Paella Valenciana op houtvuur

Hoe lang moet paella koken?

Afhankelijk van welke variant paella je maakt duurt de periode van bakken en koken zo’n één tot anderhalf uur. In die tijd heb je een overheerlijke verse, zelfgemaakte paella op tafel staan.

Ga je met een houtvuur aan de slag en tel je de mis-en-place (voorbereidende werkzaamheden mee) dan duurt het uiteraard langer om een paella te maken.


UK Flag Icon for Paella-info.com English Version – What time does it take to cook paella?


Begin met een goede voorbereiding

Bij het maken van een paella is het belangrijk dat je de nodige voorbereidende werkzaamheden treft voordat je daadwerkelijk begint met koken.

Als de pan eenmaal op het vuur staat heb je alle aandacht nodig voor het bakken van de ingrediënten en het controleren van het vuur.

Te treffen voorbereidingen

De volgende voorbereidingen zijn handig om te treffen voordat je daadwerkelijk begint met het koken van de paella:

  • Verzamelen van alle ingrediënten.
  • Schoonmaken en snijden van de ingrediënten.
  • De ingrediënten afwegen en in aparte bakjes verdelen.
  • De warmtebron klaarzetten en zorgen dat de paella pan er stevig op kan staan.
  • Theedoeken of ovenwanten klaarleggen om de pan op te kunnen pakken of te kunnen draaien.

Bereiden in de juiste volgorde

Als je alle voorbereidende werkzaamheden hebt gedaan kan er gekookt gaan worden. Tijdens het koken van de paella is het belangrijk om de ingrediënten in de juiste volgorde toe te voegen.

Werk je op basis van een recept? hou dan de volgorde uit het recept aan. Hanteer je een eigen recept? Bedenk dan goed welke ingrediënten de langste bereidingstijd hebben.

Gebruik je ingrediënten die alleen even aangebakken hoeven te worden? Doe deze dan als eerste in de pan.

Volgorde van bereiden

Voor nagenoeg alle varianten van paella kun, grofweg, de volgende volgorde van bereiden hanteren:

  1. Pan op het vuur zetten en olie toevoegen.
  2. (Aan)bakken van de grootste ingrediënten.
  3. Bakken van de kleinere ingrediënten.
  4. Toevoegen van kruiden (oa. saffraan, pimenton) en geraspt tomaat.
  5. Toevoegen van water (als je bouillon in de pan gaat trekken zoals bij Paella Valenciana).
  6. Toevoegen van de paella rijst.
  7. Toevoegen van bouillon (als je al bouillon hebt gemaakt zoals bij Paella de Marisco).
  8. Aan de kook brengen van het vocht en 8 minuten op hoog vuur koken.
  9. Vuur lager zetten en paella laten koken tot het vocht verdampt is.
  10. Paella van het vuur halen en vijf minuten laten rusten.
  11. Citroen in partjes snijden en op de paella leggen.
  12. Serveren van de paella.

Als je de paella gaat koken met bovenstaande volgorde in je achterhoofd dan duurt het bakken en koken van een paella op basis van water zo’n anderhalf uur.

Werk je met een bouillon die reeds vooraf gemaakt is, reken dan ruim een uur voor de gehele bereiding van de paella. Hou er in dat geval wel rekening mee dat het maken van een verse bouillon ook de nodige tijd kost.

Zoek jij een lekker recept voor een paella? Kijk dan op onze recepten pagina. Daar hebben we recepten van de meest populaire paella varianten.