Valencia! Stad van paella, sinaasappels en vuurwerk

Valencia, een mooie, zonnige stad met een zeer rijke historie. In dit artikel lees je meer over deze heerlijke Spaanse stad aan de Middellandse Zee. Valencia is, na Madrid en Barcelona, de derde stad van Spanje en het centrum van paella, sinaasappelteelt en vuurwerk. Dit, tezamen met een heerlijk mediterraan klimaat, is Valencia in een notendop.

Valencia Plaza de la Virgen

Waar ligt Valencia precies?

De stad Valencia ligt zo’n 350 kilometer ten zuiden van Barcelona en 350 kilometer ten oosten van Madrid aan de oostkust van Spanje.

Hoofdstad van de regio

Valencia is de hoofdstad van de autonome regio Comunidad Valenciana. Deze regio ligt ten zuiden van Catalonië en begint bij Vinaròs, even ten zuiden van de delta van de Ebro rivier. De regio strekt zich uit tot aan San Pedro de Pinatar in het zuiden.

De autonome regio bestaat uit de provincies Castellon (in het noorden) Valencia (in het midden) en Alicante (in het zuiden).

In de totale regio wonen bijna vijf miljoen mensen, waarvan verreweg het grootste deel aan de kust.

Het binnenland is op de meeste plaatsen namelijk behoorlijk bergachtig en daardoor een stuk moeilijker begaanbaar.

Met een totale kustlijn van meer dan 400 kilometer is de regio Comunidad Valenciana zeer aantrekkelijk voor toeristen.

De kustlijn bestaat dan ook uit twee zeer populaire costa’s, te weten de Costa del Azahar in het noorden en zeer bekende Costa Blanca in het zuiden.

Zo oud als de weg naar Rome

Valencia ligt in het midden van de autonome regio Comunidad Valenciana.

De stad is in 138 voor Christus gesticht door de Romeinen, genaamd Valentia Edetanorum. De letterlijke betekenis van deze naam is: Versterkte stad van de Edetanen, een Iberische stam.

Doordat Valencia al zo lang bestaat en door de jaren heen door verschillende volken bezet geweest is, heeft de stad een zeer rijke geschiedenis. Dit zie je goed terug in verschillende bouwwerken in de stad.

Eind jaren negentig heeft het stadsbestuur er nog een flinke schep bovenop gedaan door fors te investeren in de ultramoderne Ciudad de las Artes y las Cièncias.

De bouw van deze “stad van de kunsten en wetenschappen” heeft Valencia een zeer kenmerkend en onderscheidend uiterlijk gegeven.

De derde stad van Spanje

Het huidige Valencia heeft circa 800.000 inwoners en is daarmee, na Madrid en Barcelona de derde stad van Spanje.

Met de aangrenzende gemeenten meegerekend komt het inwoneraantal zelfs op 1,8 miljoen.

Ondanks de toegenomen populariteit van Valencia de laatste jaren, vragen veel mensen die de stad willen bezoeken zich af of Valencia een mooie stad is, of het er leuk is, hoe het met de veiligheid zit en waarom ze een bezoek aan Valencia zouden moeten brengen.

Daarom hieronder een opsomming van onze mening over deze vragen:

Is Valencia een mooie stad?

Valencia is een stad met een aantal zeer kenmerkende gebieden en heeft daardoor voor ieder wat wils.

Cultuurliefhebbers

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het historische centrum en in de wijk Eixample met zijn statige huizen.

Ook beschikt Valencia over de hypermoderne Ciudad de las Artes y las Cièncias. De stad der kunsten en wetenschappen.

Zon, zee en strand

Hou jij meer van zon, zee en strand? Ook dan kom je volledig aan je trekken in Valencia.

Met Playa de Cabanyal, Playa de Malva-Rosa en het aan de zuidkant van de stad gelegen Playa de Pinedo beschikt Valencia over enkele zeer fraaie zandstranden aan de Middellandse Zee.

De stranden beschikken over goede voorzieningen en hebben een goed aangelegde wandelpromenade waar naar hartenlust geflaneerd kan worden.

