Paella eten in Madrid

Paella eten in Madrid, kan dat? Wellicht vraag jij je af waarom deze vraag überhaupt gesteld moet worden. Natuurlijk kun je paella eten in Madrid, het is de hoofdstad van Spanje! Dat klopt, het is volkomen logisch dat er verschillende restaurants met paella op de menukaart in Madrid zijn. De vele toeristen en ook lokale bevolking vragen er namelijk naar. Echter wil dit zeker niet zeggen dat de paella die er aangeboden wordt ook van goede kwaliteit is.

Paella eten in Madrid

Paella is niet van alle Spanjaarden

Het klopt zeker dat paella wereldwijde bekendheid geniet als een typisch Spaans gerecht. In Spanje zelf, en dus ook in Madrid, ligt dit echter allemaal wat gecompliceerder. De Spanjaarden zien het gerecht paella namelijk vooral als een regionaal gerecht uit de regio van Valencia.

Valencia ligt aan de Middellandse Zee in het oosten van Spanje. Na Madrid en Barcelona is Valencia met ruim achthonderdduizend inwoners de derde stad van Spanje en de plek waar paella zijn oorsprong en ontwikkeling heeft gehad. Tot op de dag van vandaag liggen de meeste en beste paella restaurants nog altijd in de omgeving van Valencia. De authentieke Paella Valenciana is door de Valencianen tot cultureel erfgoed van de regio Valencia benoemd. Bij vele Valenciaanse families staat er dan ook wekelijks op zondag een dampende pan met overheerlijke en zelf bereidde paella op de eettafel. De bereiding en het eten van deze paella gaat gepaard met bijzondere tradities en gebruiken.

Paella eten in Madrid

Het is allemaal leuk en aardig dat paella in Valencia ontstaan is. Maar hoe moet dat dan als je enkele dagen naar Madrid gaat? Je kunt moeilijk meer dan drie uur naar Valencia gaan rijden voor een bord paella. Gelukkig heeft Madrid de beschikking over een tiental restaurants waar kwalitatief goede en echte authentieke paella geserveerd wordt. De authenticiteit en kwaliteit van de rijstgerechten die deze restaurants aanbieden is van dermate hoog niveau dat ze een certificering van de stichting Wikipaella hebben gekregen.

Wikipaella houdt toezicht op de authenticiteit en kwaliteit van de authentieke Valenciaanse rijstgerechten. Hoe zij dit precies doen kun je in het artikel over het authentieke paella recept lezen. Met deze tien gecertificeerde restaurants heeft Madrid een streepje voor op steden als Barcelona en ook het in Andalusië gelegen Sevilla. Deze steden hebben namelijk beide geen enkel gecertificeerd restaurant.

Om je alvast op weg te helpen zetten we een aantal restaurants voor je op een rijtje. Al deze restaurants hebben een certificering van Wikipaella en bieden dus uitstekende authentieke rijstgerechten aan.

De paella restaurants in Madrid

Bar La Gloria

Vernoemd naar de oma van de eigenaar en zeer centraal gelegen in het centrum van Madrid, ligt Bar La Gloria.

Ligging

Bar La Gloria heeft een zeer centrale ligging, in het centrum van Madrid. Vanuit het Plaza de España loop je in iets meer dan vijf minuten naar de bar.

Sfeer

La Gloria is meer een bar dan een echt restaurant en heeft een gezellige, informele sfeer. Men streeft een huiselijke sfeer na en wil je laten ervaren hoe het was om bij oma Gloria aan de keukentafel te eten. Gasten waarderen deze sfeer en prijzen het personeel voor de gastvrijheid en de service.

Menukaart

De menukaart van Bar La Gloria bestaat uit tapa’s, salades en andere kleine, huisgemaakte, gerechten. Deze gerechten zijn van hoge kwaliteit en worden zoveel mogelijk met verse, lokale ingrediënten bereidt.

Elke zondag om 15:00 uur staat er authentieke Paella Valenciana op het menu. Tijdig reserveren is zeer aan te raden. Het kan namelijk erg druk zijn.

Casa de Valencia

Praktisch naast de ingang van de kabelbaan, in de wijk Argüelles, ligt restaurant Casa De Valencia. Zoals de naam ‘het huis van Valencia’ al zegt, brengt Casa de Valencia de regionale Valenciaanse keuken naar Madrid. Zo ook de traditionele Valenciaanse rijstgerechten.

Ligging

Casa De Valencia ligt in de wijk Argüelles, aan de westkant van het centrum van Madrid. Het restaurant ligt direct aan het Rosaleda park en op een paar honderd meter van het basisstation van de kabelbaan.

Sfeer

Casa de Valencia heeft in 1975 zijn deuren geopend. Het was de koningin van Spanje zelf die destijds de opening voor haar rekening nam.

