Home / Vragen over Paella / Hoe maak je paella met zeevruchten?

Hoe maak je paella met zeevruchten?

Paella met zeevruchten, oftewel Paella de Marisco is waarschijnlijk de paella variant die, zeker buiten Spanje, het meest tot de verbeelding spreekt. Kenmerkende ingrediënten als gamba’s, langoustines, mosselen en inktvis geven deze paella een zeer fotogeniek uiterlijk.

Hoe kun je deze populaire variant van paella zelf maken en wat gaat er allemaal in een paella met zeevruchten?

Hoe maak je paella met zeevruchten

Het juiste gereedschap

Welke vorm van paella je ook gaat maken. Zonder goed gereedschap is het een stuk lastiger om een knap eindresultaat op tafel te zetten.

Dit geldt ook voor een paella met zeevruchten. Als je deze paella gaat maken wil je hem uiteraard zijn kenmerkende, fotogenieke uiterlijk meegeven.

De presentatie in een mooie grote paella pan is essentieel om de paella goed tot zijn recht te laten komen. In het geval van een paella met zeevruchten is het formaat van de pan om twee redenen belangrijk.

In de eerste plaats hebben de beste paellas een dun laagje rijst, vaak niet meer dan twee tot drie korrels dik. Een goede paella is namelijk vrij droog en heeft een losse structuur. Dit lukt simpelweg niet als er een dikke laag rijst in de pan zit.

Een ander aspect waarom het formaat van de paella pan belangrijk is, is van praktische aard. Een paella met zeevruchten wordt namelijk gemaakt met forse ingrediënten als mosselen en langoustines.

Als de paella pan niet groot genoeg is, kun je deze ingrediënten minder goed presenteren. Je moet dan al snel dingen op elkaar gaan stapelen omdat het anders niet in de pan past. Dit proppen gaat ten koste van de presentatie en uitstraling van het gerecht.

Via deze link kom je op een pagina waar we het formaat paella pan afgezet hebben tegen het aantal personen/porties.

Veel fabrikanten en winkels hanteren een andere verhouding waardoor je het risico loopt dat je een te kleine pan aanschaft. Let hier dus goed op bij het kopen van een paella pan.

Paella met zeevruchten maken

Het eerste wat je nodig hebt om een goede paella met zeevruchten te maken is een goede vis- en/of schaaldierenbouillon met wat saffraan. Deze kun je zelf maken of kopen.

Als je een visbouillon hebt hou je deze tegen de kook aan warm. Vervolgens verwarm je olijfolie in de paella pan en bak je de schaaldieren kort aan. Omdat ze later nog verwarmd worden hoeven ze nu niet helemaal gaar te zijn.

Daarna bak je in dezelfde olie de rest van de ingrediënten gaar. Als alles gaar is voeg je pimenton dulce (zoet paprikapoeder) toe en roer je dit meteen door de andere ingrediënten heen.

Dan kan de paella rijst erbij en mag deze ook even meegebakken worden. Tot de rijst enigszins glazig begint te zien.

Vervolgens voeg je de bouillon toe, verdeel je de ingrediënten over de pan en brengt het geheel aan de kook. Laat de paella 8 minuten op hoog vuur koken. Leg in de tussentijd de overige schaaldieren en mosselen netjes in de pan.

Na 8 minuten mag het vuur lager. Let wel op dat het vocht blijft koken.

Als al het vocht verdampt is, is de paella klaar en laat je deze nog een paar minuten rusten.

Besprenkel met citroensap en eet smakelijk!

Op de receptenpagina vind je het authentieke recept van een echte Spaanse Paella de Marisco, paella met zeevruchten dus.

Winkelwagen