Home / Vragen over Paella / In welke stad kan ik het beste paella eten?

In welke stad kan ik het beste paella eten?

Het Spaanse Valencia is zonder enige twijfel de beste stad om paella te eten. Valencia ligt aan de oostkust van Spanje en is dé paella hoofdstad in de wereld.

Vaak wordt gedacht dat paella een gerecht is dat in heel Spanje gegeten wordt, maar dit is niet het geval. De oorsprong en ontwikkeling van paella heeft zich geconcentreerd rond de rijstvelden van Albufera, nabij Valencia.

In welke stad kan ik het beste paella eten

Valencia en paella rijst

De relatie tussen paella en Valencia is terug te voeren naar de Moorse bezetting in de tiende eeuw. Meer dan duizend jaar geleden dus. Het waren namelijk de Arabische Moren die de teelt van rijst in de regio van Valencia geïntroduceerd hebben.

Velen eeuwen eerder hadden de Romeinen al een ingenieus irrigatiesysteem aangelegd. Hierdoor is het meer van Albufera langzaam van een zoutwater- in een zoetwatermeer veranderd. Deze transitie van zout naar zoet water dit maakte Albufera perfect geschikt voor grootschalige teelt van paella rijst.

De aanwezigheid van de rijstteelt en de toenemende mate van de consumptie van rijst hebben ervoor gezorgd dat rijst een zeer prominente rol in de lokale Valenciaanse keuken is gaan spelen. Het gerecht paella is hier meest bekende voorbeeld van.

Valencia en paella

Ook nu nog is Valencia dé stad om paella te eten. De stad ligt bezaaid met restaurants waar paella op de menukaart staat. Ook zijn er zogenaamde Arrocerias, oftewel ‘Rijst Restaurants’. Deze zaken hebben vaak uitsluitend rijstgerechten op de menukaart staan.

De Valencianen zijn super trots op ‘hun’ paella. Dit gaat zo ver dat enkele jaren geleden de authentieke Paella Valenciana tot cultureel erfgoed van de regio is benoemd.

Door deze officiële status is het recept van de authentieke paella beschermd. Dat wil zeggen dat een paella alleen “Paella Valenciana” mag heten als deze op authentieke wijze gemaakt is met tien basisingrediënten.

Een belangrijke reden dat men het recept heeft laten beschermen heeft te maken met de wereldwijde bekendheid van paella. Deze grote bekendheid heeft als keerzijde dat er vele exotische varianten van het recept en de bereidwijze zijn ontstaan.

Veel van de exotische varianten wijken erg ver af van het originele paella recept. Vaak kan het gerecht echt geen paella meer genoemd worden, laat staan Paella Valenciana.

Een gezegde luidt: “Elke paella is een rijstgerecht, maar niet elk rijstgerecht is een paella”.

Valencia en paella eten

Nu je weet waarom Valencia de beste stad is om paella te eten wordt het tijd om te kijken waar je paella kunt eten in Valencia. Valencia is dan wel de bakermat van de paella, ook daar heb je kans dat je een paella van matige kwaliteit treft.

Het toerisme, en daarmee de het aantal restaurants, in Valencia is de afgelopen jaren flink toegenomen. Deze ontwikkeling heeft twee kanten.

Enerzijds is het positief omdat je als bezoeker van de stad simpelweg meer keuze hebt en er meer concurrentie is. Dit kan positief voor de kwaliteit en de prijs zijn. Anderzijds is het zo dat toenemend toerisme ook vaak een toename in het aantal gelegenheden van matige kwaliteit laat zien. De klanten komen immers toch wel…

Ook in Valencia dien je dus even onderzoek te doen voordat je paella gaat eten. Check voordat je ergens binnengaat een wat reviewsites of vraag de lokale mensen waar je goede paella kunt eten.

Om je op weg te helpen kun je ook het artikel “11 restaurants voor uitstekende paella” bekijken. Daar wij alvast 11 restaurants met goede authentieke paella voor je geselecteerd.

Enkele tips bij het eten van paella in Valencia

  • Zorg dat je tussen 13:30 en 14:30 uur in het restaurant zit.
  • Rond 16:00 uur willen veel restaurants weer gaan sluiten, dus vat het niet persoonlijk op als de rekening ineens ongevraagd op je tafel ligt.
  • Bestel ‘s avonds geen paella. Paella is een lunchgerecht en in goede paella restaurants ook alleen tijdens de lunch verkrijgbaar.
  • Reserveer vooraf even als je paella gaat eten. Zeker in het weekend kan het erg druk zijn in de betere paella restaurants.
  • Geef eventueel bij je reservering alvast door welk type paella je wilt eten, dit kan je wachttijd verkorten als je eenmaal aan tafel zit.
  • Eet niet teveel en te zware voorgerechten. Paella is stevige kost.

Wil jij zelf een keer paella maken volgens een authentiek recept? Bekijk dan de recepten op de receptenpagina.

Winkelwagen