Home / Vragen over Paella / Uit welk land komt paella?

Uit welk land komt paella?

Zoals de meeste mensen weten is Spanje het land van paella. Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook grote delen van Spanje zijn waar niet of nauwelijks paella gegeten wordt. In Spanje wordt paella dan ook als een regionaal gerecht van de regio Valencia gezien.

Uit welk land komt paella

De diversiteit van ‘paella land’ Spanje

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. Samen met Portugal vormt Spanje het zogenaamde Iberisch Schiereiland.

Spanje is het grootste van de twee landen en bestrijkt met een oppervlak van ruim 500.000 vierkante kilometer zo’n 80% van het totale oppervlak van het Iberisch Schiereiland.

Ook qua inwoneraantal wint Spanje het ruim van Portugal. In Spanje wonen namelijk bijna 50 miljoen mensen, tegenover 11 miljoen in Portugal.

Het landschap van Spanje is zeer divers. Zo heb je er de bekende, zonnige stranden aan de Costa’s aan de Middellandse Zee, de hoge bergen van de Pyreneeën in het noorden en de koele en relatief natte regio’s in het noordwesten van het land.

De diversiteit van het landschap en het klimaat zie je ook terug in de Spaanse keuken. In de drogere en bergachtige gebieden maken (gedroogde) vleessoorten de dienst uit. Aan de kusten, daarentegen, staan vis, schaal- en schelpdieren prominent op de menukaart.

Paella als lokaal gerecht

Rijst is het belangrijkste onderdeel van de paella. Het zal je dan ook niet verbazen dat de regio’s van de rijstteelt en paella elkaar grotendeels overlappen.

Het Albufera rijst- en natuurgebied, net ten zuiden van de stad Valencia, is het grootste en belangrijkste rijstgebied van Spanje. Valencia ligt op een laagvlakte aan de oostkust van Spanje. Door de aanwezigheid van een groot zout- en later zoetwaterbekken bleek deze regio ideaal voor het kweken van bepaalde rijstsoorten.

Het waren dan ook de Noord-Afrikaanse Moren die in de tiende eeuw de eerste aanzet tot de rijstteelt hebben gedaan. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de regio Valencia tot op de dag van vandaag het wereldwijde centrum van de paella is.

Als je in de regio Valencia bent zal je dan ook snel genoeg merken dat paella bij veel restaurants op de menukaart staat. Je hebt er zelfs Arrocerias, oftewel Rijstrestaurants, die zich volledig op de regionale rijstgerechten richten.

De Valencianen zijn apetrots op hún paella. Ze doen er dan ook alles aan om het recept van de authentieke Paella Valenciana te beschermen.

Paella wordt dan ook vooral door buitenstaanders als een gerecht van heel Spanje gezien. De Spanjaarden zelf en Valencianen in het bijzonder, zien dit echter heel anders.

Winkelwagen