Een bezoekje aan één van de stranden is een ideale manier om het drukke stadsleven even ontvluchten en te genieten van de weidse uitzichten over de Middellandse Zee.

Culinair genieten

Ben jij een liefhebber van de Spaanse keuken? Ook dan is Valencia zeer zeker het bezoeken waard.

Door de hele stad vind je vele restaurants en eetgelegenheden, vaak voorzien van een terras, met typisch Spaanse gerechten.

Omdat Valencia de bakermat van de paella is, kun je bij veel restaurants heerlijke authentieke paella eten.

Een gigantisch stadspark

Een ander typisch kenmerk van Valencia is de drooggelegde rivierbedding van de Turia. In de droge bedding is een stadspark van vele kilometers lang aangelegd.

Dit park doorkruist de hele stad en scheidt het historische stadscentrum van de nieuwere wijken aan de noordkant van de stad.

Het park is begroeid met vele palm- en sinaasappelbomen en is een heerlijke plek om doorheen te fietsen, lekker te wandelen of gewoon in het gras te gaan liggen om van de zon te genieten.

Mooie bijkomstigheid is dat het park het navigeren door de stad super makkelijk maakt, je hebt altijd een referentiepunt in de buurt.

Waarom zou ik Valencia moeten bezoeken?

De ligging aan de Middellandse Zee, het lekkere warme klimaat en de rijke historie zijn ongetwijfeld de belangrijkste redenen om een bezoek aan Valencia te brengen.

Valencia is nog echt Spaans

In tegenstelling tot de metropolen Madrid en Barcelona is Valencia nog een echte Spaanse stad. Doordat de bereikbaarheid de afgelopen jaren sterk verbeterd is, ontvangt de stad jaarlijks meer toeristen dan ooit.

Echter zijn er nog steeds voldoende plekken om ‘op te kunnen gaan’ in het dagelijks leven van de Spanjaarden. Zeker als je even verder kijkt dan alleen het historische stadscentrum.

Compact en overzichtelijk

Doordat de stad redelijk compact is en het hele centrum in één dag prima te belopen is, kun je met een bezoek van twee tot drie dagen heel veel zien.

Waarschijnlijk heb je zelfs nog wat tijd over om een middagje op het strand te gaan liggen of om lekker te chillen in het grote stadspark in de drooggelegde Turia bedding.

Natuur op een steenworp afstand

Ben jij bang dat je snel uitgekeken bent? Weet dan dat het mooie natuur- en rijstgebied van Albufera net buiten de stad ligt en zelfs op de fiets goed te bereiken is.

Erg leuk om eens naar echte rijstvelden te gaan kijken en in een authentiek Valenciaans restaurant van een heerlijke Paella Valenciana te genieten.

Fallas de Valencia

Een andere reden om Valencia zeker een keer te bezoeken is het Fallas festival van 15 tot 19 maart.

Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

Is Valencia leuk?

Wil jij een echte Spaanse stad met een rijke historie bezoeken? Betaal je het liefst eerlijke prijzen voor het lokale eten en drinken? En ben jij niet bang om een Spanjaard te treffen die geen Engels spreekt? Dan ga je het zeker naar je zin hebben in Valencia!

Valencia is redelijk compact van formaat en heeft met haar vele buslijnen en metrostelsel genoeg vervoers- en navigatiemogelijkheden.

Het is dan ook geen enkel probleem om ‘s ochtends je ontbijtje te eten in het historische stadscentrum. Vervolgens een bezoek te brengen aan het relaxte Turia park en de spectaculaire Ciudad de las Artes y las Ciencias. Om daarna tijdens de lunch van een vers bereidde paella te genieten aan het mooie strand van de Middellandse Zee.

Een ander punt waarom ik Valencia persoonlijk zo’n leuke stad vind, is het feit dat je er nog prima voor eerlijke en lokale prijzen kunt eten en drinken.

Neem even de moeite om het historische stadscentrum uit te lopen en je treft al snel een restaurant of bar waar je voor minder dan € 15 een menu kunt eten of voor € 1,20 een biertje kunt drinken.

Deze eerlijkheid geeft je rust en zorgt ervoor dat je niet constant alert hoeft te zijn op tourist traps.

Is Valencia veilig?

