Home / Paella met chorizo is als erwtensoep met haring…

Paella met chorizo is als erwtensoep met haring…

Paella met chorizo, typ het in op Google en de recepten vliegen je om de oren. Naast chorizo en rijst wordt de ingrediëntenlijst van deze recepten vaak nog aangevuld met ingrediënten als gamba’s, inktvis, uien, knoflook en soms zelf olijven. Kortom, men neme een stapel producten uit Spanje, kiepert deze in een pannetje, roert er wat rijst doorheen en noemt het paella.

Geïnspireerd door de welbekende TV kok Jamie O. hebben vele foodlovers, foodbloggers Youtubers en influencers en internet volgegooid met recepten voor ‘paella met chorizo’. En niet zonder succes, want wie op Google ‘paella recept’ intypt wordt overstelpt met zomerse, makkelijke, eenvoudige, simpele en echt Spaanse paella recepten mét chorizo.

Paella met chorizo

Paella met chorizo is vloeken in de Spaanse kerk

Dat chorizo lekker smaakt met rijst of sommige andere paella-ingrediënten is een feit en zullen ook de Spanjaarden zeker kunnen beamen. Om rijst en chorizo samen te bombarderen tot paella gaat ze daarentegen echt veel te ver.

In de regio Valencia, de streek waar paella ontstaan is en het meeste gegeten wordt, zijn in de loop der jaren vele varianten van paella ontstaan. In de eerste plaats de enige authentieke paella in de vorm van Paella Valenciana. Maar naast deze authentieke paella, die gemaakt wordt met kip, konijn en lokale bonen, zijn er ook andere populaire paella varianten zoals Paella de Marisco (Paella met Zeevruchten), Paella de Pollo (Paella met Kip) en Arroz Negro (Zwarte Paella met inktvisinkt).

Deze recepten hebben een lange historie en worden van oudsher gemaakt met producten die in dat specifieke seizoen of in de betreffende streek voorhanden zijn. Zo eet men direct aan de kust, of in de vissersdorpen, vaker paella met zeevruchten en wordt er in het binnenland juist meer Paella Valenciana met vlees gegeten.

De rijke historie van paella is één van de belangrijkste redenen dat de afkeer van de benaming ‘paella met chorizo’ zo groot is bij de Valencianen. De ontwikkeling van authentieke paella gaat meer dan duizend jaar terug in de tijd en zit de Valencianen in de genen. Het was dan ook een grote schok voor ze toen Jamie Oliver enkele jaren geleden aan de hele wereld liet zien dat paella met chorizo gemaakt wordt.

Nadat de bekende TV chef met trots ‘zijn’ paella recept mét chorizo op Twitter had geplaatst, viel half Spanje over hem heen. Niet alleen had hij een compleet verkeerde interpretatie van het met historie doordrenkte gerecht paella neergezet. Nee, hij had er ook nog eens ui aan toegevoegd en geen echte paella pan gebruikt. Dit kon zo niet langer…

¡Arroz con cosas, no es paella!

Naar aanleiding van het, volgens de Spanjaarden, verpesten van hún geliefde paella is de uitdrukking ‘Arroz con cosas, no es paella’ ontstaan. Wat staat voor; rijst met spullen, is geen paella.

In de afgelopen jaren is deze uitdrukking zeer populair geworden en zie je hem geregeld terug bij recepten, social media berichten of video’s waarin men op een verkeerde manier ‘paella’ maakt. En niet alleen als er chorizo of ui in de paella gaat, maar ook als er geen echte paella rijst of paella pan gebruikt wordt. Deze elementen maken onderdeel uit een diepgewortelde Valenciaanse traditie en zijn onlosmakelijk aan paella verbonden. Wijk je daar vanaf dan krijg je onherroepelijk om je oren dat je geen paella, maar arroz con cosas aan het maken bent.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom paella hebben de Valencianen in 2014 het heft in eigen hand genomen en de stichting Wikipaella opgericht. Deze stichting is er om de erkenning en herkenning van de authentieke paella in de wereld te vergroten. Men heeft een manifest van 10 standpunten omtrent authentieke paella opgesteld en zet bedrijven en restaurants die zich hieraan conformeren in de schijnwerpers.

Met dit initiatief hoopt men de bekendheid, tradities en gevoelens welke het authentieke paella recept met zich meedraagt te vergroten. Wil je weten wat er precies in dit manifest staat? Lees dan het artikel ‘dit is het authentieke paella recept’ elders op onze site.

Authentiek is ook origineel

Als chorizo niet in paella hoort, zoals haring ook niet in de erwtensoep hoort, waar is het dan misgegaan?

Met de opkomst van het internet, social media en de vele recepten pagina’s aldaar is er een grote drang ontstaan naar originaliteit. Dit geldt niet alleen voor het gerecht paella, maar is precies hetzelfde bij vele andere populaire en authentieke recepten. Vraag een Napolitaan maar eens wat hij van de pizza recepten vindt…

Waar men in het enthousiasme voor het ontwikkelen van originele recepten echter vaak aan voorbij gaat, is de historie en daarmee ook emotie die er aan een recept kan kleven. Zoals eerder gezegd is paella meer dan duizend jaar oud en gedurende al die tijd van generatie naar generatie overgedragen. Het om zeep helpen van deze traditie en de emoties die daarbij komen kijken, kan bij veel mensen in het verkeerde keelgat schieten.

Ergens is het dan ook jammer dat er geen zoekmachine, social media kanaal of recepten website is waar de authenticiteit van recepten meegenomen wordt. Er zouden volgens mij hele volksstammen zijn die dolgraag zouden willen weten hoe een recept oorspronkelijk gemaakt werd en wat de echte authentieke smaak is.

Paella met chorizo bestaat niet

Met bovenstaande wetenschap in je achterhoofd kun je dus stellen dat paella met chorizo niet bestaat, ook al staat het internet vol met recepten. Het punt is namelijk dat de combinatie rijst en chorizo, simpelweg niet de naam ‘paella’ mag hebben.

Wellicht dat deze gevoeligheid wat overdreven op je overkomt, maar kijk eens naar onze eigen tradities en gebruiken. Hoe fel wordt daar wel niet op gereageerd als iemand er vanaf probeert te wijken. Tel hier nog bij op dat eten voor de meeste Spanjaarden één van de belangrijkste zaken in het leven is, dan kun je je er misschien iets bij voorstellen.

Arroz al horno als alternatief voor paella met chorizo

Als paella met chorizo helemaal niks met authentieke paella te maken heeft, hoe kun je dan toch een authentiek Spaans gerecht maken waar zowel rijst als chorizo in kunnen? Dat kan, en wel in de vorm van Arroz al Horno.

Arroz al Horno, wat ‘rijst uit de oven’ betekent, is een authentiek Spaans rijstgerecht wat in een stenen ovenschaal, deels op het fornuis en deels in de oven gemaakt wordt. Naast chorizo en paella rijst, bevat Arroz al Horno kikkererwten, tomaat, aardappel, speklapjes, morcilla (Spaanse bloedworst), saffraan, kleurstof en olijfolie. Het is dus stevige kost, maar oh zo lekker….

Winkelwagen