Home / Vragen over Paella / Hoe kan ik paella opwarmen?

Hoe kan ik paella opwarmen?

Stel, je hebt gisteren een heerlijke paella gegeten en om één of andere onverklaarbare reden is de pan niet helemaal leeg gegaan. Hoe kun je deze paella dan het beste opwarmen? In de magnetron, in een pan of op een andere manier?

Paella Opwarmen

Afgesloten in de koelkast bewaren

Als het niet gelukt is om de hele paella pan leeg te eten en je hebt nog wat paella over, is het eerst zaak om dit goed te bewaren.

Dit kun je het beste doen door de paella uit de paella pan te halen en in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Wil je de paella langer bewaren? Doe deze dan, ook in een afgesloten bak of zak in de vriezer. Zo kun je de paella zelfs enkele maanden bewaren en alsnog opwarmen.

Heb je paella met zeevruchten gegeten dan is het zeer aan te raden om, voordat je de paella in de koelkast of vriezer zet, alle schalen en schelpen te verwijderen. De schaal- en schelpdieren zelf mag je vervolgens weer terug in de paella stoppen, deze kun je gewoon mee opwarmen.

Paella opwarmen in de magnetron, koekenpan of oven.

Op het moment dat je de overgebleven portie paella wilt gaan eten zal deze eerst goed opgewarmd moeten worden.

Hiervoor heb je verschillende opties namelijk in de magnetron, in een koekenpan of in de oven.

Paella opwarmen in de magnetron

Opwarmen van paella in de magnetron is absoluut de makkelijkste en snelste manier. Los van deze voordelen is het echter niet de beste manier om paella op te warmen.

Voordat je de paella op gaat warmen heeft deze waarschijnlijk al een tijd in een bakje gezeten en in de koelkast gestaan. Als gevolg hiervan is de paella samengeklonterd en is de rijst plakkerig geworden. Zou je het bakje met paella nu simpelweg uit de koelkast pakken en opwarmen in de magnetron, dan blijft het een kleffe boel.

Wil jij paella graag in de magnetron opwarmen? Schep de paella dan eerst in een ander bakje of op een bord en haal de ingrediënten uit elkaar en roer de rijst los. Verwarm de paella vervolgens op middelhoge stand voor enkele minuten in de magnetron. Haal de paella tussendoor even uit de magnetron en roer er doorheen. Zo worden de ingrediënten beter warm en wordt de rijst wat losser van structuu.

Paella opwarmen in een koekenpan

Een betere optie voor het opwarmen van een overgebleven portie paella is in de koekenpan.

Laat de paella op kamertemperatuur komen

Haal de portie paella die je op wilt warmen ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast. Of zorg dat deze ruim van tevoren uit de vriezer is en volledig ontdooid is. Omdat het formaat van de ingrediënten nogal verschillend is, is het belangrijk om alles zoveel mogelijk op kamertemperatuur te hebben voordat je de paella daadwerkelijk op gaat warmen.

Geleidelijk en gelijkmatig verwarmen

Voor het opwarmen van de paella zelf verwarm je een pan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Als de olijfolie warm is doe je de paella erin en verdeel je de ingrediënten over de pan. Verwarm het geheel vervolgens enkele minuten gelijkmatig en roer regelmatig.

Door de paella op deze manier op te warmen krijgt overtollig vocht de kans om te verdampen en krijgt de paella rijst weer, enigszins, zijn oorspronkelijke textuur terug. Als je de paella een tijdje aan het verwarmen bent, kan het zijn dat de rijst op een gegeven moment enigszins begint te bakken. Dit is niet erg zolang hij maar niet aan gaat bakken. In dat geval is het verstandig om het vuur wat lager te zetten.

Zodra ook de grotere ingrediënten warm zijn, is de paella klaar om gegeten te worden.

Paella opwarmen in de oven

Een derde, en ook zeer goede, manier om paella op te warmen is in de oven. Ook in dit geval is het belangrijk om de overgebleven paella tijdig uit de koelkast of vriezer te halen. Liefst zover van tevoren zodat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Neem de tijd

Als je paella gaat opwarmen in de oven is het verstandig om hier voldoende tijd voor te nemen. De temperatuur van de oven staat namelijk niet al te hoog waardoor het opwarmen van de paella al snel een half uur of langer kan duren. Uiteraard gaat het sneller als de paella op kamertemperatuur is, dan als deze net uit de koelkast komt.

Zo verwarm je paella in de oven

Doe de portie paella in een ruime ovenschaal en haal de ingrediënten los van elkaar. Verwarm de oven voor op 125°C. Met deze temperatuur verdampt overtollig vocht, maar wordt de paella niet meer gebakken.

Als de oven op temperatuur is zet je de ovenschaal in de oven en is het een kwestie van af en toe roeren en checken of de paella warm genoeg is.

Mocht je in het bezit zijn van een kerntemperatuur meter, dan kun je deze in het grootste ingrediënt steken en op 70°C zetten. Als de kern van dit ingrediënt warm is weet je zeker dat de rest ook warm is.

Winkelwagen