat zeker niet.

Het eten van paella is een traditie die sinds vele honderden jaren in de Valenciaanse cultuur verweven is. Het is dan ook raadzaam om met een aantal zaken rekening te houden als je paella gaat eten in Valencia:

1. Paella is een lunchgerecht

Paella is van oudsher een gerecht dat tijdens de lunch gegeten wordt. Aan de meeste plaatsen aan de oostkust van Spanje is dit vanaf 13:30 uur. Heb jij besloten om ergens in Valencia paella te gaan eten zorg dan dat je tussen 13:30 uur en 14:00 uur in het restaurant bent.

Het maken van een verse paella kan een half uur tot drie kwartier duren dus het is al snel 14:30 uur voordat je echt aan het eten bent.

Omdat paella doorgaans stevige kost is, is het aan te raden om ‘s ochtends niet al te zwaar te ontbijten. Als je wat later op gang bent is het binnen no-time alweer lunchtijd.

2. Heb geduld

Zoals hierboven al even aangehaald kan het bereiden van een paella een half uur tot drie kwartier duren. Heb dus geduld nadat je de bestelling doorgegeven hebt en geniet alvast van een drankje en één of meerdere kleine voorgerechten.

In sommige restaurants kun je de wachttijd iets verkorten door vooraf te reserveren en bij je reservering alvast aan te geven welk soort paella je wilt eten. Dan kan men hier vast rekening mee houden en enkele voorbereidingen treffen.

3. Reserveer een tafel (zeker in het weekend)

Ga jij paella eten in een hoog aangeschreven paella restaurant in Valencia? Reserveer voor de zekerheid dan vooraf even een tafel. Je weet dan zeker dat je terecht kunt.

Reserveer ook zeker een tafel als je in het weekend paella gaat eten in Valencia. Veel Valencianen gaan dan namelijk ook naar de restaurants waardoor het erg druk kan zijn.

Het zou tenslotte zonde zijn als je er maar een paar dagen bent en het restaurant van je keuze al vol zit.

4. Er zijn meerdere soorten paella

Een ander aspect om rekening mee te houden als je paella gaat eten, is het feit dat dé paella niet bestaat.

Het gerecht paella kan namelijk op veel verschillende manieren gemaakt worden. De meest bekende varianten zijn:

Ben je in een restaurant en bestel je simpelweg ‘Paella’, dan krijg je zeer waarschijnlijk Paella Valenciana. Dit is namelijk de echte authentieke paella.

Het is ook goed om te weten wat in bijna alle restaurants alleen verse paella gemaakt wordt twee of meer personen. Hou hier rekening mee met kiezen en bestellen.

5. Check reviews voordat je paella gaat eten

Ondanks het feit dat paella eten in Valencia de beste plek is die je je maar kunt wensen, zijn helaas niet alle paella restaurants even goed. Het toerisme is de afgelopen jaren fors toegenomen in Valencia. Met dit toerisme is het aantal eetgelegenheden, en daarmee ook de zogenaamde ‘tourist-traps’ toegenomen. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om, voordat je een restaurant binnenloopt, even wat reviews te checken.

Een andere manier om de juiste restaurants eruit te pikken is even navraag te doen bij een lokale bewoner. Alle Valencianen weten waar goede paella verkrijgbaar is.

Paella eten in Valencia – hier kan het

Om de keuze alvast wat te vereenvoudigen vind je elders op deze site een overzicht van 11 restaurants in Valencia waar uitstekende paella geserveerd wordt.

Zijn dat er nog niet genoeg? Dan kun je ook op de website van Wikipaella kijken. Deze organisatie houdt toezicht op de kwaliteit en authenticiteit van paella. Op hun website vind je een kaart met gecertificeerde paella restaurants in Valencia.

Winkelwagen