Net als in elke andere grote stad is het raadzaam om goed op je spullen te letten.

Ook is het niet aan te raden om ‘s avonds laat niet alleen door donkere steegjes of verlaten parken te lopen.

In Valencia zal je echter niet snel een gevoel van onveiligheid ervaren.

Doordat de Spanjaarden tot laat actief zijn (vaak gaan ze pas om 22:00 uur avondeten) zijn er, zeker in de zomer, altijd tot laat veel mensen op straat.

Dit geeft eerder een gevoel van gezelligheid dan van onveiligheid.

Is Valencia Catalaans?

Nee, Valencia is niet Catalaans en heeft niets met de Catalaanse discussie te maken.

Valencia is de hoofdstad van de autonome regio Comunidad Valenciana. Net als iedere andere autonome regio in Spanje hebben de Valencianen een hoop aan te merken op het beleid van de regering in Madrid.

Dit staat echter niet in verhouding tot de situatie in Barcelona.

Wat de Valencianen wel hebben is een eigen dialect dat enigszins afgeleid is van het Catalaans.

Spreek jij zelf een klein woordje Spaans, maar versta je niet wat de Valencianen zeggen? Dan heeft het waarschijnlijk daarmee te maken.

Uiteraard spreken ze, naast het Valenciaanse dialect ook allemaal Spaans.

De kenmerken van Valencia

Wat zijn nou de dingen die kenmerkend zijn voor Valencia?

Zoals de titel van dit artikel al zegt zijn dat voornamelijk paella, sinaasappels en vuurwerk.

Deze drie onderwerpen zie je overal in het dagelijks leven terug en zitten diep in de genen van de Valencianen verweven.

Vleermuis als symbool

Voordat ik het verder over de typische kenmerken van Valencia ga hebben, wil ik even bij een zeer opvallend symbool stilstaan: de vleermuis.

De afbeelding van de vleermuis is het symbool van de stad Valencia.

De afbeelding komt zeer prominent terug in het logo van de lokale voetbalclub Valencia C.F. en is ook op vele gevels van oude gebouwen terug te vinden.

De reden dat dit, toch niet echt aantrekkelijke beestje, zo’n prominente rol is gaan spelen heeft alles te maken met de ligging van de stad.

Stilstaand zoet water

Valencia ligt weliswaar direct aan de Middellandse Zee, maar ligt ook op een grote laagvlakte.

Op deze laagvlakte ligt het uitgestrekte zoetwatermeer en rijstgebied van Albufera.

Door de grote hoeveelheden paella rijst die jaarlijks in Albufera geproduceerd worden, speelt dit gebied een zeer belangrijke rol in de lokale economie.

Een minder prettige bijkomstigheid van uitgestrekte ondiepe rijstvelden met zoet- en stilstaand water, zijn de grote hoeveelheden muggen die er leven.

Aangezien muggen een belangrijke voedselbron voor de vleermuis zijn, kun je begrijpen waarom deze vleermuizen graag geziene gasten in Valencia en omgeving waren. Zij hielden de muggenpopulatie onder controle!

Deze beschermende rol heeft de vleermuis dus een prominente positie in de Valenciaanse cultuur opgeleverd.

Appeltjes van oranje

Iets anders wat kenmerkend is voor de regio Valencia zijn sinaasappels.

Overal in en rond de stad zie je sinaasappelbomen en boomgaarden staan. Afhankelijk van de tijd van het jaar, vol met sappige oranje vruchten of met heerlijk geurende sinaasappelbloesem (Azahar).

Meegenomen uit het verre oosten

De eerste sinaasappels werden in een ver verleden door Noord Afrikaanse Moren meegenomen naar de regio Valencia. Diezelfde Moren hebben in die tijd de rijstteelt geïntroduceerd.

De vochtige, maar zonnige, vlakte rondom Valencia bleek uitermate geschikt te zijn voor het kweken van sinaasappels.

Toen Portugese ontdekkingsreizigers in de vijftiende eeuw meer soorten sinaasappels uit het Verre Oosten meenamen kreeg de sinaasappelteelt een vlucht.