De inrichting van Casa de Valencia is van authentieke Spaanse stijl. Ronde tafels met witte tafelkeden en houten stoelen. De kroonluchters aan het plafond en de kleur van het plafond en de muren geven het restaurant een luxe uitstraling.

Menukaart

De menukaart van Casa de Valencia bestaat voornamelijk uit, hoe kan het ook anders, traditionele gerechten uit de Valenciaanse keuken. Er is een ruim assortiment aan voorgerechten, al dan niet om samen te delen, en er zijn een beperkt aantal vlees- en visgerechten.

De meeste aandacht gaat echter naar de authentieke Valenciaanse rijstgerechten. Daarvan heeft men circa tien verschillende varianten. Onder andere bestaande uit; paella Valenciana met kip en konijn, paella mixta met vlees, vis en schaaldieren. En de, met inkt van de inktvis zwart gekleurde Arroz Negro.

St. James Juan Bravo

Even ten oosten van het echte stadscentrum, in de wijk Salamanca, ligt restaurant St. James Juan Bravo. St. James Juan Bravo is een luxe restaurant in een wat hoger prijssegment. De menukaart is met name op de zee gericht en bevat daarnaast een zeer uitgebreid assortiment aan rijstgerechten.

Ligging

Restaurant St. James Juan Bravo ligt ten noordoosten van het stadscentrum van Madrid, in de wijk Salamanca. Vanuit de Plaza de Colón loop je er in iets minder dan twintig minuten heen.

Sfeer

Zoals gezegd is St. James Juan Bravo een luxe restaurant. De inrichting en sfeer leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Het restaurant heeft een formele en moderne inrichting met lichte muren, strak gedekte tafels en sfeervolle verlichting. Met details in de inrichting probeert met de sfeer van de zee terug te laten komen in het restaurant.

Menukaart

De menukaart van St. James Juan Bravo bestaat uit een assortiment aan verse zeevruchten zoals garnalen, oesters en diversve andere schelpdieren. Daarnaast is er een bescheiden assortiment aan voorgerechten en salades.

De focus van de menukaart ligt voornamelijk op de rijstgerechten. Daarvan heeft men er meer dan dertig op de kaart staan. Deze rijstgerechten bestaan uit de bekende varianten zoals Paella Valenciana, Paella de Marisco, met zeevruchten en de gemende Paella Mixta.

Naast deze bekende paella varianten heeft men ook een aantal minder bekende, maar oh zo lekkere, varianten op de kaart staan. Dit zijn onder andere Paella con Bogavante (paella met kreeft) of Arroz al Horno (rijst uit de oven) met ribbetjes, aardappel en kikkererwten.

Los Arroces de Segis

Restaurant Los Arroces de Segis ligt in het Noorden van Madrid. In dit, qua sfeer traditioneel Spaans, restaurant worden de rijstgerechten conform de stijl van Alicante op een houtvuur van wijnstokken gekookt. Veel authentieker dan dit kun je het in Madrid niet krijgen.

Ligging

Los Arroces de Segis ligt enigszins buiten het oude centrum van Madrid, maar op minder dan tien minuten wandelen van het grote verkeersplein Plaza Castilla met de kenmerkende schuine kantoortorens. Vanuit stadion Santiago Bernabéu van Real Madrid loop je in een kleine twintig minuten naar het restaurant.

Sfeer

Los Arroces de Segis is een vestiging van één van de drie restaurants van Mi Casa. De andere vestigingen liggen beide aan de oostkant van Spanje, in Alicante en in Murcia.

De inrichting van Los Arroces de Segis is traditioneel Spaans. Tafels met witte tafelkleden en houten stoelen, veel houten onderdelen in het interieur en bakstenen muren met foto’s van beroemde gasten, familieleden en meer.

In de keuken van het restaurant is een prominente plek ingeruimd voor de open vuren waarop de verschillende rijstgerechten op traditionele wijze bereidt worden.

Menukaart

In plaats van een traditionele menukaart, werkt men bij Los Arroces de Segis op basis van een vooraf samengesteld menu. Binnen dit menu zijn er overigens nog steeds tal van opties. Zo is er een assortiment van circa vijf verschillende voorgerechten die ‘para compartir’ (om te delen) midden op de tafel worden geplaatst.

Verder heeft men een assortiment van vijf á zes verschillende rijsgerechten waar een keuze uit gemaakt kan worden. Al deze rijstgerechten worden in ‘Alicante stijl’ bereidt.

Dat wil zeggen dat er een fijner soort rijst dan bij de typisch Valeciaanse paellas wordt gebruikt en dat de bouillon vooraf bereidt wordt. Dit is anders dan in Valencia maar absoluut nog steeds authentiek en kwalitatief hoogwaardig.

Mocht je geen trek in rijst hebben dan zijn er verschillende vlees of visgerechten waaruit gekozen kan worden.

Het menu eindigt met een huisgemaakt dessert en een kopje koffie of thee.

Winkelwagen