Hoe kan ik paella rijst koken?

Hoe je paella rijst moet koken is een plausibele vraag als je ziet hoe bijna alle andere rijstsoorten gekookt worden.

Bijna altijd kook je rijst namelijk in een pan met water, al dan niet voorzien van smaak of kleur. Als de rijst gekookt is wordt hij aan de rest van het gerecht toegevoegd. In het geval van paella rijst gaat dit echter anders!

Een belangrijk feit is dat paella een eenpansgerecht is. Dat wil zeggen dat het hele gerecht, en dus ook de rijst, in één enkele pan gemaakt wordt. De paella pan.


Paella rijst koken uitgelicht

Inhoudsopgave


Paella rijst banner webshop

Alles in één pan uit armoede

De oorsprong van deze wijze van bereiden gaat vele eeuwen terug. De voorloper van de huidige paella is ontstaan in de rijstvelden van Albufera, bij Valencia.

Het waren de arbeiders in die rijstvelden die tijdens de lunch rijst gingen gebruiken om een voedzame maaltijd op tafel te krijgen.

Deze rijst werd aangevuld met alles wat ze konden vinden, van vlees van muskusratten tot aan slakken uit de tuin.

Door de armoede die er destijds heerste had men niet de middelen om met meerdere pannen te koken en werd alles in één grote pan op een houtvuurtje gekookt.

Deze bereidwijze is altijd zo gebleven en daarvoor mogen we de Valencianen dankbaar zijn.

Een mengeling van geuren en smaken

Tegenwoordig weten we dat het bereiden van de gehele paella in één pan, niet alleen praktisch is, maar het gerecht ook een enorme boost aan extra smaak geeft.

Paella rijst is een type rijst dat veel vocht absorbeert. Soms tot wel drie keer zijn eigen gewicht. Dit is veel meer dan bijvoorbeeld zilvervlies of basmatirijst.

Doordat alle ingrediënten in de paella pan gebakken worden en hun smaak afgeven, kan de paella rijst al deze smaken absorberen en krijgt de paella veel meer smaak.

Dit zou je nooit krijgen als je de rijst los van de andere ingrediënten zou koken.

De stappen naar een goede paella

Als je een goede paella wil maken, waarin de paella rijst en de smaken van alle ingrediënten optimaal tot zijn recht komen, is het goed om tijdens de bereiding de onderstaande volgorde aan te houden:

  1. Bak de ingrediënten in de juiste volgorde in de paella pan.
  2. Voeg, afhankelijk van de variant van paella, water of bouillon toe en breng het aan de kook.
  3. Voeg de paella rijst toe, verdeel de ingrediënten en breng weer aan de kook.
  4. Laat de paella rijst, samen met de andere ingrediënten, gaar koken in de paella pan.
  5. Laat de paella vijf minuten rusten.

Recepten van de meest populaire varianten van paella vind je op de receptenpagina.