Tegenwoordig komt de sinaasappel echt overal in Valencia terug. De bomen aan de kant van de weg zijn vaak sinaasappelbomen en in elk stadspark nemen sinaasappelbomen een prominente plek in.

Ben jij in Valencia neem dan zeker ook eens een glaasje versgeperst sinaasappelsap bij het ontbijt. Je weet niet wat je proeft!

Zes dagen rijst en op zondag paella…

…Deze Valenciaanse uitspraak geeft wel aan hoe prominent de rol van rijst in de Valenciaanse keuken is.

Met één van de grootste rijstgebieden van Spanje voor de deur is Valencia dé hoofdstad van de Spaanse rijstgerechten.

Binnen deze rijstgerechten is er een speciale positie voor paella. De Paella Valenciana is, volgens de Valencianen, namelijk de enige authentieke paella en daar moet iedereen verder vanaf blijven!

Hoe serieus men het gerecht paella neemt, blijkt wel uit het feit dat de Paella Valenciana sinds 2014 tot cultureel erfgoed van de regio Valencia is benoemd.

Dit betekent dat het recept een beschermde status heeft en de benaming Paella Valenciana uitsluitend mag dragen als er tien authentieke basisingrediënten in verwerkt zijn.

Hoe harder hoe beter!

Een ander opvallend iets waar Valencianen zich erg mee verbonden voelen is vuurwerk.

En dan niet van dat suffe vuurwerk dat ‘s avonds laat afgestoken wordt en allerlei kleurtjes krijgt.

Nee, ze genieten het meest van keihard knallen op klaarlichte dag midden in de stad. De zogenaamde Mascletá.

Vuurwerk voor elke gelegenheid

Er gaat in Valencia geen feestdag of gelegenheid voorbij zonder het afsteken van vuurwerk.

Op een bruiloft gaan er Traca’s (lokale ratelmatten) doorheen en bij grotere evenementen wordt er door één van de vele lokale professionals een complete show opgetuigd.

De vuurwerk professionals genieten een heuse heldenstatus.

De liefde voor vuurwerk is diep geworteld

Waar komt die liefde voor vuurwerk bij de Valencianen vandaan?

Net als de herkomst van de rijst- en sinaasappelteelt is de introductie van vuurwerk terug te leiden naar de periode van Moorse overheersing tijdens de middeleeuwen.

Het waren de Noord Afrikaanse Moren die de eerste vormen van buskruit meegenomen hadden uit China.

Valencia Fallas als ultiem hoogtepunt van de vuurwerktraditie

In de dagen voor het begin van de lente vieren de Valencianen Las Fallas.

Dit is het festival om het begin van de lente te vieren en boze geesten te verjagen. Deze traditie gaat met veel vuur en vuurwerk gepaard.

Grote houten bouwsels worden in brand gestoken en de boze geesten worden drie weken achter elkaar om 14:00 uur op het centrale stadsplein verjaagd met een oorverdovende mascletá.

De stad staat op zijn kop

Het hoogtepunt van het festival is van 15 tot en met 19 maart. Tijdens deze dagen staat de stad Valencia compleet op zijn kop.

Zeker als je de Fallas op 18 of 19 maart bezoekt weet je niet wat je meemaakt.

Op deze dagen voel je de passie die de Valencianen voor vuurwerk hebben en lijkt de stad echt soms in brand te staan.

Een geweldige ervaring, zelfs als je geen liefhebber van vuurwerk bent!

Via deze link kom je op de website fallasfestival.nl. Ben jij geïnteresseerd in meer achtergrond informatie, actueel nieuws en gave foto’s of video’s over de Fallas? Kijk dan zeker even op deze website, je vindt er een berg aan interessante informatie over alles wat met de Valencia Fallas te maken heeft. Een aanrader!

Het weer in Valencia

Ondanks het feit dat Valencia in midden Spanje en aan de Middellandse Zee ligt, is het weer er niet altijd even goed voor een stedentrip.

In het najaar, de winter en het voorjaar loop je de kans dat het regent. In juli en augustus is het vaak bloedheet en trekken veel mensen juist uit de stad weg. Is dit een reden om Valencia niet te bezoeken? Absoluut niet!

Met een gemiddelde middagtemperatuur van ruim boven de 20 graden en een minimum van 16 graden in december en januari is het in Valencia altijd zeer mild.

Zo mild zelfs dat je in oktober zomaar een paar dagen rond de 30 graden kunt treffen.

Het voorjaar en najaar zijn minder stabiel dan de hete zomers

Naarmate je verder van de echte zomermaanden afwijkt neemt de kans op grillig weer toe.

Echter zijn er ook in deze maanden genoeg dagen met een temperatuur van meer dan 20 graden. Maar in dezelfde periode kun je ook zomaar een week regenachtig weer hebben.

Ga jij Valencia bezoeken hou hier dan ook rekening mee en check voordat je weggaat goed wat het weer gaat worden.

Om teleurstellingen ter plekke te voorkomen is het ook verstandig om een aantal activiteiten te zoeken voor het geval dat het weer minder mooi is.

Kijkend naar de vakantie periodes zou je het weer als volgt in kunnen schatten:

periodegem. maximum
temperatuur
gem. minimum
temperatuur
uren zon
per dag
dagen met regen
per maand
voorjaarsvakantie178613
meivakantie2215815
zomervakantie29221010
herfstvakantie2316616
kerstvakantie179515

Reizen naar Valencia

In de afgelopen tien jaar is het aantal opties om naar Valencia te reizen sterk toegenomen.

Het gevolg is dat steeds internationale toeristen de stad weten te vinden en het toerisme in en rondom Valencia toegenomen is.

De stad Valencia heeft al lange tijd een eigen vliegveld. In het verleden werd dit vliegveld echter nauwelijks gebruikt voor internationale vluchten en vlogen de bekende chartermaatschappijen alleen naar Alicante of Barcelona.

Na de komst van de Spaanse prijsvechter Vueling is het aantal Spaanse bestemmingen waarop andere maatschappijen vliegen toegenomen.

Het gevolg hiervan is dat je nu met een flink aantal verschillende vliegtuigmaatschappijen rechtstreeks naar Valencia kunt vliegen.

Vervoer in Valencia

Eenmaal in Valencia aangekomen heb je verschillende vervoersmogelijkheden.

De stad heeft een metronetwerk, een uitgebreid netwerk van buslijnen, betaalbare taxi’s en (voor Spaanse begrippen) een goed netwerk van fietspaden.

Uitstekend openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Valencia werkt erg eenvoudig. Je koopt een bus- of metrokaart voor een x-aantal ritten en scant de kaart bij ieder ritje.

Zolang je in de stad blijft is alles hetzelfde tarief en kost elk ritje één strip.

Een metrokaart kopen kun je op het metrostation doen. Voor een buskaart is dat wat lastiger, de chauffeur verkoopt deze kaarten niet. Voor een buskaart moet je op zoek naar een toeristenkantoor of een winkel waar ze buskaarten verkopen.

El Corte Inglés heeft deze meestal wel en vraag anders even naar “Bonobus” vaak weten de medewerkers in winkels wel waar je een kaart kun kopen.

Taxi als betaalbaar alternatief

Reis jij liever met een taxi? Check dan altijd even of je een officiële taxi aanhoudt.

De prijzen van een taxi liggen relatief laag. Voor ongeveer € 25 kun je al vanaf het vliegveld naar je hotel reizen.

Valencia per fiets of wandelend verkennen

Door het Turiapark, dat als een lang lint door de stad loopt, is het bij toeristen erg populair om een fiets te huren en zichzelf op die manier te verplaatsen. Valencia is namelijk geen heuvelachtige stad.

Het huren van een fiets kan vaak al vanaf ongeveer € 15 per dag en wordt goedkoper naarmate je de fiets langer huurt.

Als je graag wandelt is Valencia ook een prima stad om te voet te verkennen. Het centrum is compact en doordat je bijna altijd bij het park in de rivierbedding uitkomt, is navigeren eenvoudig en heb je goede paden om over te lopen.

Wat is er in Valencia te doen?

Zoals in elke grote stad heeft Valencia een keur aan interessante gebouwen, musea, mooie parken en goede restaurants. We hebben een enkele leuke en populaire activiteiten voor je op een rijtje gezet:

  • Een bezoek aan de Mercado Central. Deze markthal ligt midden in het historische centrum van Valencia en is, zelfs zonder markt, zeer bijzonder om te zien. Het gebouw heeft zeer mooie glas in lood ramen en een bijzondere glazen koepel. Op de markt zelf worden voornamelijk verse lokale producten verhandeld. Vlees, vis, groenten en kruiden vind je er in overvloed.
  • Ciudad de las Artes y las Ciencias. De gebouwen van de ‘stad der kunsten en wetenschappen’ zijn ontworpen door dezelfde architect dan het befaamde operahuis in Sydney en liggen op een prachtige locatie midden in het park in de droge rivierbedding van de Turia. Het bekijken van de gebouwen en parken is alleen al de moeite waard. Maar voor wie meer wil kun je de gebouwen ook bezoeken. Je kunt naar het wetenschapsmuseum, naar de I-max bioscoop of naar het operagebouw.
  • De historische binnenstad. De historische binnenstad van Valencia is grotendeels autovrij en een heerlijke plek om op je dooie akkertje rond te slenteren. Er zijn veel kleine straatjes, leuke rustige pleintjes en legio terrassen voor een lekker kopje koffie of een klein hapje.
  • Naar het strand. Een bezoek aan één van de stranden is, bij mooi weer, absoluut de moeite waard. Met de bus of metro sta je snel op het strand en heb je totaal niet meer het gevoel dat je in een grote stad bent. Aan de stranden liggen zeer goede paella restaurants en er is een mooie wandelpromenade om lekker te flaneren.
  • Jardin del Turia. Oftewel, het stadspark in de drooggelegde rivierbedding. Dit park slingert over een lengte van meer dan zes kilometer dwars door Valencia. Het is een perfecte route om je van de ene naar de andere kant van de stad te verplaatsen of om even lekker te ontspannen op één van de vele bankjes of grasveldjes.
  • Paella maken. En als je dan toch in dé paella stad van de wereld bent, wat is er dan leuker om zelf authentieke Paella Valenciana te gaan maken? Bij Verrassend Valencia vind je een excursie aan waarbij je in een buitenhuis in Valencia paella leert maken van een echte local. 

Wat is er in de omgeving van Valencia te doen?

Wil je even de drukke stad achter je laten en de omgeving van Valencia gaan verkennen?

Ook dit is zeer de moeite waard en, net als de stad zelf, zeer divers.

Naar het westen

Ga je vanuit de stad richting westen dan maakt de laagvlakte al vrij snel plaats voor een heuvelachtig en soms zelfs bergachtig landschap.

Als je deze kant op rijdt kom je binnen een half uur in de wijnbouw terecht.

De sinaasappelbomen en industrie laat je langzaam achter je en de droge heuvels en wijnvelden doemen op.

Leuk om een lokale wijnproducent te bezoeken en een flesje mee te nemen.

Naar het noorden

Kies je ervoor om vanuit de stad richting noorden te gaan dan kom je al snel in ‘de moestuin van Valencia’ terecht.

Een lappendeken van kleine akkertjes, vol met bonenstruiken, sinaasappelbomen, aardappels en nog veel meer.

Ga je wat verder de stad uit bezoek dan ook vooral het Castillo de Sagunto. Dit is een enorme Romeinse ruïne van waaruit je een weids uitzicht over de kustlijn en de stad Valencia hebt.

Naar het zuiden

Ga je vanuit Valencia in zuidelijke richting dan word je al snel ondergedompeld in alles wat met rijstteelt en paella te maken heeft.

Net ten zuiden van Valencia ligt het uitgestrekte Albufera meer. Dit meer is een belangrijk natuur- en vogelgebied, maar staat vooral bekend vanwege het verbouwen van paella rijst.

Jaarlijks wordt in dit gebied namelijk zo’n 120 miljoen kilo paella rijst geproduceerd.

Als je in de regio bent ga dan ook vooral een authentieke paella eten in het kleine dorpje El Palmar.

Dit dorpje ligt direct aan het meer van Albufera en beschikt over diverse uitstekende paella restaurants. Een aanrader!

Winkelwagen